القدس العربی: طرح بن سلمان برای سفر به تونس شکست خورد
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما، طرح ولیعهد عربستان برای سفر به تونس با شکست مواجه شد.
پایگاه اینترنتی روزنامه القدس العربی چاپ لندن در یادداشتی به قلم نزار بولحیه نوشت: اگر واقعا ثابت شود که محمد بن سلمان پیشنهاد سپرده دو میلیارد دلاری در بانک مرکزی تونس و صادرات نفت با نرخ ترجیحی و ارسال هواپیما برای ارتش این کشور را داده است آیا بعد از آن طبیعی خواهد بود اگر کشوری بحران زده آغوش باز کند و به مهمان شرقی خود در برابر بذل و بخشش ناگهانی و سلمانی اش بگوید: بفرما خوش آمدی، حتی اگر یقین داشته باشد که مهمانش قاتل خاشقجی و بسیاری افراد ناشناس دیگر است؟ مطمئنا این اصلا تصادفی نبوده است که محمد بن سلمان در این شرایط برای سفر به کشوری مانند تونس برنامه ریزی کند. هیچ کس تصورش را نمی کرد که حماقت راهبردی او تا این حد باشد که در مسئله ای بسیار حیاتی که آینده سیاسی اش را رقم می زند اشتباه کند و کشورهایی را که از او اطاعت می کنند با آنهایی که از روی ناچاری و اجبار این کار را می کنند اشتباه بگیرد و با آنها رفتاری مشابه داشته باشد.
او بی شک می دانست دادگاه بین المللی لاهه هنوز به آن کشور کوچک منتقل نشده است تا به سفر خود به آن و حضور در مقابل قاضیانش فکر کند که به او حکم شایسته ای درباره جنایت کنسولگری بدهند. او در نخستین سفر خود بعد از قتل خاشقجی تصمیم نداشت از گناه این قتل و قتل کودکان یمن و سایر گناهان بیشمارش که مانند سایه دنبالش می کنند پاک شود و با معرفی خود به دستگاه قضایی بین المللی به آنها اعتراف کند بلکه به دنبال سرکشی و گردنکشی و طرح این ادعا بود که دلیلی برای نگرانی و حیرت وجود ندارد و به خودش قبل از دیگران ثابت کند که هنوز قوی است و می تواند به سرعت از زیر بار جنایت ها شانه خالی کند و آنها را به گردن دیگران بیندازد و خطاهای خود را فردی و کوچک جلوه دهد که فقط سزاوار محکومیت لفظی و محدود هستند یا نهایتا چند نفر به خاطر او فدا شوند. کاملا آشکار بود که قصد او از بردن نام تونس در کنار نام سایر کشورهایی که قصد سفر به آنها را داشت این بود که ورود با شکوه خود به کاخ قرطاج و نشستن در کنار تنها رئیس جمهور عربی منتخب با روش های دمکراتیک را به تصویر بکشد و این صحنه را به عنوان پیروزی اراده اره بر اراده مردم ثبت کنند.
به دلایل نامعلومی اطرافیان بن سلمان شجاعت کافی برای اعلام زودهنگام برنامه سفر او را نداشتند، سفری که قرار بود مقصد آخرش آرژانتین باشد. مسئولان عالی رتبه در تونس تلاش کردند نگرانی شدید خود را از این تصمیم مدیریت و تلخی چند ساعت سفر کوتاه محمد بن سلمان به کشورشان را تحمل کنند از این رو همواره می گفتند تمایل به حفظ رابطه خود با عربستان دارند هرچند همه می دانند این رابطه طی سال های اخیر در ضعیف ترین و سست ترین حالت خود با کشوری بوده است که به هیچ وجه از بهار عربی خشنود نبود. یا این که مانند وزیر خارجه اش بگویند تونس قتل خاشقجی را محکوم می کند به ویژه آن که جنایت علیه یک روزنامه نگار است اما عربستان با این قضیه تعامل مثبت داشت و تحقیقات را آغاز کرده است.
تعارض آشکار در محتوای بیانیه دربار پادشاهی عربستان در مورد سفر بن سلمان و اخباری که از منابع رسمی و آگاه در رادیوهای محلی منتشر می شد دیده می شود. در این بیانیه آمده بود سفر بن سلمان با توصیه ملک سلمان و به سبب تمایل او برای تقویت روابط منطقه ای و بین المللی و ادامه همکاری با کشورهای دوست در همه زمینه ها و نیز در پاسخ به دعوت سران آن کشورها است اما رادیوهای محلی از جمله اکسپرس اف ام اعلام کرد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به درخواست تونس مهمان رئیس جمهور خواهد بود و بعد از توقفی چند ساعته در تونس به سفرش به آرژانتین برای مشارکت در کنفرانسی بین المللی ادامه خواهد داد. او از رئیس جمهور تونس درخواست ملاقات داشته است.
این تعارض باعث افزایش پیچیدگی و ابهام و فراهم شدن زمینه گمانه زنی ها درباره راز این سفر و زمان آن شد و این که چه کسی از آن سود می برد. نتیجه این بود که افکار عمومی داخلی و عربی بیش از پیش اطمینان یافتند چهره و آوازه تنها کشور دمکرات عرب در معرض آزمایش قرار دارد و این سفر آزمون واقعی قدرت تونسی ها برای حفظ شعله انقلابشان و ایستادگی در برابر وسوسه ها و وعده های مالی جذاب است آن هم در زمانی که با بحران ها و مشکلات اقتصادی و اجتماعی بزرگی دست و پنجه نرم می کنند. شاید ولیعهد سعودی صرفا با اعلام غیررسمی نخستین سفر خارجی اش بعد از قتل خاشقجی موفق شد در میان مردم تونس دودستگی ایجاد کند، عده ای معتقد بودند کشور به دلارهای ولیعهد سعودی نیازمند است و این مانند خدمتی نمادین برای بهبود چهره اوست و بعضی معتقد بودند انسان آزاده در هیچ شرایطی زیر بار ذلت نمی رود. نامه سرگشاده اتحادیه روزنامه نگاران به رئیس جمهور تونس که در آن ضمن محکومیت سفر ولیعهد سعودی به سبب خطرناک بودنش برای امنیت و صلح منطقه و جهان و دشمنی واقعی او با آزادی بیان ، این سفر را تجاوز آشکار به اصول انقلاب برشمرده بود و سپس تحرکات مدنی مانند تظاهرات و تصمیم تعدادی از وکلا برای اقدام قضایی به منظور جلوگیری از ورود بن سلمان به تونس و واکنش هایی که به ویژه در شبکه های اجتماعی صورت گرفت باعث شکست سفر بن سلمان شد هرچند خیلی ها تصور نمی کردند این اقدامات نتیجه بدهد اما بن سلمان به هدف اصلی خود که ترمیم چهره اش از طریق این سفر بود نرسید آن هم در حالی که می دانست تونس در یک شخص واحد خلاصه نشده و جامعه آن یک نیروی فشار است که نباید دست کم گرفته شود.
به این ترتیب تونسی ها انتقام خاشقجی و کودکان یمن را به دست خود قاتل از او گرفتند و به جای آن که این سفر کلید تحکیم روابط اقتصادی شود شراره تحرکات مدنی شد که نه سپرده گذاری در بانک مرکزی و نه هواپیماها در عزم مردم خللی وارد نکرد.