به گزارش سرویس فضای مجازی
خبرگزاری صداوسیما؛ خاندان سعودی به عنوان حاکمان فعلی در عربستان فراز و نشیبهای متعددی را طی حاکمیت خود در این کشور تجربه کردهاند، اما شاید هیچ ولیعهدی به اندازه بن سلمان برای آنها خبرساز و دردسر ساز نبوده است.
حتی شیوه رسیدن بن سلمان به ولیعهدی پادشاه در عربستان نیز در دو سال پیش با جنجال بسیاری در داخل عربستان همراه بود و حال جنجالها بر سر این شاهزاده جوان و ماجراجو به خارج از مرزهای عربستان سعودی کشیده شده است، تا آنجا که طی یک هفته گذشته چندین کشور عربی در خاورمیانه و شمال آفریقا شاهد اعتراضات گسترده علیه ولیعهد عربستان بودهاند.
تظاهرات مردم موریتانی در اعتراض به سفر بن سلمان در حالیکه قرار بود بن سلمان یکشنبه (۲ دسامبر - ۱۱ آذر ۹۷) به موریتانی سفر کند، صدها نفر از مردم موریتانی در نواکشوت پایتخت این کشور تظاهرات کردند. تظاهرات کنندگان میگویند موریتانی به بن سلمان خوشآمد نمیگوید و ملت ما به حمایت نفتی سعودی نیاز ندارد بلکه به کرامت ملت و حاکمیت ملی آن پایبند است، موریتانی سرزمین پاکی است و هر آزادهای با سفر ابو اره به کشورش مخالفت میکند. آنها بن سلمان را قاتل و کسی که دستش به خون زنان و کودکان در یمن آغشته است توصیف کردند و مسئول قتل خاشقجی دانستند.
تظاهرات مردم موریتانی در اعتراض به سفر بن سلمان تظاهرات مردم موریتانی در اعتراض به سفر بن سلمان تظاهرات مردم موریتانی در اعتراض به سفر بن سلمان
بیاعتنایی رهبران جهان در نشست گروه ۲۰ به بن سلمان؛ انزوای ولیعهد سعودی در جهان در پی جنجال گسترده به دلیل حضور محمد بن سلمان در اجلاس بینالمللی گروه ۲۰ به دلیل قتل جمال خاشقجی حضور او در این اجلاس هم بیحاشیه نبود به طوری که او در جریان گرفتن عکس دسته جمعی رسمی رهبران و شخصیتهای برجسته در اجلاس گروه ۲۰ در آرژانتین مورد بیتوجهی قرار گرفت و در حاشیه بود.
الجزیره در گزارشی درباره حضور ولیعهد سعودی در نشست گروه ۲۰ در آرژانتین نوشت: محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی برای آن که بیگناهی خود را در ماجرای قتل جمال خاشقجی نشان دهد، حاضر شد بیاعتنایی سران کشورهای حاضر در نشست گروه ۲۰ که گویی اصلا او را نمیدیدند و اهانت تنها ایستادن در گوشهای را به جان بخرد.
در نشست گروه ۲۰ همه نگاهها بر امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه متمرکز بود که ولیعهد سعودی را به شیوهای که خالی از تندی و نصیحت نیست خطاب قرار میدهد. مکرون در این دیدار چند دقیقهای به ولیعهد سعودی میگوید تو ابدا به حرف من گوش نمیدهی! بنسلمان نیز در جواب میگوید چرا طبیعتا گوش میدهم.
محمد بن سلمان در اولین تصویر رسمی که رهبران شرکت کننده را نشان میداد اولین کسی بود که سکوی مربوط به گرفتن عکس رهبران شرکت کننده در اجلاس را ترک کرد.
ولادیمیر پوتین هم استقبال گرمی از بن سلمان در اين اجلاس نداشت.
منابع خبری اظهار کردند، براساس پروتکل تنظیم شده آرژانتین عمدا بن سلمان در گوشه تصویر قرار داده شده بود تا بقیه رهبرانی که تمایلی به عکس با او ندارند در کنار او نباشند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه که مورد توجه رسانهها بود کاملا نسبت به بن سلمان بیتوجه بود به رغم اینکه بارها با او رو در رو شد و از کنار او گذشت، اما هیچ توجهی به او نکرد و کاملا علامت تعجبها در زمان عبور اردوغان از کنار بن سلمان و بیتوجهیاش به او روی صورت بن سلمان مشخص بود.
حتی بزرگترین حامی بن سلمان یعنی دونالد ترامپ هم تنها به نگاهی به سمت او بسنده کرد و بن سلمان نیز به او لبخند زد، اما ترامپ بدون صحبت با بن سلمان رد شد و رفت.
پیامدهای ماجرای قتل خاشقجی با تمام جزئیاتی که گویا پایانی ندارد، همچنان بن سلمان را در هر جایی دنبال میکند... سفر تبلیغی «ارباب اره»ها ضد تبلیغات شد آغاز تور سفرهای خارجی بن سلمان که پس از قتل خاشقجی صورت میگیرد و از کشورهای مختلف عربی حاشیه خلیج فارس تا شمال آفریقا را شامل میشود درست به این معناست که سعودیها تلاش دارند تا نشان دهند که رسوایی قتل خاشقجی به انزوای عربستان منجر نشده و ریاض همچنان در منطقه نقش پررنگی را دنبال خواهد کرد. ولیعهد عربستان برای آغاز تور منطقهای خود از سفر به امارات تور خود را آغاز کرد، اما همزمان اعلام کرد که به دیگر کشورهای عربی نیز از جمله بحرین، مصر و تونس نیز سفر خواهد کرد و این سفرها در نهایت به آرژانتین برای شرکت در اجلاس گروه ۲۰ ختم خواهد شد.
>> سفر به بحرين در بحرین که رسانهها و همه فعالیتهای اجتماعی و گروههای سیاسی زیر نظر و سانسور شدید حاکمیت نزدیک به ریاض قرار دارد، امکان برپایی اعتراضات خیابانی علیه بن سلمان نبود، اما حداقل دو تشکل سیاسی این کشور شامل جریان "الوفاء الإسلامی" و جنبش "آزادیها و دموکراسی" در بیانیهای تصمیم محمد بن سلمان ولیعهد سعودی برای سفر به این کشور را محکوم کردند. معترضان بحرینی که بن سلمان را به ارتکاب جنایت جنگی و خدمت به منافع رژیم صهیونیستی متهم میکردند، اقدام به آتش زدن عکسهای بن سلمان که پرچم رژیم صهیونیستی را در پشت سر داشت، کردند.
>> سفر به امارات سفر بن سلمان در امارات هم که سرکوب سیاسی در آن به مانند بحرین شدید و بسیار کنترل شده است، بدون جنجال صورت گرفت، اما در شمال آفریقا وضعیت برای ولیعهد عربستان بسیار متفاوت شد.
>> سفر به مصر در مصر جنبش مدنی دموکراسی مصر و ۱۰۰ تن از روزنامهنگاران مصری مخالفت خود را با استقبال از محمد بن سلمان ولیعهد سعودی در قاهره اعلام کردند و در بیانیهای گفتند که از بن سلمان به دلیل اینکه ارزشهای انسانی از جمله حق زندگی شهروندانش را نابود کرده، استقبال نمیکنند.
>> سفر به تونس اما شدیدترین اعتراضات علیه ولیعهد عربستان در تونس صورت گرفت؛ بن سلمان در تونس با تظاهرات و مخالفتهای گستردهای رو به رو شد که با سفر وی به دلیل قتل «جمال خاشقجی»، جنگ یمن و تلاش برای عادی سازی روابط با رژیم اسرائیل مخالفت کردند.
تونسیهای خشمگین در حمایت از مقاومت و مخالفت با عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی شعار سر داده و به سمت مقر وزارت کشور حرکت کردند و خواستار جرم دانستن هر گونه عادیسازی روابط با رژیمی که عامل پیدایش داعش است، شدند.
«تئودور کاراسیک» تحلیلگرا امور کشورهای حاشیه خلیج فارس در واشنگتن به وبسایت Voice Of America گفت که سفر بن سلمان به منظور به دست آوردن حمایت ژئوسیاسی در نزاعهای منطقهای اش از جمله محاصره اقتصادی ایران است. سفر بن سلمان به تونس در عمل با ایران مرتبط است،
وی به دنبال تضمین ایستادن تونس در کنار ریاض در هر گونه رویارویی با ایران است.
فشارها علیه سفر بن سلمان به تونس تا آنجا ادامه یافت که ریاست جمهوری تونس برای جلوگیری از تنگنا قرار گرفتن ولیعهد عربستان، کنفرانس خبری وی را لغو کرد. شاهزاده سعودی
مجبور شد سفر خود به تونس را پس از چند ساعت به پایان رساند و این کشور را به سرعت ترک کند.
تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان تظاهرات مردم تونس به سفر بن سلمان
سیلی خوردن بن سلمان در ماجرای سعد حریری چند روز قبل از بازداشت حریری، مشاور و داماد ترامپ در سفری از پیش تعیین نشده به عربستان سفر کرده بود. او در این سفر به عربستان ابلاغ میکند که در حال حاضر مهمترین مسئله متحد کردن خاورمیانه علیه ایران است. بعد از مدت کوتاهی از این سفر سعد حریری به عربستان فراخوانده میشود. بر اساس این گزارش، بن سلمان انتظار داشته که حریری بتواند با حزب الله مقابله کند؛ اما حریری توان انجام چنین کاری را نداشت.
بعد از سفر علی اکبر ولایتی به لبنان و دیدار با سعد حریری و عکس یادگاری نخست وزیر لبنان با مشاور رهبر جمهوری اسلامی ایران، محمد بن سلمان خشمگین شده و احساس کرده بود که باید کاری انجام دهد. بن سلمان اقدامات خود علیه سعد حریری را با مسئولان دولت ترامپ هماهنگ کرده بوده است.
اما نتوانستند حریری را به جز برخی تدابیر امنیتی، وادار به اتخاذ تصمیمها و تحرکات قابل ذکری کنند و به این ترتیب
نقشه عربستان برای کشاندن داوطلبانه سعد حریری به ریاض شکست خورد. با شکست این نقشه عربستان مجبور شد حریری را به روش دوستانه و به بهانه بررسی برخی مسائل اقتصادی به ریاض کشانده و با بازداشت اجباری وی، او را مجبور به استعفا کند.
محمد بن زاید، ولی عهد ابوظبی سعی کرد حریری را از چنگال محمد بن سلمان بیرون کشیده و او را به لبنان برگرداند؛ وی برای این کار از امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه خواست تا برای بازگرداندن حریری به لبنان میانجی گری کند مشروط بر اینکه حریری هیچ حرفی درباره اینکه در ریاض در بازداشت بوده است نزند.
البته بن زاید این کار را از سر علاقه و محبت به حریری انجام نداد بلکه این حرکت ناشی از تشدید اختلاف بین بن زاید و بن سلمان بر سر مسائل متعددی به جز حریری بود که عربستان را واداشته بود مسائل و اختلافهای قدیمی با دولت امارات را دوباره مطرح کند.
کودتای بن سلمان در ماجرای بازداشت شاهزادههای سعودی خبرگزاری رویترز گزارش داده ولیعهد جوان عربستان بعد از آگاهی از اینکه حجم مخالفتها با پادشاهی او در حلقه بستگانش فراتر از تصورات او بوده، تصمیم گرفت آنها را سرکوب کند.
شنبه ۴ نوامبر به میهمانان هتل پنج ستاره «ریتزکارلتون» در شهر ریاض اطلاع داده شده که به دلیل رزروهای پیشبینی نشده توسط مقامهای محلی، امکان پذیرش میهمان جدید وجود ندارد.
نقطه شروع یک تصفیه حساب سیاسی در عربستان، از همینجا بود. ظرف تنها چند ساعت، نیروهای امنیتی دهها نفر از نخبگان سیاسی و تجاری عربستان سعودی را بازداشت کرده و به این مکان منتقل کردند. یازده شاهزاده و چندین وزیر کابینه و فرد ثروتمند میهمانان ناخوانده هتلی هستند که متعلق به یک شرکت آمریکایی به همین نام است و در ۳۰ کشور جهان، ۹۱ هتل پنج ستاره لوکس دارد.
خبرگزاری رویترز نوشته برخی از این نفرات بعد از دعوت به نشست با مقامهای سعودی دستگیر شدند و بازداشت عدهای دیگر در خانههای آنها صورت گرفت. دستگیریها به دستور «محمد بن سلمان»، ولیعهد ۳۳ ساله عربستان انجام شد. او که بعد از پدرش ملک سلمان وارث تاج و تخت خواهد شد، از هماکنون عملاً اداره کشور را به دست دارد.
کارشناسان مسائل بینالمللی معقتدند بنسلمان در حال مستحکم کردن پایههای قدرت و زمینهچینی برای گرفتن تاج و تخت پادشاهی از پدر و حذف هر گونه مخالفت احتمالی است.
ترامپ بن سلمان را به سعودیها واگذار میکند زمامداری از بالا به پایین بن سلمان که هیچ مخالفتی را برنمیتابد، میتواند باعث هراس سرمایهگذارانی شده است که برای تضمین حاکمیت قانون و امنیت، بیش از هر چیز ارزش قائلند. ولیعهد عربستان، بدون حمایت سرمایهگذاران، شانس چندانی برای پیشبرد برنامههایش نخواهد داشت.
جنگ یمن، بحران دیپلماتیک با قطر و پیگیری سیاست تنشزایی با ایران، دیگر عواملی هستند که باعث هراس سرمایهگذاران شده و آنها را از عربستان دور میکند.
هیچ ضمانتی وجود ندارد که جاهطلبیهای بنسلمان به سرانجام برسند.
محمد بن سلمان در
نقطه ثقل راهبرد خاورمیانه ترامپ قرار دارد و در عین حال، از آنجا که درخواست برای شناسایی عاملین قتل خاشقجی افزایش یافته است؛ این گونه ارزیابی میشود که ترامپ بیآنکه تلاشی برای حذف بن سلمان کند، سرنوشت وی را به دست سعودیها میسپارد.
این درحالی است که علیرغم ابراز نارضایتی از خاندان سلطنتی عربستان و دشمنتراشیهای بن سلمان، تقاضا برای برکناری وی جدی نیست. اما دشمنان وی که از خانوادههای سرشناس سعودی هستند همچنان مترصد زمانی مناسب برای انتقامجویی هستند و بهاینترتیب، حتی اگر بن سلمان در قدرت بماند، خاندان سلطنتی به طور خاص و عربستان سعودی به طور عام وارد دورهای خطرناک خواهد شد که در آن هیچ گریزی از خشونت نیست.