پخش زنده
امروز: -
پلیس فرانسه: تظاهرکنندگان از ابزارهایی چون چکش، وسائل باغبانی نوک تیز و همچنین سنگ برای حمله به نیروهای پلیس استفاده می کنند.
گستره تظاهرات جنبش ضد سرمایه داری در فرانسه فراتر از تصور بوده است.
روز یکشنبه گروهی از کارگران شهرداری پاریس شروع به پاکسازی خیابانهای شهر از لاشه خودروهای سوخته شده و دیگر آثار برجای مانده از آتش سوزی روزهای اخیر کردند. این موضوع حجم آسیب ها را به خوبی آشکار کرد. بیشتر آسیب ها به مناطقی معروف از جمله خیابان شانزلیزه و موزه لوور وارد شده است. شیشه های بسیاری از فروشگاهها شکسته شده است و شمار زیادی خودرو به آتش کشیده شده است. تظاهرکنندگان به منظور کاهش اثرات ناشی از گازهای اشک آور پلیس خودروها را به آتش کشیده اند.
به دنبال کنده شدن یکی از دروازه های موزه لوور و سقوط آن بر روی افراد حاضر در محل یک فرد به شدت آسیب دیده است که وضع وی وخیم گزارش شده است. در این حادثه همچنین چندین نفر هم زخمی شده اند.
تظاهرات جنبش ضد سرمایه داری در ابتدا به دنبال اعتراض به موضوع مالیات بر سوخت آغاز شد اما سپس به اعتراضاتی گسترده به طرح های اقتصادی و سرمایه داری مکرون رئیس جمهور فرانسه در سراسر این کشور بدل شد.
میشل دلپوئش (Michel Delpuech) از مقامات پلیس فرانسه گفت: بیش از چهارصد نفر در جریان تظاهرات ضد نظام سرمایه داری در فرانسه بازداشت شدند. پلیس همچنین اعلام کرد سیصد و هفتاد و هشت نفر هنوز در بازداشت به سر می برند.
به گزارش شبکه تلویزیونی رویترز، دلپوئش افزود: ما شاهد خشونتی بی سابقه هستیم. تظاهرکنندگان از ابزارهایی چون چکش، وسائل باغبانی نوک تیز و همچنین سنگ برای حمله به نیروهای پلیس استفاده می کنند. شمار زیادی از اعضای احزاب فرانسوی موسوم به چپ افراطی و راست افراطی تاکنون بازداشت شده اند. آتش سوزی در شش ساختمان بزرگ صورت گرفته است. همچنین یکصد و دوازده دستگاه خودرو به آتش کشیده شدند.
در کل دویست و شصت و سه نفر در جریان ناآرامی های جنبش ضد سرمایه داری در سراسر فرانسه زخمی شده اند که از این تعداد یکصد و سی و سه نفر مربوط به پاریس است. در بین آنها بیست و سه نیروی امنیتی به چشم می خورد.
دادستان پاریس در یک کنفرانس خبری گفت: "پرونده های مختلفی در این رابطه تشکیل شده و وجود دارد، اما در میان این پرونده ها، پرونده افرادی وجود دارد که از استان های سراسر فرانسه به پاریس آمدهاند، بدیهی است که آنها برای مبادرت به انجام اعمال خشونتآمیز به اینجا آمدهاند و من در اینجا اعلام میکنم که پاسخ قانون کیفری به اقدامات این افراد قویتر و قاطعانهتر خواهد بود."
با این حال نیکول بلوبه (Nicole Belloubet) وزیر دادگستری فرانسه گفته است من مطمئن نیستم که ما در مرحله اعلام وضعیت اضطراری باشیم و من معتقدم که گزینه های جایگزین برای وضعیت اضطراری وجود دارد.
امانوئل مکرون (Emmanuel Macron) رئیس جمهور فرانسه روز یکشنبه از محل برگزاری تظاهرات جنبش ضد سرمایهداری و خسارات وارد شده به مناطق مختلف پاریس در جریان این ناآرامیها بازدید کرد. مکرون همچنین جلسه بحران را با حضور اعضای کابینهاش تشکیل داد و خواهان گفتگوهای بیشتر با سران تظاهرات جنبش ضد سرمایهداری برای پایان دادن به این ناآرامیها شد. سران اعضای جنبش ضد سرمایه داری برای چندین هفته تظاهرات برنامه ریزی کردهاند.
مکرون همچنین دیدارهایی با ادوآر فیلیپ (Edouard Philippe) نخست وزیر فرانسه، وزیر کشور و مقامات عالی رتبه امنیتی برای برخورد با خشونتهایی که تاکنون صدها مجروح در سراسر فرانسه برجا گذاشته است، داشت.
کاخ الیزه با صدور بیانیهای اعلام کرد که نخستوزیر فرانسه خواهان دیدار با سازمان دهندگان این تظاهرات و رهبران احزاب فرانسه به منظور برگزاری گفتگوهای فوری شده است.
مکرون در بخشی از سخنان خود گفت: هیچ دلیلی برای تایید حمله به مقامات، غارت اماکن تجاری، حمله و ارعاب عابران و یا تهدید روزنامه نگاران یا آسیب به بنای یادبود پیروزی وجود ندارد.
فرانسوا دو روژی (Francois de Rugy) وزیر محیط زیست فرانسه هفته گذشته با نمایندگان اعضای جنبش ضد سرمایهداری دیدار کرد اما نتوانست آنها را متقاعد کند که به تظاهرات خود پایان دهند.
در نخستین روز از تظاهرات در حدود دویست و هشتاد و دو هزار نفر شرکت کردند. بر روی دیوارهای بنای یادبود پیروزی نوشته شده است: جنبش ضد سرمایهداری برنده میشود.
مکرون تاکنون از تصمیم خود در رابطه با افزایش مالیات بر سوخت عقبنشینی نکرده است. او گفته باید عواید ناشی از آن صرف توسعه بخش حمل و نقل عمومی کشور شود تا میزان آلایندگی هوا در کشور کاهش پیدا کند. وی همچنین از طرحهای خود برای کاهش میزان مالیات بخشهای تجاری و طبقه ثروتمند فرانسه دفاع و اعلام کرده است این موضوعی ضروری برای کاهش نرخ بیکاری در فرانسه است.
احزاب سیاسی در فرانسه ضمن محکوم کردن خشونتها در این کشور از روش برخورد دولت با تظاهرکنندگان انتقاد کردند.
با وجود این نظرسنجیها نشان میدهند که از هر سه نفر فرانسوی دو نفر از تظاهرات اخیر حمایت میکنند.
پایگاه اینترنتی نشریه فرانسوی لوفیگارو نوشت بر اساس نظرسنجی موسسه هریس اینتراکتیو Harris interactive که پس از اعتراضات روز شنبه در فرانسه برگزار شد، حدود 72 درصد فرانسویها از جنبش اعتراضات ضد سرمایه داری در این کشور حمایت میکنند.
----------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی