پخش زنده
امروز: -
مناطق مرزی خراسان شمالی در معرض امواج تلویزیونی و ماهواره ای کشورهای همسایه است در این زمان لزوم توسعه دیجیتال بیشتر از قبل احساس می شود.
صبح بود و هوا سرد، آنا بخت تازه از دوشیدن شیر گوسفندان آمده بود و متعجب از صحنه ای که می دید. هنوز پسرش خواب بود ، خوابی عمیق ...
صبح خیلی زود که بیدار شده و مخزن نفت بخاری را پر کرده بود بهنام را هم بیدار کرد، او قرار بود آخوند را بیاورد ، چرا که آرتیق گل، عروس آنا بخت دم دمای صبح زایمان کرده بود و آنا بخت، صاحب اولین نوه پسری شده بود، شوهرآرتیق گل سرباز است و باید همه مراسم و برنامه های تولد نوزاد را آنابخت انجام می داد .
حالا باید چه کار می کردند ؟ تا یک ساعت دیگر مهمان ها می رسیدند و هنوز در گوش نوزاد الله اکبر نگفتند ...
ترکمن ها رسم دارند قبل از آمدن مهمان و شنیدن هر صدای دیگری، نوزاد الله اکبر را بشنود و بهنام هم بیدار نشده که دنبال آخوند برود ،آخوند راهش دور است و تا برسد 2 ساعتی طول می کشد.
آنا بخت داشت فکر می کرد که گریه نوزاد او را به خودش آورد : جان جان پسرکم
بهنام... بهنام... بیدار شو، آنا بخت با صدای بلند این را گفت که بهنام از جا پرید اووَ ( اوو به ترکمنی یعنی بله ) ؛ الان مهمان ها می رسند وآخوند هنوز نیامده
بهنام تازه یادش آمد که قرار بود دو ساعت پیش دنبال آخوند برود، نگران بود چون آتالان خانواده اش را به او سپرده بود ، اما....
بهنام دیشب تا نزدیک صبح سریال نگاه می کرد سه سریال قشنگ از شبکه 3 کشور ترکمنستان .
آنا بخت با خودش فکر می کرد که اگر روستای آن ها هم مثل بقیه مناطق، شبکه های ایران را می گرفت و جوان ها مجبور نبودند شبکه های ترکمنستان را تنظیم کنند الان زندگی چقدر بهتر بود.
چندین سال قبل جوان ها بیشتر از این دنبال کار و تلاش بودند ، صبح زود بیدار می شدند و کمک حال خانواده بودند اما الان چه؟ تا دیروقت سریال و شبکه های ماهواره ای و صبح ها خواب و خواب؛ اما اگر صحبت های دهیار انجام می شد خیلی خوب بود.
آنا بخت به همراه 160 خانواده با 700 نفر جمعیت در روستای کلاته بهار از توابع شهرستان مرزی رازوجرگلان زندگی می کند .
تاثیر دریافت شبکه های تلویزیونی ترکمنستان بر فرهنگ مردم
روستای کلاته بهار تنها 20 متر با مرز ترکمنستان فاصله دارد که به همین علت مردم این دیار با دریافت شبکه های تلویزیونی ترکمنستان بسیاری از آداب و رسوم و طرز پوشش را از فرهنگ این کشور به عاریه گرفتند.
دهیار روستای کلاته بهار از توابع بخش جرگلان می گوید: این روستا در 70 کیلومتری شمال شهرستان راز و جرگلان و 170 کیلومتری مرکز استان واقع شده است و تلویزیون های مردم این روستا به خوبی امواج چهار شبکه ترکمنستان را دریافت می کنند و این موضوع بر فرهنگ و زندگی مردم این منطقه تاثیر گذار بوده است.
دولت گلدی نجاهی می گوید: این روستا حتی از دریافت مناسب امواج شبکه های آنالوگ هم محروم است و همیشه یکی از این شبکه ها قطع است.
فاصله پایتخت کشور ترکمنستان تا نزدیک ترین روستای خراسان شمالی 104 کیلومتر است .
پوشش دیجیتال در مناطق مرزی
فرماندار شهرستان رازو جرگلان با اشاره به تحولات صورت گرفته هم در حوزه تولید برنامه های تلویزیونی و هم در حوزه سخت افزاری می گوید : جمعیت قابل توجهی در این شهرستان از برنامه های تلویزیونی دیجیتال برخوردارند.
رضا زارعی این را هم می افزاید : تا چند سال قبل فرستنده های تلویزیونی در این شهرستان به اندازه نیاز نبوده و یا دریافت سیگنال ضعیف بوده است و مردم از شبکه های تلویزیونی ترکمنستان استفاده می کردند.
وی با اشاره به اینکه در یک سال گذشته پوشش دیجیتال افزایش چشمگیری داشته می گوید : با وجود این در برخی نقاط، دریافت سیگنال با مشکل مواجه است.
فرماندار شیروان هم می گوید : شیروان نزدیک ترین شهر به پایتخت ترکمنستان است و نقاط مرزی این شهرستان تنها 6 کیلومتر با عشق آباد (پایتخت این کشور) فاصله دارند و کوچه و خیابان های پایتخت با چشم غیر مسلح مشاهده می شود و برج تلویزیون آن ها مسلط به منطقه ماست.
امین رضا مرآتی می افزاید: از 6 روستای مرزی این شهرستان، روستاهای کلاته زمان با 200 نفر جمعیت و سرانی با 330 نفر جمعیت از دریافت سیگنال دیجیتال محروم است و منطقه گلیل که ذخیره گاه ملی زیست کره نام گرفته و در آن عشایر ساکن هستند فرستنده دیجیتال ندارند .
وی با اشاره به اینکه ساخت اتاقک های دیجیتال در این شهرستان در حال اجراست می گوید : در روستاهای سرداب، رباط و خیرآباد اما به خوبی سیگنال دیجیتال دریافت می شود.
آسیب های جامعه شناختی شبکه های خارجی در کشور
اسماعیل قربانی جامعه شناس با اشاره به تبلیغات کاذب و توخالی فرهنگ غرب در شبکه های تلویزیونی می گوید: شبکه های تلویزیونی در غرب با ایجاد فرهنگی متفاوت و تزریق آن در کشورهای جهان سوم تلاش می کنند اقتصاد کشور خود را رونق دهند.
وی می افزاید : در این میان برنامه هایی که در کشورهای غربی با هدف تزلزل بنیان خانواده و ایجاد فرهنگ کاذب ساخته می شود تأثیر بیشتری را بخصوص در مناطق مرزی گذاشته است.
اسماعیل قربانی درباره نقش مهم رسانه ها در آگاه سازی مردم و شکل دادن اندیشه ها ، افکار و رفتار مردم می گوید : با تقویت رسانه های بومی ومحلی منبع دریافت اطلاعات مردم رسانه های داخلی است و آن زمان می توان با اطلاعات و تبلیغات پوچ رسانه های بیگانه مقابله کرد.
میزان پوشش فرستنده دیجیتال در استان
معاون فنی صداوسیما ی خراسان شمالی با اشاره به فاصله 2 کیلومتری فرستنده های ایران تا فرستنده های پرقدرت ترکمنستان می گوید : گستره سیگنال رسانی دیجیتال استان هم اکنون از نظر جمعیتی 90 درصد است که این میزان پوشش با ۲۶۰ فرستنده و چهل میلیارد تومان اعتبار انجام شده است .
محمدرضا خلیلی می افزاید : طبق تفاهم نامه منعقد شده ما بین استانداری خراسان شمالی و معاونت توسعه فناوری رسانه قرار شده که تعداد ۱۴۸ اتاقک دیجیتال در مناطق دارای فرستنده آنالوگ نصب شود .
با نگاه مثبت رسانه ملی ۵ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات فرستنده به صدا و سیما اختصاص یافته که با تحقق این تفاهم نامه پوشش صد در صدی در استان انجام می شود .
وی هزینه ی تامین فرستنده دیجیتال را 900 میلیون تومان اعلام می کند و می گوید : در حال حاضر 30 اتاقک در خراسان شمالی در حال ساخت و نصب تجهیزات است .
معاون فنی صدا و سیمای خراسان شمالی می گوید: قبل از سفر رهبری تنها یک ایستگاه دیجیتال در این استان راه اندازی شده بود و اکثر نقاط استان از دریافت شبکه های دیجیتال محروم بودند که مطابق مصوبات سفر رهبری 80 فرستنده با اولویت مناطق مرزی به استان اختصاص و این میزان با پیگیری های انجام شده افزایش یافت .
لزوم استفاده حداکثری از فرستنده دیجیتال
در عصر امروز نمی توان از رسانه ای مانند تلویزیون به راحتی عبور کرد آن هم با توجه به شبکه های متعدد و تاثیراتی که بر فرهنگ جامعه دارد .
معاون فرهنگی دادگستری استان که اداره کل مطبوعش در شورای فرهنگ عمومی استان عضویت نیز دارد با اشاره به افزایش جرایم و آسیب های اجتماعی درمناطق مرزی می گوید: مصرف مواد مخدر و آمار پرونده های طلاق در این مناطق افزایش یافته که همه آین آسیب ها ناشی از تأثیر تبلیغات سوء شبکه های ترکمنستان و ماهواره ای است.
ابراهیم محجوب همچنین با ابراز نگرانی از گسترش شبهات دینی در این منطقه هم می افزاید : این اقدامات که در شبکه های غربی از سوی رژیم صهیونیستی هدایت می شود، در صدد تضعیف بنیان خانواده است و ما باید تلاش کنیم در نقاط کور که مردم امکان دریافت شبکه های داخلی را ندارند ، تجهیزات و فرستنده ها ی دیجیتال را تقویت کنیم.
فرمانده انتظامی خراسان شمالی و عضو شورای فرهنگ عمومی استان هم با تأکید بر لزوم تقویت و توسعه سیگنال رسانی شبکه های دیجیتال در مناطق مرزی استان برای مقابله با تهاجم فرهنگی می گوید : مردم برای پُر کردن خلاء فرهنگی به سمت ماهواره و شبکه های خارجی تمایل دارند که آسیب های اجتماعی جبران ناپذیری به دنبال خواهد داشت.
سردار علیرضا مظاهری در پاسخ به این سؤال که چه آسیب های اجتماعی ممکن است تحت تأثیر فرهنگ بیگانه بویژه در روستاها افزایش یابد؟ می افزاید : محتوای سریال ها و برنامه های پخش شده درشبکه های بیگانه به گونه ای است که اعتیاد، نا امیدی، خودسوزی و خود کشی ها را در مناطق مرزی افزایش داده است.
اشتیاق اهالی مناطق مرزی برای افتتاح فرستنده های دیجیتال
مرتضی نوجوان اهل روستای آنابای می گوید: با افتتاح این فرستنده ها هرکانالی را که خواسته باشیم می توانیم تماشا کنیم ، البته ما بیشتر، شبکه های ورزشی را دوست داریم.
امام جماعت روستای کاریز شهرستان اسفراین هم درباره سیگنال رسانی به مناطق محروم در روستاهای باغشجرد ، حسن آباد و کاریز از توابع شهرستان اسفراین می گوید : راه اندازی این پروژها می تواند مردم منطقه را با مسائل دینی و فرهنگی جامعه بیشتر آشنا کند.
دوردی کشاورز 40 ساله روستای کلاته ابریشم می گوید : اگر شبکه های خودمان را داشته باشیم از لحاظ فرهنگی و پیشرفت تحصیلی برای بچه هایی که به مدرسه می روند هم بهتر است.
یکی از اهالی روستای فرهادان شهرستان فاروج هم که دیروز فرستنده دیجیتال تلویزیونی در آنجا به صورت آزمایشی افتتاح شد با نگاهی به فرزندش و لبخندی که بر لب داشت گفت : این بچه از امروز به یکی از بزرگترین خواسته هایش که دیدن شبکه پویا است رسید.
پوشش دیجیتال مناطق مرزی در دستور کار صدا و سیمای خراسان شمالی
مدیرکل صداوسیمای خراسان شمالی با اشاره به اینکه توسعه کمی و کیفی در حوزه رسانه از جمله گذر از آنالوگ به دیجیتال از اولویت های ماست گفت : با مساعدت استانداران گذشته و حال خراسان شمالی (آقایان صالحی، خباز و پورعیسی) تفاهمنامه تاسیس اتاقک و نصب فرستنده های دیجیتال در حال اجرا و هم اکنون 40 تا 50 اتاقک آماده افتتاح است.
حمید قربانی جم ابراز امیدواری کرد با شتاب سریعتر ساخت اتاقک ها و نصب فرستنده ها تا پایان امسال و در غیر اینصورت تا قبل جشنواره بیست و دوم تولیدات مراکز صداوسیما در تابستان 98 جشن پوشش کامل دیجیتال استان را برگزار کنیم.
وی با بیان اینکه پوشش دیجیتال شهرستان های گرمه و جاجرم به 100 درصد رسیده است گفت : پوشش دیجیتال شهرستان مرزی راز و جرگلان نیز از اولویت های ماست و با توجه به پراکندگی و موقعیت جغرافیایی این مناطق به تعداد بیشتری اتاقک دیجیتال نیاز داریم و خبر دار شدیم که دهیاران و فرمانداران سرعت بیشتری به احداث اتاقک ها داده اند.
با پوشش 100 درصدی شبکه های دیجیتال در مرز خراسان شمالی فرهاد ، آنابخت و سایر هم شهریانش می توانند برنامه هایی متناسب با دین ، فرهنگ و آیین خودشان را ببیند تا هم خواب نمانند و هم فرزندانی تربیت کنند که نسلی شاداب ، پرانرژی و پویا داشته باشد.
دبیر خبر : سکینه خرمی
سردبیر : تکتم عارفی