گزارش مکتوب ...
رونق صنعت گردشگری ؛ شکوفایی اقتصادی
صدای سوت بلند قطار گردشگری نوید بخش شکوفایی اقتصادی فارس است.
در ایستگاه قطار سعادت شهر منتظر بودم، شلوغتر از زمانهای قبل، همهمه بود و هر کسی چیزی میگفت: عدهای با دسته گل منتظر بودند، تیتر روزنامه های امروز برایم جالب بود، اشاره ای به موضوع گزارشم داشت،"افزایش ورود گردشگران خارجی به فارس". دنبال پیدا کردن صفحه مربوط به این موضوع بودم که قطار گردشگری عقاب طلایی از راه رسید، خودم را به محل توقف قطار رساندم.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، مرکز فارس ، غلامحسین ولدی مدیرکل راه آهن استان فارس میگوید: قطارعقاب طلایی گردشگران را از کشورهای آمریکا، آلمان، استرالیا، روسیه، مالزی، ایتالیا و سنگاپور به فارس میآورد. آنها در ایستگاه سعادت شهر پیاده میشوند و با اتوبوس به تخت جمشید، پاسارگاد و نقش رستم میروند و شیراز مقصد بعدی آن هاست.
فارس مقصد نخست گردشگران خارجی
ابراهیم پورفرج که هماهنگی این تور گردشگری را بر عهده دارد، میگوید: اواخر شهریور امسال هم دو گروه ۳۵ نفره از استادان دانشگاه هاروارد آمریکا از جاذبههای فرهنگی و تاریخی استان فارس بازدید کردند . به گفته او فارس به ویژه شیراز همواره در فهرست نخست مقصد گردشگران خارجی بوده است.
از سال ۹۳ تاکنون ۱۸ قطار گردشگری با عنوان عقاب طلایی به شیراز آمده و مسولان فرهنگی استان پیش بینی میکنند تا پایان امسال سه قطار دیگر هم وارد فارس شود.
با وجود برخی تبلیغات مسموم و مانع تراشی ها در خارج از کشور سوت قطار گردشگری خارجی به کشور متوقف نشده است.۶۶ گردشگر از قطار پیاده شدند، از هر سن و سالی بودند؛ با آن ها همراه می شوم .
به گفته امیری مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری فارس ۲۵۰ هزار گردشگر خارجی برای بازدید از جاذبه های گردشگری به فارس سفر کرده اند که بیشتر آن ها از فرانسه، آلمان و ایتالیا بوده اند.
مقصد نخست گردشگران عقاب طلایی تخت جمشید است. مکان تاریخی که بر اساس آمارها با بیشترین اقبال گردشگران همراه بوده است. ستونهای برافراشته این میراث ۲ هزار ۵۰۰ ساله از دور نمایان بود، ستونهایی که با گذشت قرنها همچنان محکم و استوار نظاره گر تماشاگرانی بوده اند که ساعتها به بلندای قامت آنها خیره شده اند و از این همه شگفتی انگشت به دندان گرفته اند.
راهنمای گردشگران برایشان از قدمت حکاکیها، سنگ نوشتهها و سرستونها میگوید.با گردشگری از فرانسه هم صحبت میشوم، میگوید سالها پیش قطعهای از آثار تخت جمشید را در موزه لوور دیده و آن موقع بوده که تصمیم میگیرد این بنا را از نزدیک ببیند او با هیجان می گوید " هرگز چنین تصوری را نداشتم. این بنای تاریخی بسیار با عظمت است باعث بهت و حیرت من شده "
خانم جوانی گردشگری که به تنهایی از سوییس آمده مشغول عکاسی و یادداشت برداری است.
میگوید وقتی به دوستان و نزدیکانم گفتم قصد دارم به ایران بروم با تعجب گفتند "میخواهی ایران بروی؟ شوخی میکنی؟ چرا ایران؟ "و توصیه می کردند، هرگز به کسی نگویم تنها آمده ام و توصیههایی مانند این که اگر قرار بود حتی نیمی از آنها را گوش کنم، هرگز قدم به اینجا نمیگذاشتم.
مارتینا ادامه میدهد بعد از این سفر میتوانم بگویم ایران جای امنی برای گردشگران است، به خصوص برای زنهای تنها.
قطار گردشگری با تحریم نمی ایستد
کمی آن طرفتر نزدیک دروازه ملل،نایب رییس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری فارس را دیدم با تعدادی گردشگر اسپانیایی همراه شده بود.
از او پرسیدم آیا تحریم ها بر صنعت گردشگری هم تاثیری داشته است؟ آقای نگهبان فرد پاسخ می دهد آدمها را نمیتوان تحریم کرد، دست و پایشان را بست که جایی نروند و بعد خاطرهای از یک گردشگر آمریکایی تعریف می کند و می گوید: با الکساندر یک هفته به نقاط مختلف گردشگری فارس و شیراز رفته بودند. روزهای اول محتاط و نگران و کم حرف بود، اما چند روز بعد شخصیت متفاوتی از او دیدم. دلیل تغییر رفتارش را پرسیدم، گفت: شاید باور نکنی من برای این سفر با خانواده ام خداحافظی کرده بودم و فکر میکردم به سفر بی بازگشتی می آیم ولی من آن قدر ماجرا جو بودم که نمی توانسم از این سفر دل بکنم. اما یکی دو روزی که به میان مردم رفتیم نظرم کاملا تغییر کرد. این جا آن قدر خوب، زیبا، جذاب و امن است که سفر بعدی با خانواده می آیم.
نایب رییس انجمن صنفی راهنمایان گردشگری فارس از هر گردشگر به عنوان سفیر صلح نام میبرد، سفیرانی که پیام دوستی و مهربانی ایرانیان را به دنیا میرسانند. به گفته او در شرایط کنونی باید تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد. چرا که با رونق صنعت گردشگری اقتصاد هم شکوفا می شود . نگهبان فرد می گوید: با ورود هر گردشگر ۷ شغل مستقیم ایجاد میشود. صنعت گردشگری میتواند به راحتی جای صادرات نفت را بگیرد و منابع ارزی را تامین کند.
گوهری در دل روستا
با گردشگران در مسیر شیراز هستیم. یکی از گردشگران کتاب راهنمای گردشگری ایران را به همراه دارد. در کتاب به دنبال نام دهکده گردشگری و اقامتی خانواده عباس برزگر جوان کارآفرین بواناتی می گردد. راهنمای گردشگران به آن ها می گوید "بزم" روستایی که نه آن قدرها حاصل خیز است و نه جاذبه خاصی دارد، اما با موقعیتشناسی درست این جوان روستایی، نام "بزم" را بر سر زبان ها انداخته است.
به گفته او عباس برزگر جریان ساز بوم گردی در ایران است و کارش آن قدر گرفته که علاقهمندان زیادی او را الگوی خود کرده اند و ۶۶ واحد بوم گردی در استان فارس فعال شده و ۲۵۰ نفر در مناطق مختلف این استان هم متقاضی راه اندازی این واحدها شده اند. او برای گردشگران توضیح می دهد بیش از ۱۰۰ نفر از جوانان خانوادههای عشایری روستای بزم با زبان انگلیسی اشنا شده اند تا بتوانند به راحتی با میهمانان ارتباط برقرار کنند.
یکی از گردشگران که دومین سفرش به ایران است و پیش از این به دهکده گردشگری بزم رفته و از نزدیک عباس برزگر را دیده میگوید آن جا گردشگران لباس محلی میپوشند،از دامنههای کوه بالا میروند و گیاهان دارویی میچینند. به صحرا میروند و در کنار چوپانها سیب زمینی کباب شده و چای آتشی میخورند، به سوگواریها و جشنهای عشایری دعوت میشوند و در کنار سیاه چادرها همراه عشایر شیر میدوشند و کشک درست میکنند.
گردشگران با شنیدن تعرف و تمجید های او مشتاق گذراندن یک روز در این روستا می شوند، اما سفر یک روزه شان این فرصت را به آن ها نمیدهد.
گردشگران مسحور از دیدنیهای شیراز
به شیراز رسیدیم با گردشگران همراه میشوم به هر مکان تاریخی که قدم میگذارند دوربین هایشان لحظهای خاموش نمیشود. یکی از آنها درحالی که زیباییهای مسحور کننده مسجد نصیرالملک را به تصویر میکشد میگوید هیچ جا این همه زیبایی را به چشم ندیده . برای خودش شالی همرنگ کاشیهای مسجد می خرد و با نقش و نگارهای مسجد عکس می گیرد .
گردشگر آلمانی هم میگوید، نخستین بار که به ایران آمدم، مردم بسیار به من محبت میکردند. میخواستند که به خانههایشان بروم. من اینبار با همسرم آمدم و در بناهای تاریخی از جمله خانه زینت الملوک لباس سنتی پوشیدیم عکس گرفتیم و از فالودههای خوش طعم شیرازی خوردیم.
سوت قطار پایان یک سفر نیست
اتوبوس به ایستگاه قطار سعادت شهر برمی گردد. گردشگران یکی یکی سوار قطار عقاب طلایی میشوند. کوله بارشان را از سوغاتیهای دیار فارس پر کرده اند از منبت آباده گرفته تا خاتم شیراز و قلم کاری و مجسمههای کوچکی با طرح تخت جمشید و سربازهای هخامنشی. همه در جایشان نشسته اند. سوت قطار به صدا در میآید. گردشگران به نشانه خداحافظی برایم دست تکان میدهند. قطار هوهو کنان به راه میافتد، اما نگاه گردشگران همچنان به بیرون از پنجره به افق دور به زیباییهای مسحور کننده دیار فارس خیره مانده.
در راه برگشت با خود به صنعت گردشگری که با رونق گرفتن آن بخش های محتلف هم جانی تازه می گیرند می اندیشم در این فکر بودم که صدای پیامک تلفن همراهم را می شنوم دوست گردشگر فرانسوی ام است. برایم نوشته؛ " باز هم بر میگردم منتظرم باش...
نویسنده: الهام پورحسین