پخش زنده
امروز: -
بودجه سال 1398 از جهات مختلف با بودجه سالهای گذشته متفاوت است. در سال 98 با فشارهای سیاسی از سوی کشورهای متخاصم و از سوی دیگر فشارهای اقتصادی در داخل مواجه هستیم که این فشارها شرایط را برای بودجه سال 1398 پیچیده تر کرده است.
پژوهش خبری صدا وسیما: بودجه سال 1398 از جهات مختلف با بودجه سالهای گذشته متفاوت است. در سال 98 با فشارهای سیاسی از سوی کشورهای متخاصم و از سوی دیگر فشارهای اقتصادی در داخل مواجه هستیم که این فشارها شرایط را برای بودجه سال 1398 پیچیده تر کرده است.
دکتر سیدمحمدهادی سبحانیان، تحلیلگر اقتصادی در گفتگو با پژوهش خبری با بیان این مطلب افزود: از طرفی لازم است دولت فشار اقتصادی که بر مردم جامعه است مدنظر قرار دهد و برای کم کردن این فشارها اقدامات لازم را انجام دهد از طرفی باید کاستن از این فشارها را از کانال های اقتصادی و عقلایی عملیاتی کند تا منجر به افزایش فشارها در میان مدت به جامعه نشود.
سبحانیان گفت: توصیه اکیدی که در این رابطه به دولت می شود این است که برای کاهش فشارهای اقتصادی بر افراد جامعه، به سمت افزایش بی حد و حصر کمک هایی که در نهایت باعث فشار بیشتر بر مردم خواهد شد، نرود. بنابراین، توجه به این موضوع در تدوین و تصویب بودجه 1398 هم برای دولت و هم برای مجلس یکی از الزامات اساسی است.
وی افزود: توصیه مهمی که کارشناسان به توجه آن در بودجه 98 تأکید دارند این است که باید بودجه نسبت به سالهای گذشته واقع بینانه تر تنظیم شود، به این معنا که نباید درآمدهایی را در بودجه شناسایی کرد که کسری بودجه عملاً پنهان شود و در واقع با یک کسری پنهان شده تدوین و تنظیم شود چرا که این موضوع، از هر جهت شرایط را حادتر خواهد کرد.
سبحانیان تصریح کرد: آنچه که باید در بودجه واقع بینانه دیده شود اولاً شناسایی درست و واقع بینانه منابع و هزینه هاست و ثانیاً کسری واقعی بودجه را به صورت شفاف برای مسئولان و تصمیم گیران کشور بیان نماییم، زیرا وقتی کسری واقعی بودجه مشخص می شود، میتوان تصمیم گرفت از طریق چه کانال ها و مسیرهایی میتوان کسری بودجه را جبران کرد، در غیر این صورت اگر منابع درآمدی برای بودجه 98 غیرواقع بینانه باشد، باعث میشود در سال آینده دستگاههای اجرایی را و کشور را با چالش های جدی مواجه خواهد کرد. لذا توصیه اکید آن است که با واقع بینانه دیدن درآمدها و هزینه ها، کسری بودجه واقعی احصاء و راهکارهای عملیاتی برای برطرف کردن آن ارائه شود.
وی تاکید کرد: راهکارهای مختلفی برای برطرف کردن کسری بودجه واقعی وجود دارد، مثلاً در بُعد درآمدها دولت باید به سمت شناسایی منابع جدید همچون پایه های درآمدی جدید و یا منابعی که مورد غفلت واقع شده و دولت به سمت کسب درآمد از آنها نرفته است، حرکت کند؛ به طور مثال پایه درآمدی مختلف شامل عایدی درآمد بر سرمایه که از سوداگران بازار مسکن اخذ شود، یا سروسامان دادن به منابع موجود دولت مثل اجرایی شدن حساب واحد خزانه. این موارد از جمله راهکارهایی است که منابع بودجه ای دولت را سروسامان می بخشد. از سوی دیگر دولت باید به مدیریت هزینه های خود بپردازد؛ متأسفانه اغلب در کشور عملکرد مناسبی در بخش هزینه ها وجود نداشته است بنابراین لازم است در ابعاد مختلف تمرکز بیشتری بر روی هزینه های در بخش های مختلف وجود داشته باشد تا با تصمیم گیری واحد بتوان هزینه ها را در جهت کارایی بیشتر مدیریت کرد.
پژوهش خبری // فاطمه حسینی