به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، زهرا صدراعظم نوری، در یکصدو چهارمین جلسه شورا و در دفاع از اصلاحیه مصوبه اخذ عوارض حفظ و گسترش فضای سبز شهر تهران گفت: با توجه به آلودگیهای محیط زیستی گوناگون اعم از آلودگی آب و هوا، به ارزش اکولوژی درختان باید نگاه متفاوت و ویژهای داشت. سالانه درختان با ریشه دواندن در عمق زمین علاوه بر ذخیره نزولات جوی در خاک، تأثیر به سزایی در کاهش آلودگی هوای ناشی از سوخت واحدهای صنعتی، خودروها و منازل دارند.
وی ادامه داد: بیش از دو دهه از تصویب عوارض حفظ و گسترش فضای سبز در شهر تهران میگذرد که مقدار این عوارض بر حسب وزن حدودی چوب حاصل از درختان مبتنی بر میزان محیط بن آن ها محاسبه شده است. مقدار افزایش عوارض سالانه نیز صرفا بر اساس در نظر گرفتن ضرایبی در هر سال محاسبه گردیده است که می¬بایست برای محاسبه دقیق تر این عوارض، ارزش اکولوژیک درختان و فضای سبز نیز در نظر گرفته شود.
به گفته نوری؛ ارزش اکولوژیکی یک درخت شامل پارامترهایی همچون کنترل فرسایش خاک، تنظیم شرایط اقلیمی، تولید اکسیژن، جذب دی اکسید کربن و ده ها ارزش دیگر میباشد. با توجه به تعریف ارزش اکولوژیکی درختان لازم است محاسبه مقدار عوارض مرتبط با حفظ، نگهداری و گسترش فضای سبز شهری با دقت بیش¬تری صورت پذیرد تا اهمیت تاثیر درختان و فضای سبز شهری در کاهش میزان آلودگیها همچنان به عنوان یکی از اصلیترین مسایل حوزه مدیریت شهری معرفی و مطرح گردد.
نوری با اشاره به لزوم ارزش گذاری اکولوژیک درختان، پیشنهاد کرد که شهرداری تهران تدوین عوارض حفظ و گسترش فضای سبز را بر مبنای محاسبه ارزش اکولوژیک در دستور کار خود قرار دهد.
او در تشریح لایحه اصلاحیه مصوبه « اصلاحیه مصوبه اخذ عوارض حفظ و گسترش فضای سبز شهر تهران » اظهار کرد: شهرداری تهران موظف است از تاریخ ابلاغ این مصوبه در شهر تهران، عوارض قطع درخت را به شرح جدول پیوست که جزء لاینفک این مصوبه بوده و ممهور به مهر شورای شهر تهران است ، دریافت کند.همچنین ماده یازده و دوازده به مصوبه مذکور اضافه شود.
نوری درتوضیح ماده یازدهم پیشنهادی کمیسیون گفت: شهرداری تهران با محوریت سازمان بوستان ها و همکاری مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران موظف است نسبت به تدوین عوارض حفظ و گسترش فضای سبز بر اساس ارزش اکولوژیک درختان با شاخص های گونه بندی، محیط بن، محل واقع شدن درختان، تعیین ضریب ترسیب و هزینه نگهداشت درختان اقدام و لایحه عوارض حفظ و گسترش فضای سبز در شهر تهران برای اجرا در سال 1398 را حداکثر تا او ل دی ماه به شورای اسلامی شهر تهران جهت تصویب ارسال نماید.
وی در ارتباط با جزییات ماده 12 نیز اظهار کرد: به منظور تشویق در جهت اصولی جابجا نمودن درختان، در صورت سبز ماندن درختان جابجا شده با تشخیص کمیسیون ماده هفت، عوارض مذکور به ماخذ یک چهارم اخذ می گردد.
کلیات این لایحه با اکثریت قاطع آرا به تصویب رسید و بنا شد تا ادامه بررسی جزییات آن به جلسه بعدی شورای شهر تهران موکول شود.
برخورد بازدارندهای با قطعکنندگان درخت نمیشود
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تاکید کرد: تعرفهها و جریمههای کنونی قطع درختان براساس ارزش اکولوژیکی درختان نیست و با افزایش شدید قیمت زمین، تهدید جدی برای درختان و باغات ایجاد کرده است.
سید آرش حسینی میلانی پیش از ظهر امروز در صدوچهارمین جلسه صحن علنی شورای شهر تهران درخصوص اصلاحیه مصوبه اخذ عوارض حفظ و گسترش فضای سبز شهر تهران گفت: براساس گزارش طرح شناسنامه باغات، آنچه از سرمایه طبیعی شهر باقی مانده، تنها ۴۰۰ هکتار از باغات دارای ارزش اکولوژیک هستند و این درختان بُن بالای ۱۰۰ سانتیمتر دارند.
وی ادامه داد: این مقدار از فضای سبز شهری در حالی است که تهران از قدیم به شهر چنارها مشهور بوده است اما امروز چه در محورهای سبز مانند خیابان ولیعصر و چه در باغات، این فضای سبز را از دست دادهایم.
سخنگوی کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری با بیان اینکه بخشهایی از فضاهای سبز در کلانشهری مانند لندن جزو مناطق حافظت شده است و قطع درخت، جرم کیفری محسوب میشود، اظهار داشت: آیا در تهران با کسانی که درختها را قطع میکنند و فضاهای سبز را از بین میبرند، برخورد میشود و آنها به زندان میافتند؟ سطح باغات در تهران در حال کاهش است و برخورد بازدارندهای هم با قطعکنندگان درخت و فضاهای سبز نمیشود.
حسینی میلانی به ارزشهای اکولوژیکی درختان مانند تولید اکسیژن، جذب غبار و دیاکسید کربن و... اشاره و تصریح کرد: هماکنون در عرصه جهانی شاهد شکل گرفتن نهضت جنگلکاری و جنبشهای حفاظت از فضاهای سبز هستیم و حتی روند برداشت تجاری درختان در جنگلهای شمال کشور هم ممنوع اعلام شده است. تعرفهها و جریمههای کنونی قطع درختان براساس ارزش اکولوژیکی درختان نیست و با افزایش شدید قیمت زمین، تهدید جدی برای درختان و باغات ایجاد کرده است.
وی افزود: برخی از پیشنهادات در اصلاحیه مصوبه اخذ عوارض حفظ و گسترش فضای سبز شهر، تخفیفاتی را برای قطعکنندگان درختان قائل شده است. من از همکاران میخواهم که به عدم تخفیف به قطعکنندگان درخت رای بدهیم.