به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ یک روزنامه چاپ انگلیس نوشت اگر شکایتی ضد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی مطرح شود ممکن است وی در جریان حضور در نشست گروه بیست در آرژانتین بازداشت شود.
روزنامه گاردین چاپ انگلیس در گزارشی به قلم " جولیان بورگر" در واشنگتن و " اوکی گونی" در بوینس آیرس در پایگاه اینترنتی خود نوشت: دولت آرژانتین به عنوان میزبان نشست گروه بیست روز چهارشنبه اعلام کرد که نام محمد بن سلمان ولیعهد عربستان همچنان در فهرست میهمانان این نشست قرار دارد ولی ممکن است در این خصوص تجدیدنظر بشود.
بن سلمان با حضور در نشست گروه بیست در بوینس آیرس آرژانتین تنها با خطرات سیاسی و دیپلماتیک مواجه نخواهد شد. از نظر تئوریک، ولیعهد عربستان در جریان سفر به آرژانتین ممکن است با خطرات حقوقی هم مواجه شود چون بر اساس دکترین قضایی بین المللی، بازرسان در هر کشوری می توانند افراد متهم به جرائمی مانند نسل کشی، شکنجه و اعدام های خارج از چارچوب قضایی را بدون توجه به محل ارتکاب جرم تحت پیگرد قرار دهند و آنها را بازداشت کنند. پیش از این سه پرونده پیگرد قضایی بین المللی در آرژانتین تشکیل شده است که یکی از آنها درباره جنگ داخلی اسپانیا، دیگری درباره نسل کشی ارامنه و سومی هم درباره فلسطین است. گروه های حقوق بشری در بوینس آیرس می گویند تاکنون طرحی برای بازداشت ولیعهد عربستان در جریان سفر وی به این شهر مطرح نشده است اما وکلا می توانند محمد بن سلمان را در دادگاه اروپا تحت پیگرد قرار دهند و بعد هم از طریق پلیس اینترپل در آرژانتین وی را بازداشت کنند.
ولیعهد عربستان سعودی قصد دارد در نشست گروه بیست در آرژانتین شرکت کند اما حضور وی باعث خواهد شد که سران شرکت کننده در این نشست فرصت گرفتن یک عکس دسته جمعی یادگاری را در پایان این نشست از دست بدهند چون سران شرکت کننده در این نشست تلاش خواهند کرد که از محمد بن سلمان ولعیهد عربستان دوری کنند. از سوی دیگر با توجه به آن که اعتراض ها به قتل قاشقچی، فروش سلاح به عربستان و جنگ ریاض در یمن تشدید می شود آیا سران شرکت کننده در نشست گروه بیست حاضر خواهند شد که در کنار ولیعهد عربستان در این نشست بایستند؟ به همین علت قرار گرفتن سران شرکت کننده در نشست گروه بیست در قالب یک عکس در کنار ولیعهد عربستان برای آنها یک کابوس سیاسی خواهد بود.
ولیعهد عربستان قصد دارد هفته آینده در نشست گروه بیست در آرژانتین شرکت کند اما حضور وی باعث خواهد شد که سران جهان از نزدیکی به وی خودداری کنند. قدرت های غربی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه با وجود بحران انسانی و قتل و کشتار در یمن و مواجهه این کشور با قحطی به علت حملات بی امان سعودی ها همچنان به عربستان تسلیحات می فروشند. حتی بعد از افشای قتل جمال قاشقچی روزنامه نگار منتقد سعودی و با وجود خشم گسترده جامعه جهانی از این اقدام قدرت های غربی همچنان به فروش تسلیحات به عربستان ادامه می دهند.
تاکنون بیش از هشتاد و پنج هزار کودک یمنی در پی حملات گسترده عربستان به این کشور به علت سوءتغذیه و بیماری های مختلف جان باخته اند و بیش از چهارده میلیون یمنی هم اکنون با خطر قحطی مواجه هستند. همزمان اسناد جدیدی درباره نقش عربستان در قتل بی رحمانه جمال قاشقچی منتشرمی شود به همین علت و در پی رسوایی های اخیر عربستان، حضور ولیعهد عربستان در نشست گروه بیست به یک کابوس سیاسی برای سران شرکت کننده در این نشست تبدیل شده است.
بروس ریدل از مقام های بازنشسته سیا و تحلیلگر ارشد مرکز بروکینگز گفت: برهه کنونی زمان حساسی است. قتل قاشقچی تنها یکی از اقدامات و سیاست های احقمانه و خطرناک ولیعهد عربستان در منطقه است. ما شاهد اقدامات احمقانه وی در یمن، لبنان و مناطق دیگر هم بوده ایم. وی گفت ما اکنون در یمن شاهد هستیم که میلیون ها شهروند یمنی با خطر مواجه هستند. آیا سران جهان اقدامی برای رفع این مشکل انجام خواهند داد؟ اوائل هفته هم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفت هیچ عاملی نمی تواند باعث شود که وی رویکرد سابق خود را در قبال عربستان تغییر دهد. این موضع یکی از مواضع قابل توجه در بخش سیاست خارجی آمریکاست که اشتباه بود. ترامپ همچنین گزارش بخش اطلاعاتی آمریکا را درباره قتل قاشقچی زیر سئوال برد و آن را نپذیرفت و ایران را مسئول کامل وضع کنونی در یمن توصیف کرد و با این مواضع منافع ملی آمریکا را در پای ریاض قربانی کرد.
نویسندگان گزارش روزنامه گاردین نوشته اند قتل قاشقچی میزان وابستگی دولت ترامپ را به عربستان سعودی علنی کرد. در چند دهه گذشته عربستان یک دولت وابسته به آمریکا در منطقه خاورمیانه بوده است ولی ترامپ اکنون این روند را تغییر داده است و آمریکا را به دولت وابسته به عربستان در منطقه تبدیل کرده است. ترامپ با حمایت بی چون و چرا از توافقات فروش تسلیحات و حمایت از تسلط سعودی ها بر بازار جهانی نفت اکنون آمریکا را به دولتی وابسته به عربستان تبدیل کرده است. ترامپ اثبات کرد که به هیچ وجه خواهان توقف فروش سلاح به عربستان نیست. وی استدلال می کند که با توقف فروش سلاح به عربستان بخشی از درآمدها و فرصت های شغلی آمریکا به روسیه و چین واگذار خواهد شد و قیمت هر بشکه نفت هم به صد و پنجاه دلار خواهد رسید. موضع ترامپ مبنی بر معرفی قاشقچی به عنوان دشمن و یکی از اعضای گروه اخوان المسلمین هم از دیدگاه ولیعهد عربستان درباره قاشقچی نشات گرفته است. منابع آگاه در دولت آمریکا گفته اند ماه گذشته زمانی که جارد کوشنر داماد و مشاور ترامپ در امور منطقه خاورمیانه و جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتگوی تلفنی با ولیعهد عربستان موضوع قتل قاشقچی را پیگیری کرده اند وی قاشقچی را به یک دشمن و از اعضای گروه اخوان المسلمین معرفی کرده بود و این دو مقام دولت ترامپ هم همین دیدگاه را به ترامپ منتقل کرده اند و وی هم اکنون قاشقچی را با این صفات معرفی می کند. ترامپ اعلام کرده است از دیدار و گفتگو با ولیعهد عربستان خوشحال خواهد شد اما اگر ولیعهد سی و سه ساله عربستان در نشست گروه بیست حاضر شود شاید تنها رئیس جمهور آمریکا مایل به دیدار و مصافحه با وی باشد.
سارا لی ویتسون رئیس بخش حقوق بشر در منطقه خاورمیانه گفت: امیدوارم کسی وجود داشته باشد که به ولیعد عربستان بگوید شرکت در نشست گروه بیست به هیچ وجه به نفع وی نیست. هر کسی هم که به وی توصیه می کند که در این نشست شرکت کند باید فهرستی از سئوالاتی را که در این نشست از ولیعهد عربستان پرسیده خواهد شد در اختیار وی قرار بدهد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه هم در نشست گروه بیست حضور خواهد داشت و احتمالا تلاش خواهد کرد از فرصت پیش آمده در این نشست و حضور محمد بن سلمان در این نشست استفاده کند و از وی درخواست خواهد کرد که درباره قتل قاشقچی پاسخ بدهد. حزب متبوع اردوغان در ترکیه حمایت ترامپ را از ولیعهد عربستان کمیک و خنده دار توصیف کرده است. همچنین این انتظار وجود دارد که سران کشورهای آلمان، فرانسه، انگلیس و کانادا هم به عنوان سردمداران دمکراسی از پذیرش و دیدار ولیعهد عربستان خودداری کنند. به احتمال زیاد آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در نشست گروه بیست از ولیعهد عربستان دوری خواهد کرد. آلمان پیش از این فروش سلاح به عربستان را متوقف کرده و سفر هجده تبعه عربستانی متهم به قتل قاشقچی را به اروپا ممنوع اعلام کرده است. البته فروش سلاح آلمان به عربستان بسیار محدود بوده است. اما کابوس مواجهه با ولیعهد عربستان برای ترزا می و امانوئل مکرون سران انگلیس و فرانسه عمیق تر و جدی تر است. انگلیس و فرانسه همچنان به عربستان تسلیحات می فروشند و از این سلاح هم در جنگ یمن استفاده می شود. این اقدام انگلیس و فرانسه همزمان با نشست گروه بیست مورد توجه قرار خواهد گرفت و سران دو کشور که در داخل کشورهای شان از محبوبیت بسیار کمی برخوردار هستند در صورت نزدیک شدن به ولیعهد عربستان در نشست آرژانتین با انتقادات شدیدی مواجه خواهند شد. انگلیس تلاش کرده است که اعضای شورای امنیت سازمان ملل را درباره اعلام آتش بس انسانی در یمن و ارسال مجدد کمک های انسانی از جمله غذا و دارو به این کشور متقاعد کند اما حامیان ولیعهد عربستان با این طرح انگلیس مخالفت کرده اند. قرار است هفته آینده در این خصوص رای گیری شود و همزمان عربستان سعودی حملات خود را به شهر بندری حدیده به عنوان تنها مسیر انتقال کمک های انسانی به داخل یمن تشدید کرده است.
نیکلاس برنز معاون وزیر امور خارجه سابق آمریکا گفت فکر می کنم که ولیعهد عربستان در نشست گروه بیست با استقبال گرم ترامپ و رهبران دیکتاتوری که در این نشست حضور خواهند داشت مواجه خواهد شد.