پخش زنده
امروز: -
صاحبان صنایع باید از کوتاهترین مسیر راهی انتخاب کنند که کالای تولیدی شان متناسب با نیاز ، سلیقه و جیب مردم باشد .
تامین کالاهای مورد نیاز مردم که متناسب با سلیقه و درآمد افراد باشد راهی است که از ورزشکستگی کارخانه ها جلوگیری می کند .
کالای ایرانی برای این که بتواند در گردونه رقابت با کالای خارجی باقی بماند باید کیفیت بالا و ویژگی منحصر به فرد و خلاقانه باقیمتی منطقی داشته باشد تا در خریداران انگیزه ایجاد کند در غیراین صورت نام و برند کالای خارجی برنده رقابت می شود.
به گفته کارشناسان بازرگانی خارجی صنعت معدن و تجارت گستان ، تولید کنندگان باید راهی پیدا کنند که کالای تولید شده شان از نظر قیمت تمام شده با کالا های خارجی رقابت کند و هم چنین علاوه بر قیمت ، کالا باید به طورعلمی و خلاقانه و با دانش روز طراحی شود و کیفیت آن نیز قابل رقابت با کالا های مشابه خارجی باشد .
برای رسیدن به این مرحله چه باید کرد ؟
با مسئول بخش آموزش و تحقیق و توسعه صنعت معدن و تجارت گلستان این پرسش را مطرح کردیم .
کاظمی می گوید ؛ در جهان ایجاد بنای کارخانه ،خرید و نصب تجهیزات ، استخدام و تربیت نیروی متخصص ، تامین بودجه سرمایه در گردش و مواد اولیه فقط 10 درصد از مدیریت کارخانه داری را تشکیل می دهد.
او افزود : شناخت و آگاهی از سلیقه و توان خرید مشتری ، شناخت کیفیت و طراحی کالا های مشابه در بازا ر و طراحی خلاقانه کالای متنوع مشتری مدار 90 درصد دانش مدیریت کارخانه موفق را تشکیل می دهدو این دانش که با تحقیق و پژوهش به وجود می آید و به توسعه کارخانه و صنعت منجر می شود به R & Dمشهور است که هرساله بخشی از در آمد کارخانه های بزرگ جهان را به خود اختصاص می دهد.
تحقیق و توسعه Research and development که به اختصار R&D نامیده می شود دانشی مبتنی بر تحقیق است که در نهایت به توسعه صنعت منجر می شود.
حمایت از واحد های تحقیق و توسعه
مسئول بخش آموزش و تحقیق و توسعه صنعت معدن و تجارت گلستان می گوید :با وجود تصویب قانون حمایت از واحد های تحقیق و توسعه در گلستان با داشتن بیش از یک هزار و 200 واحد صنعتی تنها 34 واحد توانسته اند واحد R&D دارای مجوز ایجاد کنند و به همین تعداد هم واحد R&D بدون مجوز ایجاد کرده اند .
کاظمی افزود : حدود 40 شرکت مشاوره صنعتی هم نقش واحد آر اند دی را برای صنایع استان بازی می کنند و مشکل یک واحد صنعتی داخلی را با بررسی واحد های صنعتی مشابه دنیا و راه حل های بکار گرفته در آنها حل می کنند.
هر چند وجود واحد R&D در واحدهای صنعتی پر منفعت به شمار می رود اما هنوز ضرورتش برای برخی صاحبان صنایع محرز نشده است و عمده توجه دولت نیز در کارگروه رفع موانع تولید فقط بر تامین نقدینگی و سرمایه در گردش صنایع متمرکز است و از تمرکز بر افزایش کیفت کالا های تولیدی و کاهش قیمت تمام شده یعنی R&D غافل شده است.
به گفته رئیس صنعت معدن و تجارت گلستان امسال شرکت های دارای بیش از 50 نیرو موظف شده اند که در قبال دریافت تسهیلات ، بخش R&D را در واحد خود ایجاد کنند.
حسینقلی قوانلو افزود : در صورت ایجاد بخش تحقیق وتوسعه R&D نیمی از هزینه تحقیقات به آنها پرداخت می شود و 10 درصد بخشودگی مالیاتی خواهند داشت.
از جمله شرکت هایی که با راه اندازی بخش R&D به موفقیت دست یافتند می توان به آریا تیراژه که داروهای ضد سرطان تولید می کند اشاره کرد و هم چنین می توان از شرکت نئوپان گنبد کاووس که صادراتش حتی در دوران رکود قطع نشده نام برد.
معاون پارک علم و فن آوری گلستان البته نگاه امیدوارنه تری درباره واحد تحقیق وتوسعه دارد و می گوید: 20 شرکت در پارک علم وفن آوری و 84 شرکت عضو مرکز رشد در گلستان نشان از تغییر نگاه به صنعت مبتنی بر دانش های روز دارد.
بهره گیری از دانش روز نتیجه تحقیق
معاون پارک علم و فن آوری گلستان می گوید ؛ یکی از عللی که سبب شده است صنایع گلستان که هنوز نتوانسته قابلیت رقابت با محصولات خارجی را پیدا کند قدیمی بودن خود صنعت است یعنی در حالی که صنایع کشور های پیشرفته از صنعت نسل چهارم یا (های تک) استفاده می کنند ماشین آلات صنعتی در گلستان هنوز با مصرف بالای انرژی همچنان مواد اولیه زیادی را به صورت پرتی به هدر می دهند و نمی توانند کیفیت قابل رقابتی با کالا های وارداتی تولید کنند.
عمرانی افزود : کالاهایی که ارزش افزوده بسیار بالایی را به همراه می آورند نیاز به این فن آوری دارند تا هم هزینه تولید را کاهش داده وهم کالایی با کیفیت بالا تر به مشتری ارائه دهند.
به گفته مهندس عمرانی صنایع موفق گلستان شرکت آریا تیراژه ، شرکت تولید بتن سبک و شرکت تولید محصولات ارتوپدی که جزو شرکت های عضو پارک علم وفن آوری هستند برای تولید محصولات خود از فن آوری نسل چهارم صنعت ( های تک ) بهره می برند.
برای تولید کالاهای به روز و کارآمد با هزینه مناسب چاره ای جز استفاده از دانش و تکنولوژی روز در صنعت نداریم .
مسئولان و صاحبان صنایع همگی بر انجام این کار مصمم هستند اما چرا اجرای آن به درازا کشیده است و هنوز شمار زیادی از کارخانه های گلستان حتی واحد تحقیقات و توسعه ندارند در حالی که دنیا حتی از مرحله داشتن واحد تحقیق و توسعه عبور کرده اند؟