به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، سی و دومین کنفرانس وحدت اسلامی در تهران نشان داد ایران حاضر نیست در برابر فشارهای آمریکا سر خم کند. شعاری که برای این کنفرانس انتخاب شد پیام روشنی برای دولت آمریکا داشت مبنی بر این که جمهوری اسلامی همچنان به آرمان قدس پایبند و با اشغال یا یهودی سازی آن مخالف است و حاضر نیست رژیم صهيونيستي را به رسمیت بشناسد و در عین حال، محاصره اقتصادی تاثیر زیادی بر سیاست خارجی ایران نگذاشته است.
پایگاه اینترنتی روزنامه القدس العربی نوشت: شهر قدس که محل آغاز معراج پیامبر اسلام (ص) است و مسجدالاقصی نیز در آن واقع شده است و به عنوان محل به هم رسیدن ادیان آسمانی شناخته میشود، بیش از پنجاه سال است تحت اشغال وحشیانه قرار دارد. این شهر به جای آن که پایتخت ادیان و مرکز به هم رسیدن فرهنگها باشد، به تدریج در چارچوب طرحی صهیونیستی که بیش از یکصد سال پیش آغاز شد، به تدریج یهودی سازی میشود. به رغم درخواستهای مستمر برای آزادسازی این شهر از اشغال و به رغم قطعنامههای بین المللی که عدم مشروعیت این اشغالگری را تایید میکند، همدستی بین المللی به ویژه آمریکا با اشغالگران مانع پایان اشغال وحشیانه این شهر شده است.
این شهر محور سی و دومین کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی بود که هفته گذشته در تهران به مناسبت سالگرد میلاد پیامبر اسلام (ص) با شعار «قدس، محور وحدت امت» برگزار شد. روشن بود دولت جمهوری اسلامی تلاش داشت این کنفرانس را نقطه آغاز دوره جدیدی معرفی کند که در آن روابط بین مسلمانان حول محور مبانی دینی و سیاسی و در راس آنها شهر قدس میچرخد. ایران بر مسائل دیگری نیز تاکید داشت از جمله این که محاصره همه جانبهای که رئیس جمهور آمریکا بر این کشور تحمیل کرده است تاثیری بر برنامه سیاسی این کشور به ویژه در بُعد عقیدتی ندارد که آن را از مولفههای امنیت ملی خود میداند. دومین تاکید ایران بر این واقعیت بود که این کشور همچنان توانایی بسیج کردن صدها تن از علما و سیاستمداران و اندیشمندان و فعالان را از سراسر جهان حول محور مسائلی که آن را سرنوشت ساز میداند -از جمله مسئله قدس- دارد.
اما کنفرانس وحدت اسلامی به چه معناست و محتوای ایدئولوژیک و سیاسی آن چیست؟ این پرسشی است که برای آگاه شدن از سیاستهای آینده جمهوری اسلامی باید با دقت به آن پرداخت. ایران امسال احساسات ضد و نقیضی را تجربه کرد. این کشور در حالی که به علت خروج آمریکا از توافقنامه هستهای امضا شده با شش کشور بزرگ و اعمال شدیدترین تحریمها علیه تهران در تاریخ روابط آمریکا - ایران، احساس زیان میکند؛ از نظر عقیدتی و سیاسی دستاوردهای عظیمی کسب کرده است. تضعیف پروژه طایفه گرایی که طی دهه اخیر عربها و مسلمانان را از هم جدا کرد به معنای احیای پروژه «وحدت اسلامی» است که تهران از نخستین سالهای پس از پیروزی انقلاب مطرح کرد. در سالهای گذشته شماری از علما به علت گسترش پدیده طایفه گرایی درباره حضور در کنفرانس وحدت اسلامی تردید داشتند، اما امسال شمار علمایی که در کنفرانس تهران حضور یافتند نشان داد باورهای مذهبی مانع از حضور اکثر دعوت شدگان در کنفرانس نشده است. در بُعد سیاسی نیز شرکت کنندگان در کنفرانس امسال با سیاستهای منطقهای ایران به ویژه در برخورد این کشور با عربستان و امارات و بحرین که در جنگ علیه یمن مشارکت دارند، همراه شدند. ماجرای قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری کشورش در استانبول موجب شد نگاهها از تهران دور شود و بر ریاض متمرکز شود که احساس میکند با برملا شدن شیوه برخورد با دشمنانش، در محاصره سیاسی و دیپلماتیک و اخلاقی قرار دارد. عربستان همچنین احساس میکند وارد شدن این کشور به جنگ در یمن، نتایج درخشانی برای یمن و ایران داشته است. حضور هیئت بزرگ یمنی در کنفرانس وحدت اسلامی، توانایی جمهوری اسلامی را برای جذب بخشهای وسیعی از جامعه یمن نشان داد که در بحثهای فکری و سیاسی در کنفرانس تهران مشارکت کردند.
کسی که با مقامات ایرانی صحبت کند عمق باور آنها به وحدت را متوجه میشود. آنها بر فراهم آوردن شرایط مناسب برای حضور هیئتهای خارجی و پرهیز از مسائلی که ممکن است موجب اصطکاک مذهبی شود اصرار داشتند از این رو در هدایت کردن شرکت کنندگان به سوی دو محور «وحدت اسلامی» و «آزادسازی فلسطین» مشکلی نداشتند. اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس که به علت مخالفت مقامات مصری با سفر او به ایران از طریق مصر، از طریق ویدئو کنفرانس در نشست تهران سخنرانی کرد، خاطرنشان کرد «کنفرانس وحدت اسلامی در ایران برگزار میشود، کشوری که از مقاومت حمایت میکند و به ویژه در حمایت از فلسطین، خطوط قرمز را نادیده میگیرد». او گفت: ملت فلسطین اجازه نخواهد داد معامله قرن اجرا شود. طاهر المصری نخست وزیر سابق اردن نیز در استفاده از تریبون کنفرانس وحدت اسلامی به منظور درخواست از مسلمانان برای اقدام در جهت جلوگیری از یهودی سازی قدس و محافظت از مسجدالاقصی پیش از آن که دیر شود، تردید نکرد.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران در این کنفرانس گفت: «این گمان که انتقال یک ساختمان از مکانی به مکان دیگر قدس را از ما خواهد گرفت، اشتباه است و ما باید متحد و یکپارچه باشیم». روحانی هنگام سخن گفتن از فلسطین، به روشنی گفتمانی متفاوت از گفتمان اصلاح طلبانه اش را به کار برد و برای توصیف اسرائیل از «غده سرطانی» استفاده کرد و هنگام سخن گفتن از محاصره آمریکا علیه ایران بعد از خروج واشنگتن از توافقنامه هسته ای، زبانی چالش برانگیز به کار برد. او حتی هنگام سخن گفتن از جنگ یمن نیز از الفاظی انقلابی استفاده کرد که معمولا مقامات دولتی به کار نمیبرند. سخنان او با سخنان آیت الله سیدعلی خامنهای مطابقت داشت که میهمانان کنفرانس وحدت اسلامی را به حضور پذیرفت و در جمع آنان درباره میلاد پیامبر اسلام (ص) و مسائل امت اسلامی سخن گفت. رهبر ایران در جمع صدها نفر از حاضران از جمله سفیران و وزیران ایرانی و خارجی، مسائل داغ را مطرح کرد و گفت: چرا حاکمان کشورهای اسلامی در هدف قرار دادن فلسطین و یمن که احساسات عموم را در منطقه خدشه دار کرده است، با آمریکا همراه شده اند؟
سی و دومین کنفرانس وحدت اسلامی یکی از نمادهای سرسختی ایران بود که حاضر نیست در برابر فشارهای آمریکا سر خم کند. شعاری که برای این کنفرانس انتخاب شد پیام روشنی برای دولت آمریکا داشت مبنی بر این که جمهوری اسلامی همچنان به آرمان قدس پایبند و با اشغال یا یهودی سازی آن مخالف است و حاضر نیست رژیم اسرائیل را به رسمیت بشناسد. پیام دوم هم این بود که محاصره اقتصادی تاثیر زیادی بر سیاست خارجی ایران نگذاشته است. با خروج آمریکا از توافقنامه هسته ای، ایران از نظر اخلاقی به دستاورد سیاسی و دیپلماتیک بزرگی دست یافت چرا که خروج آمریکا موجب انزجار دیگر کشورها به ویژه پنج کشور دیگری شد که در مذاکرات ده ساله برای دستیابی به توافق با ایران شرکت داشتند.