پخش زنده
امروز: -
هم اکنون ایران به چهارمین کشور تولیدکننده علوم فناوری نانو تبدیل شده است و حدود 190 شرکت در کشور به تولید محصولات مبتنی بر این فناوری می پردازند.
پژوهش خبری صدا وسیما: هم اکنون ایران به چهارمین کشور تولیدکننده علوم فناوری نانو تبدیل شده است و حدود 190 شرکت در کشور به تولید محصولات مبتنی بر این فناوری می پردازند و حدود 500 محصول را برای بازارهای داخلی و خارجی تولید می کنند .
دکتر عماد احمدوند، مدیر کارگروه ترویج ستاد ویژه توسعه فناوری نانو در گفتگو با پژوهش خبری با بیان این مطلب افزود:سابقه فناوری نانو در کشور به دو دهه گذشته برمی گردد و در این دو دهه کشور رشد بسیار خوبی را در این حوزه تجربه کرده است و در مقایسه با سایر کشورهای دنیا این رشد قابل توجه است.
وی تصریح کرد: توان فنی این شرکت ها کاملاً درون زا است و وابستگی تکنولوژیک به خارج از کشور ندارند و این توان درون زا این ظرفیت را به وجود آورده که بتوانیم در سال های آینده بازارهای صادراتی خوبی را در این حوزه داشته باشیم؛ چراکه هم شرکت ها متکی به دانش و تکنولوژی داخل هستند و هم هزینه تمام شده محصولات آنها نسبت به نمونه های مشابه خارجی پایین تر است و به همین دلیل می تواند ظرفیت صادراتی خوبی را در این حوزه در اختیار کشور قرار دهد. در حال حاضر نیز، دفاتر صادراتی در برخی کشورها راه اندازی شده که پیگیری محصولات صادراتی نانوی کشور را بر عهده دارند و منجر به صادرات خطوط تولید صنعتی در حوزه های مختلف است و با توسعه دفاتر صادراتی انتظار می رود در دهه آینده سهم قابل توجهی از بازارهای نانوی جهانی به شرکت های ایرانی اختصاص یابد.
عماد احمدوند در باره اهداف توسعه فناوری نانو در کشور گفت: یکی از ویژگی های جدی برنامه توسعه نانو از همان ابتدا پیگیری دو هدف اصلی، افزایش کیفیت زندگی و تولید ثروت در جامعه بوده است که در تدوین سند توسعه فناوری نانو بر آن تأکید شده است. در این راستا، این دو محور علاوه بر آنکه منجر به تولید محصولاتی در حوزه های مختلف پزشکی و سلامت، آب و محیط زیست که جزو محصولات برتر هستند، شده و نگاه به کسب بازارهای صادراتی را نیز تقویت کرده است.
مدیر کارگروه ترویج ستاد ویژه توسعه فناوری نانو افزود : در حوزه سلامت یکی از بحث های جدی که توسعه فناوری نانو دنبال می کند تشخیص بیمارهای در مراحل ابتدایی است؛ به طور در حوزه سرطان یکی از مسائل جدی تشخیص دیرهنگام آن است، اما در حال حاضر، به وسیله فناوری نانو محصولاتی در کشور در حال تولید و توسعه است که بتوان با استفاده از آن تشخیص را در مراحل اولیه بیماری انجام داد، و سپس بعد از مراحل تشخیص، بتوان داروهای متفاوتی را که برای درمان سرطان وجود دارد و عموماً اثرات جانبی فراوانی برای بیماران دارند با حداقل عوارض جانبی برای این بیماران، تولید کرد. یا در حوزه آب و محیط زیست که حوزه گسترده ای در بخش سلامت است، در حال حاضر توانمندی تولید تجهیزاتی در کشور وجود دارد که می توانند انواع آلاینده های فلزات سنگین را از آب آشامیدنی و یا پساب کارخانه ها جداسازی نمایند. احمدوند ادامه داد: یکی دیگر از ویژگی های جدی حوزه نانو که باعث افزایش کیفیت تولیدات در صنایعی که با هوا ارتباط دارند، شده است، تولید فیلترها و ماسک های نانویی است.
وی در پایاند با تاکید بر اینکه فناوری نانو در حوزه های مختلف هم باعث افزایش کیفیت زندگی خواهد شد و هم محصولات ایمن تری را وارد بازار خواهد کرد افزود: از سوی دیگر رقابت پذیری شرکت ها را افزایش می دهد، چراکه شرکت ها برای آنکه بتوانند در چرخه تولید خود تغییراتی ایجاد کنند که هم باعث حفظ کیفیت محصولشان شود یا ارتقا پیدا کند و هم هزینه تولید آنها کاهش یابد، می توانند از فناوری نانو در حوزه هایی مثل صنعت حفاری نفت، صنعت خودرو، صنعت ساختمان تا صنایع های های تک استفاده کنند، بنابراین، هم رقابت پذیری افزایش پیدا می کند و هزینه تولید کاهش می باید و هم فرصت حضور مؤثرتر در بازارها جهانی فراهم برای کشور می شود که با این دو رویکرد فناوری نانوی کشور در دهه دوم توسعه خود به پیش می رود.
پژوهش خبری // فاطمه حسینی
پژوهش خبری // فاطمه حسینی