اهالی محله طالقانی گرمی سالهاست که با تهدید رانش زمین روزگار خود را با نگرانی سپری می کنند.
شهر گرمی از شهرهای کوهپایه ای استان اردبیل است و توپوگرافی ویژه آن ، تهدید و فرصت های خاصی برای این شهر ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، یکی از تهدیدات این توپوگرافی ، خطر رانش زمین برای ساکنان محله های کوهپایه ای است . در طول سالیان گذشته در محلات مختلف این شهر شاهد رانش زمین و خسارت به اماکن شهری بوده ایم که نمونه آن محله "کتول آباد" گرمی است. محله کوتول آباد در دهه گذشته به دلیل رانش زمین به طور کامل تخریب شد و اکنون برای جلوگیری از رانش مجدد این منطقه جنگل کاری شده است و طبق آخرین خبرها ، شهرداری قصد دارد این محدوده را به پارک جنگلی تبدیل کند. رانش محله کوتول آباد باعث شد مسئولان گرمی در اواخر دهه 80 ساکنان این محله را به شهرک تازه تاسیس ولیعصر (عج) در دو کیلومتری جاده جدید گرمی به اردبیل انتقال دهند و زمینه ایجاد یک محل مسکونی مناسب در محلی هموار و وسیع در نزدیکی شهر گرمی را فراهم کنند. محله طالقانی از دیگر محله های در معرض رانش است که این تهدید در حال حاضر به مرز بحرانی رسیده است. در گذشته برای آمادگی با بحران احتمالی ، چندین مانور در این منطقه انجام شده است. در حال حاضر جلسات برگزار شده برای بررسی مشکل این محله ، به تصمیم انجام مطالعات بیشتر ختم شده است.
تخریب بیمارستان و مدرسه محله محله طالقانی در غرب شهر و پشت بیمارستان قدیمی واقع شده است . ساکنان آن از خطر رانش زمین ابراز نگرانی می کنند. یکی از اهالی اظهار می کند: قبلا یک بیمارستان و یک مدرسه در این محله با رانش زمین به کلی تخریب شده اند و حالا هم خانه های اهالی ترک برداشته اشت. ذوالفقار پناهی اضافه می کند: ما نگران امنیت خانواده خود هستیم و صاحبان 300 واحد مسکونی محله ، از مسئولان می خواهند در این زمینه تصمیم کارساز بگیرند. یکی دیگر از اهالی عنوان می کند: ما در زمین خود قصد ساخت و ساز داشتیم و حتی مراحل اولیه مانند نقشه کشی و ریختن مصالح انجام شده است ، اما اظهارات ضد و نقیض مسئولان درباره ایمنی زمین این محله باعث شده است ما هم بلاتکلیف بمانیم و مصالح ما در زمین روی مانده است و باید مدام نگهبانی دهیم.
تشدید خطر با گودبرداری غیراصولی «فرهاد عبدالعلی پور» مدیر کل مدیریت بحران استان اردبیل بر لزوم تعیین تکلیف مناطق رانش پذیر استان و از جمله محله طالقانی گرمی تاکید می کند و از دستگاه های اجرایی می خواهد در نظارت بر انجام هر گونه عملیات عمرانی و گودبرداری این مناطق دقت کنند. وی عنوان می کند: در سال های گذشته تهدید بیشتر بوده است و بعد از زهکشی تا حدودی این خطر کاهش یافته است اما باید مطالعه جدیدی با لحاظ تمامی شرایط فنی برای ساماندهی اوضاع این محله انجام شود. عبدالعلی پور با اشاره به اینکه نباید تا مطالعه مجدد ، ساخت و ساز جدیدی در این محله صورت پذیرد می افزاید: در مناطقی که گودبرداری غیراصولی انجام شده است خطر تهدید رانش بیشتر شده است. وی ادامه می دهد: در حال حاضر هدف اول ثابت ماندن وضعیت فعلی است اما باید برخی ملاحظات برای جلوگیری از تشدید وضعیت انجام شود. عبدالعلی پور اظهار می کند: این مسئله در روزهای گذشته در کارگروه رانش و با حضور مشاوران و دفتر فنی مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به اینکه مطالعات انجام شده در این زمینه مربوط به ده سال قبل است و در این مطالعه تنها مسئله رانش مورد بررسی قرار گرفته است. وی ادامه می دهد: مقرر شده است با انجام مطالعات جدید و همه جانبه در کوتاه ترین زمان ممکن اطلاعات به روز رسانی و مشخص شود آیا با رعایت مسایل فنی، امکان ساخت و ساز در این محله وجود دارد یا نه.
وعده تعیین تکلیف تا هفته آینده ابراهیم امامی فرماندار گرمی می گوید: نگرانی های ساکنان محله طالقانی و دیگر محلات در معرض رانش برای ما قابل درک است و ما تمام تلاش خود را می کنیم تا با بررسی بیشتر ، این منطقه را ایمن سازی کنیم. وی اظهار می کند: چون مطالعات قبلی مربوط به سال 87 است ، مشاور طرح باید داده های حاصله و راهکارها و ضوابط فنی در محدوده مورد نظر را به روز رسانی کند تا بتوانیم تصمیم درست بگیریم. امامی اظهار می کند: در هفته آینده جلسه ای از سوی دفتر استانداری با مشاور مربوطه تشکیل می شود تا موارد جمع بندی شود و شهرداری تا ارائه اظهار نظر کارشناس مشاور ، با اطلاع رسانی و نصب تابلو در محدوده رانش ، از هر گونه ساخت و ساز جلوگیری می کند. بررسی وضعیت این محله نشان می دهد سال هاست که اهالی این محله زیر خطر رانش زندگی می کنند و ضرورت دارند مسئولان با درک تهدید این خطر تصمیم درست و سریع در این زمینه اتخاذ کنند. * نویسنده : یاشار پورمجید عکس ها از : مهدی حسینی