به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما؛ نماینده سوریه در سازمان ملل که ریاست هیئت کشورش در نشست های آستانه را برعهده دارد، با اشاره به اقدام ترکیه در استقرار یازده هزار نیروی نظامی در خاک سوریه، از پایبند نبودن دولت ترکیه به تعهداتش در نشست های سوچی و آستانه انتقاد کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی روسیا الیوم، بشار الجعفری در نشست خبری در آستانه گفت: ابتدا می خواهم اعلام کنم بیانیه پایانی نشست آستانه را بیانیه ای متوازن می دانیم که بیانگر پیچیدگی های صحنه سیاسی است. همانطور که می دانید در دو روز گذشته مسایل مهم زیادی را بررسی کردیم که تمرکز اصلی در آن برای ما و برای دیگر هیئت ها به ویژه دو ضامن روسی و ایرانی و نیز طرف قزاقستانی، بر مسئله وخامت اوضاع در ادلب بود. طرف ترکیه ای به تعهدات خود بر اساس توافقنامه سوچی که هفدهم ماه سپتامبر بین روسای جمهور روسیه و ترکیه امضا شد، پایبند نبوده است. وخامت اوضاع در ادلب تاثیر منفی بر دیگر استان های همجوار آن در سوریه به ویژه حلب، لاذقیه و شمال حماه گذاشته است. شاهد آن هستیم که گروه های تروریستی مستقر در ادلب، توافقها را نقض کردند و حملاتی به این سه استان داشتند. بنابراین اینکه می گوییم طرف ترکیه ای به تعهداتش در برابر توافقنامه سوچی عمل نکرده، شرایطی را ایجاد کرده است که تاثیر منفی بر غیرنظامیان بیگناه سوری داشته است. علاوه بر اینها همانطور که می دانید پس از چهارمین نشست در آستانه که حدود یکسال پیش برگزار شد، درباره ایجاد منطقه کاهش تنش در ادلب توافق شد. طرف ترکیه ای از سوی گروه های مسلح ضامن شد که این گروه ها به آتش بس پایبند باشند، اما چنین اقدامی صورت نگرفت. بنابراین شاهد پایبند نبودن مضاعف ترکیه به توافق ها هستیم که شامل پایبند نبودن به توافقنامه در چهارمین نشست آستانه و نیز توافقنامه سوچی هستیم. به همین علت شاهد حملات تروریستی از ادلب هستیم. فقط در دو ماه گذشته، سیصد و سی و سه مورد نقض آتش بس از ادلب به طرف سه استان همجوار آن رخ داده است.
الجعفری افزود: اجازه بدهید به این شرایط، واقعیت دیگری را اضافه کنم که باعث می شود در برابر تعهدات ترکیه درباره اجرای توافق های آستانه هیچ اطمینان یا اعتمادی نداشته باشیم. علاوه بر اینها، توافقنامه سوچی شامل آن است که مقامات ترکیه ای عقب نشینی گروه های مسلح تروریست از کمربندی در عمق پانزده تا بیست کیلومتری به طرف غرب را تضمین کردند. این اقدام هم صورت نگرفت، با اینکه سه ماه از زمان اجرای توافقنامه سوچی می گذرد. این مسئله باعث شد گروه های مسلح که باید از این منطقه عقب نشینی کرده باشند، حلب را هدف حمله قرار دهند و بتوانند به این شهر با گلوله های خمپاره حمله کنند. تصور کنید صدها مورد نقض آتش بس رخ داد که آخرین مورد آن با استفاده از سلاح شیمیایی علیه غیرنظامیان در حلب بود. محله های مسکونی در حلب شامل مناطق النبل، الزهراء و الخالدیه گلوله باران شد. این گلوله ها همچنین به یک بازار محلی اصابت کرد. به همین علت تعداد قربانیان از غیرنظامیان بیگناه بسیار زیاد بود. اما استفاده از سلاح شیمیایی نشان می دهد اربابان گروه های مسلح تروریست مستقر در ادلب، تصمیم به تنش آفرینی گرفته اند. منظور ما از گروه های مسلح تروریست، جبهه النصره است که نام آن در فهرست گروه های تروریستی شورای امنیت قرار دارد. دیگر گروه های مسلح مرتبط با جبهه النصره و داعش هم شامل این گروه ها می شوند. یعنی هر چه هم که اسامی تغییر کند، ریشه همه این گروه ها یکی است و ریشه همه آنها تروریستی است. جبهه النصره یک گروه تروریستی جدا شده از القاعده است. بنابراین مشکل ما پایبند نبودن مقامات ترکیه ای به اجرای تعهدات شان است.
وی خاطر نشان کرد: همچنین اجازه بدهید مسئله دیگری را یادآوری کنم. در چهارمین نشست آستانه، توافق با مقامات ترکیه ای آن بود که دوازده مرکز نظارتی در طول آنچه خط امنیتی خوانده می شد، ایجاد شود. حدود هزار نیروی پلیس و نه ارتش ترکیه باید در این مراکز نظارتی با سلاح های سبک، مستقر می شدند. آنچه رخ داد آن بود که مقامات ترکیه ای یازده هزار نیروی نظامی به داخل خاک سوریه اعزام کردند. امروز سربازان ترکیه ای در ادلب، عفرین، جرابلس، الباب و اعزاز به حدود یازده هزار نفر می رسد که مجهز به سلاح های سنگین و نه سبک هستند. آنها مجهز به تانک، بالگرد، توپخانه و خودروهای زرهی هستند. این مسئله باعث می شود به شدت نگران پایبند نبودن مقامات ترکیه ای به تعهداتشان در برابر توافقنامه آستانه و سوچی باشیم. اجازه بدهید این مسئله را اضافه کنم که نیروهای ترکیه ای که به صورت غیرقانونی وارد خاک سوریه شده اند و هم اکنون در چند شهر و روستا در شمال غرب سوریه مستقر هستند، متاسفانه برای دادن هویت ترکیه ای به مناطق در اشغال خود تلاش می کنند. این عکس مربوط به نیروهای اشغالگر ترکیه ای است که در حال تغییر نام یک روستای سوری هستند. نام اصلی این روستا «قسطل مقداد» است که تابلوی مربوط به نام این روستا را به «سلجوق اوباصی» تغییر دادند. علاوه بر اینها، نیروهای ترکیه ای اهالی مناطق در اشغال خود را وادار می کنند تا به جای لیره سوریه از لیره ترکیه استفاده کنند. آنها همچنین پرچم ترکیه را به جای پرچم سوریه در این مناطق نصب کرده اند. آنها حتی کتاب های آموزشی در مدارس را هم تغییر دادند. آنها کودکان سوری را در مدارس این مناطق وادار می کنند تا هر روز صبح به پرچم ترکیه درود بفرستند. بنابراین ما در برابر تجاوز آشکار قرار داریم. نشانه های این تجاوزگری و اشغالگری کاملا آشکار است.
نماینده سوریه گفت: ما درباره جبهه النصره و القاعده سخن گفتیم، اما مسئله قابل توجه دیگر در مناطق در اشغال ترکیه در ادلب، مزدوران بیگانه و تروریست های بیگانه ای هستند که از حمایت ماموران ترکیه ای در ادلب برخوردار هستند. آیا حزب اسلامی ترکستانی یک گروه معارض سوری است که بخواهیم آن را میانه رو یا تندرو بدانیم؟ گروه هایی از قفقاز و چچن هم در ادلب با حمایت ترکیه حضور دارند. گروه «حافظان دین» وفاداری خود را به ایمن الظواهری سرکرده القاعده اعلام کرد. آیا آنها از معارضان سوری هستند؟ همه نیروهای نظامی بیگانه که به صورت غیرقانونی در خاک سوریه مستقر هستند، باید عقب نشینی کنند. اگر واقعا اراده بین المللی برای کمک به سوریه برای عبور از رنج هایش وجود دارد، شرط اول آن است که نیروهای بیگانه غیرقانونی مستقر در خاک سوریه، خارج شوند. منظور من نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه التنف، اردوگاه الرکبان و مناطق شمال شرق سوریه است. نیروهای ترکیه ای هم در خاک سوریه حضور دارند که درباره آنها سخن گفتم. نیروهای فرانسوی و انگلیسی هم هستند که باید از خاک سوریه عقب نشینی کنند. این مسئله باید بخشی از گفتمان سیاسی بین المللی باشد که سازمان ملل و کشورهایی که خواهان اجرای قطعنامه های شورای امنیت درباره سوریه هستند، بر آن تاکید کنند. همه قطعنامه های شورای امنیت بر حفظ حاکمیت ملی، وحدت و تمامیت ارضی سوریه و نیز استقلال آن تاکید دارد. این مسئله در ابتدای سی قطعنامه شورای امنیت ذکر شده است. اما به نظر می رسد عده ای این حرف را فقط یک شعر و نه یک گفتمان سیاسی می دانند. آمریکا با سی قطعنامه شورای امنیت درباره سوریه موافقت کرده اما بخشی از خاک کشور ما را اشغال کرده است. فرانسه و انگلیس هم این قطعنامه ها را تایید کرده اند، اما نیروی نظامی در خاک سوریه مستقر کرده اند.
بشار الجعفری افزود: ما در دمشق درباره همه مسایل مربوط به نشست های آستانه یا دیگر نشست ها با متحدان و دوستان مان هماهنگی می کنیم. اما درباره نشست های آستانه، هماهنگی دائم با دو ضامن روسی و ایرانی داریم. به عبارت دیگر امکان پذیر نیست که مسئله ای چه در آستانه و چه در غیر آن بدون موافقت دولت سوریه رخ دهد. همه این واقعیت را درک می کنند.