به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از شبکه تلویزیونی ای پی تی ان، در چهلمین سالگرد اصلاحات اقتصادینمایشگاه اصلاحات و دستاورهای اقتصادی چین برگزار شد.
بیش از هزار نفر از مقامات سیاسی و سفرای کشورهای مختلف از این نمایشگاه که در پکن برگزار شد،بازدید کردند.
ویکتور تاناسیچوک(Viktor Tanasiichuk) معاون سفیر اوکراین در چین گفت:در مقایسه با سال هزار و نهصد و نود و دو تغییرات زیادی روی داده است.به نظرم با برگزاری این نمایشگاه و دیدن دستاورد های چین منافع زیادی نصیب مردم این کشور می شود.زمانی که از حومه پکن عبور می کردم من شاهد بهبود وضعیت زندگی کشاورزان بودم.
اینسی لیپیا (Inese Liepia)معاون سفیر لتونی در چین هم گفت:به نظرم چین سرعت رشد زیادی دارد.من سه سال است که در اینجا هستم و می توانم به خوبی این پیشرفت ها را روز به روز درک کنم.شما شاهد ساخت آسمان خراش های زیادی در پکن پایتخت کشور هستید.شما می توانید این ساختمان ها را در بیرون از اینجا و دیگر استان ها هم ببینید.ما همچنین در آینده شاهد برگزاری بازی های المپیک در دیگر شهرهای چین خواهیم بود.من از برگزاری بازیهای المپیک پکن بسیار خوشحال شدم و تحت تاثیر وضعیت دهکده بازیها قرار گرفتم.
بررسی تجربه اقتصادی چین در نیم قرن گذشته نشان میدهد که آزادسازی و کاهش سیطره دولت موجب جهشی بزرگ در اقتصاد این کشور شدهاست.
تا پیش از دهه 1980 اقتصاد چین بهطور کامل در اختیار دولت بود؛ اما پس از مرگ «مائو» سیاستگذاران چینی در یک روند تدریجی اقتصاد این کشور را به سمت بازارمحوری هدایت کردند. نخستین گام از این برنامه اصلاحی لغو مالکیت دولتی اراضی کشاورزی بود. در ادامه این روند نیز مالکیت برخی از صنایع محلی کوچک به مالکان خصوصی واگذار شد. افزون بر این واگذاری مالکیت دولتی برخی از صنایع متوسط و بزرگ به دولتهای محلی باعث شد تا فضای رقابتی در بخش صنایع دولتی نیز تقویت شود. سیاستگذاران چینی در ادامه تغییر رویکرد خود با بهروزرسانی برخی از قوانین و اصلاح نظام بانکی برخی از مهمترین موانع توسعه اقتصادی را مرتفع کردند. به اینترتیب پس از اصلاحات اقتصادی دوره جدیدی در اقتصاد چین آغاز شد. مهمترین مولفه این دوران تقویت نقش بازار و مهمترین نتیجه آن شتابگیری متغیرهای منعکسکننده توسعه اقتصادی بود. بررسی آمارها نشان میدهد که طی 3 دهه پس از اصلاحات رشد اقتصادی میانگین رشد اقتصادی چین در حدود 2/ 2 برابر و درآمد سرانه واقعی این کشور در حدود 8 برابر شده است.
بررسی آمارهای اقتصادی نشان میدهد که اقتصاد چین پس از اصلاحات اقتصادی در دهه 1980، رشد همهجانبهای را آغاز کرده است. حرکت چین به سمت بازار آزاد روند و نتایج متفاوتی در مقایسه با نسخههای مرسوم آزادسازی اقتصادی داشته است. چینیها با هدف کمینهسازی بازندگان تطبیق با سرمایهداری، نوعی برنامه دوسویه را در قالب حرکت پلهای به سمت خصوصیسازی به موازات و تحت اثر برنامه متمرکز دولتی آغاز کردند. برنامهای که هم توانست این هدف صعبالوصول را محقق کند و هم شتاب اقتصادی چین را به میزان قابلتوجهی افزایش دهد.
بررسیهای کارشناسانه نشان میدهد که اصلاح اقتصادی در چین در قالب سهمحور عمده که به موازات هم و در یک فرآیند پلهای اجرا میشدند، به وقوع پیوسته است. این محورهای سهگانه شامل «خصوصیسازی»، «اصلاح نظام بانکی» و «اصلاح چارچوب حقوقی و قوانین تجاری» بودند. در نتیجه این برنامه اصلاحکننده، میانگین رشد اقتصادی سالانه این کشور در سه دهه پس از دگردیسی اقتصادی به بیش از 2 برابر میانگین رشد اقتصادی در دهه پایانی اجرای برنامه متمرکز اقتصادی افزایش یافته است. همچنین درآمد سرانه شهروندان چینی در این بازه زمانی از حدود 250 دلار در سال 1980 به بیش از 5600 دلار در سال 2010 افزایش یافت. در این گزارش ضمن بررسی ابعاد مختلف برنامه اصلاحات اقتصادی در چین، مهمترین دستاوردهای این دگردیسی اقتصادی را بررسی کردهایم.
بیش از پنجاه درصد مردم چین کشاورزند. صنعتگران بیست و چهار درصد و کارمندان و بازرگانان بیست و شش درصد نیروی کار فعال این کشور را تشکیل میدهند. با این وجود حدود دویست میلیون نفر از مردم چین با درآمد روزانه کمتر از یک دلار زندگی میکنند. میلیونها نفر هنور در فقر شدید زندگی میکنند و مشکلات زیربنایی نیز در چین ادامه دارد.
صنایع اصلی چین بسیار گسترده و شامل محصولات آهن و استیل، زغال سنگ، ماشین آلات، نفت و پتروشیمی، اسباب بازی، کفش و لوازم الکترونیکی است. برنج، گندم، سیب زمینی، ذرت، بادام زمینی، چای، ارزن، جو، کتان، ماهی و خوک فراوردههای اصلی کشاورزی هستند. صادرات عمده چین ماشین آلات، پوشاک، کفش، اسباب بازی، سوخت معدنی، مواد شیمیایی و واردات آن ماشین آلات، مواد شیمیایی، آهن و استیل و سوخت معدنی است.
بانک جهانی، وضعیت اقتصادی چین را مطلوب و محیط اقتصاد کلان این کشور را با ثبات توصیف کردهاست. بانک جهانی آمار جدید را یک پیشرفت عمده توصیف کردهاست با وجود افزایش میزان تولید ناخالص داخلی، نرخ سرانه تولید اقتصادی هنوز بسیار پایین است و برای اینکه چین به سطح کشورهای توسعه یافته برسد هنوز راه زیادی را باید طی کند.
برخی معتقدند چین تا سال ۲۰۲۵ میلادی خواهد توانست ده شهر در حد و اندازههای نیویورک احداث کند.