پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از رویترز؛ با تداوم بحران دیپلماتیک میان قطر و همسایگان آن که به گفته مقامات این کشور نیاز به خود اتکایی بیشتر را بیش از همیشه روشن کرده است، دوحه تصمیم دارد تا سال 2025 نیروی دریایی خود را تا دو برابر گسترش دهد.
این تصمیم مقامات قطر در شرايطي عملی می شود که تازه ترین پایگاه نیروی دریایی این کشور راه اندازی شده و از سوی دیگر برنامه گسترده تری برای فراخواندن واجدان شرایط برای گذراندن دوره خدمت سربازی در دست اجرا است.
کشور کوچک ولی ثروتمند قطر درست همانند همسایگان بزرگتر خود از ثروت نفتی سرشاری که در اختیار دارد برای نوسازی ارتش و نیروهای مسلح خود استفاده و ده ها میلیارد دلار برای خرید برخی از پیشرفته ترین تسلیحات نظامی جهان هزینه کرده است.
مقامات دفاعی قطر معتقدند برنامه نوسازی و گسترش نیروی دریایی این کشور مربوط به پیش از شروع محاصره سیاسی و اقتصادی دوحه از عربستان سعودی و چند کشور عربی دیگر است.
عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر ژوئن 2017 به علت آنچه که حمایت قطر از تروریسم نامیدند، روابط دیپلماتیک و اقتصادی خود را با دوحه قطع کردند.
اما مقامات دفاعی قطر همچنین معتقدند این تنش ها باعث شده است نیاز به تقویت توانمندی های داخلی بیشتر از همیشه حس شود.
هرچند قطری ها همچنان امیدوارند مناقشه با همسایگان عرب آنها هرچه زودتر به پایان برسد.
خالد العطیه وزیر دفاع قطر در بازدید از مراکز نظامی این کشور در گفتگو با خبرنگاران گفت «نمی توان همه بار را روی دوش دوستان و متحدان گذاشت. در یک مقطع بالاخره باید دفاع از خودمان را بر عهده بگیریم.»
این مناقشه باعث شد واشنگتن تلاش هایی را برای حل و فصل و میانجیگری میان طرف های آن شروع کند؛ همزمان واشنگتن تلاش کرده است یک ائتلاف نظامی را با هدف مهار ایران در خاورمیانه شکل دهد.
قطر اعلام کرده است تا زمانیکه این کشور از سوی همسایگان خود محاصره شده است، چنین ائتلافی فاقد اعتبار لازم است.
آمریکا متحد همه شش کشور عضو شورای همکاری خلیج (فارس) به شمار می رود. قطر میزبان پایگاه نظامی العدید است که بزرگترین پایگاه نظامی آمریکا در منطقه به شمار می رود.
بحرین نیز میزبان ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا است.
از زمان شروع بحران قطر و همسایگان آن، دوحه اقدام به خرید سه نوع جنگنده مختلف از جمله 36 فروند اف -15 ساخت آمریکا، دوازده فروند جنگنده رافال ساخت فرانسه و 24 فروند یوروفایتر تایفون ساخت چند کشور اروپایی کرده است.
سخنگوی نیروی دریایی قطر گفت تا سال 2025 شمار کارکنان این نیرو از سه هزار نفر کنونی به بیش از هفت هزار نفر افزایش خواهد یافت.
عملیات احداث یک پایگاه عظیم دریایی در جنوب دوحه نیز از اوایل سال 2019 شروع خواهد شد.
این پایگاه قرار است حدود شش هزار نفر نیرو را در خود جای دهد و میزبان برخی از تازه ترین خریدهای گران قیمت نظامی قطر باشد که انتظار می رود ظرف دو سال آینده به این کشور تحویل داده شوند.
چهار فروند ناوچه سبک ساخت ایتالیا و یک کشتی آبی - خاکی عظیم از جمله این خریدها هستند.
این در حالی است که به باور تحلیل گران، کمبود نیروی انسانی در حال حاضر اصلی ترین چالش پیش روی قطر به شمار می رود.
از سوی دیگر گوناگونی خریدهای تسلیحاتی این کشور باعث شده است بحث آموزش نیروهای نظامی آن پیچیده تر شود.
پیتر وزمان از پژوهشگران ارشد موسسه تحقیقات صلح بین الملل استکهلم (سیپری) معتقد است «آنها مجبورند نیروی دریایی و هوایی تازه ای را عملا از صفر بسازند؛ از کجا می خواهند نیروی انسانی مورد نیاز را پیدا کنند؟»
وی افزود «اگر این اوضاع را با کشورهایی مانند بلژیک یا سوئد مقایسه کنید که دستکم ده میلیون نفر جمعیت دارند و کارشان برای انتخاب نیرو راحتتر است و از طرفی نیروهای مسلح آنها از نظر میزان تجهیزات از قطر کوچکتر هستند، آن وقت می بینید دوحه با چه چالش بزرگی روبرو است.»
قطر تنها سیصد هزار نفر جمعیت دارد و برای انتخاب نظامیان خود به اتباع کشورهایی مانند سودان و پاکستان وابسته است.
مقامات قطر قصد دارند بیشترین تعداد افرادی را که بتوانند جذب ارتش کنند.
اما آنها از ذکر آمار و ارقام شمار کنونی قطری ها یا خارجی های حاضر در نیروهای مسلح این کشور خودداری می کنند.
دوره اجباری خدمت سربازی امسال از سه ماه به دوازه ماه افزایش یافت و همچنین برای نخستین بار زنان قطری هم می توانند به شکل داوطلبانه وارد خدمت نظامی شوند.
وزیر دفاع قطر گفت «قرار نیست ما سربازان خارجی را برای به حرکت درآوردن هواپیماها، راندن تانک ها و سوار شدن بر کشتی هایمان به قطر بیاوریم.»
چالش آموزش نیروی انسانی تازه بیشتر از هر جا در مدرسه نظامی الزعیم مشهود است که قصد دارد امسال تا یک سوم بر تعداد خلبانان فارغ التحصیل شده خود بیفزاید و از سوی دیگر در سال 2019 به یک پایگاه دیگر منتقل شود.
نخستین گروه اف پانزده های نیروی هوایی قطر شامل شش فروند از این جنگنده های ساخت آمریکا سال 2021 وارد این کشور خواهند شد و بنابر گفته سرلشکر عیسی المهندی از مقامات دفاعی دوحه و ناظر برنامه اف پانزده، تا زمان آماده شدن خلبانان قطری از دست کم دوازده نفر از کارکنان نیروی هوایی آمریکا برای به پرواز درآوردن آنها استفاده خواهد شد.
قطر با وجود تاکید بر برنامه های بلندپروازانه به منظور تقویت قوای نظامی خود از تصمیم به سرمایه گذاری در پایگاه العدید خبر می دهد که پایگاهی بسیار مهم برای عملیات نظامی آمریکا در سوریه، عراق و افغانستان به شمار می رود.
مقامات قطری قصد دارند سرمایه گذاری هایی تازه برای ایجاد امکانات اقامتگاهی، استراحتگاهی و غذاخوری بیشتر در العدید انجام دهند تا تقریبا ده هزار آمریکایی مستقر در آن احساس راحتی بیشتری داشته باشند.