پخش زنده
امروز: -
میانگین تراز سطح آب دریاي خزر ، سال آبی 97-96 نسبت سال آبی گذشته (96-95) حدود 4 سانتیمتر پایینتر است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران ؛ مرکز ملي مطالعات و تحقيقات درياي خزر اعلام کرد :بر اساس گزارشی از آمار ایستگاههای ترازسنجی سازمان بنادر و دریانوردی (ادارات کل بنادر و دریانوردی استانهای گیلان و مازندران) و شرکتهای آب منطقهای مازندران ، گلستان و گیلان میانگین تراز سطح آب دریا ، سال آبی 97-96 به منهای 27 و یک صدم متر رسیده که این میزان به نسبت سال آبی گذشته (96-95) حدود 4 سانتیمتر پایینتر است.
کمترین تراز آب مشاهده شده در این دوره در نیمه اول آذر به میزان 27/41- متر و بالاترین تراز آب 26/63- متر در مرداد 97 بوده و دامنه نوسانی تراز آب در این سال بیش از 34 سانتیمتر است.
بر این اساس در تحلیل فصلی تغییرات تراز آبی این دوره اعلام شد؛ تراز آب دریای خزر در پاییز که به طور معمول بعلت کاهش ورودی آب رودخانه ها دوره کاهشی تراز آب دریاست در پاییز 96 به نسبت دوره مشابه قبل 9 سانتیمتر کاهش داشت و در زمستان با کاهش 2 سانتی متری به نسبت سال گذشته به 11/27 – متر رسید که بیشترین میزان کاهش هم در بهمن 96 رخ داد.
سیر صعودی تراز آبی که به دلیل افزایش ورودی رودخانه ها در بهار آغاز می شود در این فصل به نسبت مدت مشابه تغییری نداشت ودر تابستان امسال نیز تراز آب به نسبت مدت مشابه پارسال 6 سانتی متر کاهش داشت.
پیک تراز آب امسال نیمه دوم تیر رخ داد و روند کاهشی زود هنگام تراز آب هم از شهریور آغاز شد.
عوامل نوسانات تراز آب نیزپدیده های اقلیمی در حوضه آبریز وسیع دریا و اثرات آن بر حجم روانآب رودخانه هاست.
میزان آبدهی رودخانه ولگا به عنوان تاثیر گذارترین رودخانه و تامین کننده حدود 80 درصد ورودی رودخانه ای ، در یک سال آبی اخیر کمتر از میانگین 50 سال اخیر و پارسال نیز بالاتر از میانگین بلند مدت بودوعلاوه بر این میزان، افت تراز آب ثبتشده در شهریور 97 بعلت وقوع زودهنگام بارندگیهای گسترده در فصل بهار در حوضه آبریز ولگا و شروع زودتر دوره سیلابی این رودخانه به طور قابل ملاحظهای بالا بود و با توجه به پایین بودن آبدهی این رودخانه نسبت به میانگین بلندمدت ، روند کاهشی تراز آب با شدت بیشتری از شهریور آغاز شد که انتظار میرود در پاییز 97 نیز این کاهش با همین شدت ادامه یابد.
در مجموع ، روند تغییرات فصلی این سال به نسبت دو سال گذشته ؛ کاهش تراز آب در دو فصل پاییز و تابستان اخیر را در پی داشت که تأثیر عمدهای در میانگین نوسانات آب در این سال آبی داشته و می توان آن را با شدت کاهش آبدهی رودخانههای ورودی مرتبط دانست.