پخش زنده
امروز: -
معاون وزیرامورخارجه گفت: اگر برجام برای حفظ امنیت، حاکمیت و اعتبار اروپا اهمیت دارد باید آماده پرداخت هزینه باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، عباس عراقچی در سخنانش در چهارمین دوره از همایش بین المللی نظام بین الملل، تحولات منطقه ای و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران افزود: شرایط کنونی برای حفظ برجام از سوی اروپایی ها قابل دوام نیست مگر اینکه آماده اقدام جدی و پرداخت هزینه باشند.
.وی گفت : کشورهای اروپایی و بقیه اعضای برجام برای حفظ اعتبار بین المللی خود باید شرایط را برای تأمین منافع جمهوری اسلامی ایران از برجام مهیا کنند.
وی گفت: برجام یک توافق امنیتی است که در صورت مواجه شدن با مشکل، امنیت اروپا را با مشکل مواجه می کند و اگر آمریکا فکر می کند غرب آسیا بدون برجام منطقه امن تری است می تواند این گزینه را امتحان کند.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه منطقه غرب آسیا هم اکنون با کلکسیونی از عوامل نا امنی مواجه است افزود: اروپا باید به این سؤال پاسخ دهد که آیا تاب تحمل اضافه شدن یک بحران هسته ای در منطقه و موج جدید پناهندگان و تروریست ها را دارد یا خیر.
عراقچی گفت: هر چند تحریم ها برای ایران هزینه هایی به همراه دارد اما قطعاً هزینه اروپایی ها بسیار سنگین تر خواهد بود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک بازیگر موفق منطقه ای و تجربه موفق در مبارزه با تروریسم و برخورداری از توانمندی دفاعی شرایط کنونی را پشت سر خواهد گذاشت و ایران با سربلندی از شرایط کنونی گذر خواهد کرد.
معاون وزیر امور خارجه، خروج آمریکا از برجام را نقض صریح قطعنامه 2231 شورای امنیت دانست و گفت: برجام به تصمیم شورای امنیت تبدیل شده است و آن شورای امنیت این توافق نامه را تحولی بنیادین در تعامل ایران با این نهاد بین المللی می داند این در حالی است که آمریکا به عنوان رئیس شورای امنیت تشکیل جلسه می دهد و از دیگر اعضای این شورا می خواهد قطعنامه شورای امنیت را نقض کنند و خاطیان را تهدید به تحریم می کنند.
عراقچی افزود: فشارهای خزانه داری آمریکا به شرکت های اروپایی برای خارج شدن از ایران، عملا حاکمیت اروپا را زیر سؤال می برد و اروپایی ها امروز نه فقط در صدد حفظ برجام بلکه به دنبال حفظ حاکمیت خود هستند.
وی شرایط کنونی را برای پشت سر گذاشتن تحریم های آمریکا شرایطی آسان تر از شرایط پیش از برجام توصیف کرد و گفت: آن زمان همه جامعه جهانی ایران را به دنبال سلاح هسته ای می دانست و یک اجماع بین المللی علیه ایران شکل گرفته بود و قطعنامه های سازمان ملل متحد بر علیه ایران اجرایی شده بود اما در شرایط کنونی آژانس بین المللی انرژی هسته ای در 13 گزارش اخیر خود ایران را پایبند به تعهدات خود اعلام کرده است و متحدان آمریکا این کشور را در تحریم ها همراهی نمی کنند و در چنین شرایطی اگر بتوانیم انسجام ملی را حفظ کنیم به راحتی شرایط کنونی قابل گذر است.
معاون سیاسی وزیر امور خارجه تأکید کرد: تحریم آمریکا هر چند هزینه هایی برای ایران خواهد داشت اما این گونه نیست که بتواند ایران را به زانو در آورد و کسی در ایران دست خود را در برابر آمریکا بالا نخواهد برد.
ایران تازمانی به برجام متعهد است که از منافع ان برخودار باشد
معاون وزیرامورخارجه گفت: تا زمانی که منافع جمهوری اسلامی ایران حفظ شود در برجام باقی خواهد ماند و اگر هم تاکنون به این توافقنامه پایبند بوده به دلیل منافعی است که در حوزه اقتصادی و سیاسی با این قرارداد مرتبط است.
معاون سیاسی وزیرامور خارجه نبود اجماع بین المللی علیه جمهوری اسلامی ایران و برطرف شدن فشار قطعنامه های شورای امنیت را از منافع کنونی برجام برای ایران دانست.
وی با اشاره به گذشت چند ماه از مهلت چند هفته ای ایران برای یافتن راهکارهای تأمین منافع ایران از برجام در قبال تحریم های آمریکا گفت: اروپا هنوز از ثبت spv (کانال ویژه ارتباطات اقتصادی اروپا با ایران) در یکی از کشورهای عضو ناتوان است و هیأت های آمریکایی در مذاکره فشرده با شرکت های اروپایی رسما اعلام کرده اند که درصورت همکاری با ایران مشمول تحریم خواهند بود.
معاون سیاسی وزیرامور خارجه گفت: در شرایط کنونی پاسخ به این سؤال در تبیین راهکار تعامل با اروپا بسیار راهگشا است که آیا در همراهی با ایران صادقانه عمل می کند یا فقط به دنبال اتلاف وقت ایران و جلوگیری از برخورداری ایران از منافع برجام است ؟ سؤالی که پاسخ قطعی برای آن نمی توان یافت.
وی گفت: در هر شرایطی، چه اروپایی ها با ما بازی کنند، یا قادر به همراهی نباشند، نتیجه یکی است چراکه سیاست ما برپایه حفظ منافع ملی است و مادامی که منافع کشور حفظ نشود دلیلی برای ادامه برجام نخواهیم داشت.
معاون وزیرامور خارجه با بیان اینکه اروپایی ها تاکنون در اعلام مواضع سیاسی و تعهد به اقدمات عملی عملکرد قابل دفاعی داشته اند گفت: بیش از6 ماه از مهلت چند هفته ای ایران به اروپا برای یافتن راهکار های عملی به منظور تأمین منافع جمهوری اسلامی ایران از برجام گذشته است اما به دلیل فشارهای آمریکا هنوز پیشرفتی حاصل نشده است به طوری که تاکنون هیچ کشوری میزبانی spv را نپذیرفته است.
وی تدوین قانون رفع انسداد، اجازه به بانک سرمایه گذاری اروپا برای کار با ایران وتعهد به ادامه همکاری در 12 بخش به ویژه در بخش های نفتی و بانکی را از جمله اقدامات سمبلیک اروپا برای حفظ برجام عنوان کرد و افزود: خانم موگرینی بلافاصله بعد از اعلام آقای ترامپ مبنی بر خروج از برجام بر موضع قاطع اتحادیه اروپا برای حفظ برجام تأکید کرد.
عراقچی با اشاره به موضع قاطع اروپا در قبال فشارهای آمریکا برای خروج از برجام گفت: موضع اروپا در قبال فشارهای آمریکا سرسختانه بود آن ها حتی پشنهاد آمریکا برای حفظ برجام در قبال تغییر برخی بندهای آن را نیز نپذیرفتند و سرانجام ترامپ از برجام خارج شد چراکه ساختار سیاسی آمریکا براین باور بود که برجام به زیان آمریکا است.
وی گفت: آمریکایی ها، وقتی مشاهده کردند که در قبال اعطای امتیاز به ایران هیچ دستاوردی نداشته اند و در نهایت به زعم خود تولید بمب هسته ای ایران را 10 سال به تعویق انداخته اند. اما در مقابل، ایران نفت خود را می فروشد، سرمایه گذاران به ایران آمدند و ایران نفوذ منطقه ای و سیاست استکبار ستیزی خود را دنبال می کند و اقتدار خود را افزایش داده است.
عراقچی ادامه داد: اظهارات معروف آقای ترامپ در قبال برجام را همگان شنیده اند، اینکه برجام شرم آورترین توافق آمریکا است و یا ابراز شگفتی وی از ترک نکردن میز مذاکره از سوی وزیر خارجه وقت آمریکا و دلیل بازگشت پذیر بودن امکان غنی سازی برای ایران از محورهایی است بارها از سوی رئیس جمهور آمریکا تکرار شده است.
معاون وزیرامور خارجه با بازخوانی روند مذکرات هسته ای از سال 2003 با سه کشور اروپایی و سپس با گروه 5+1 گفت: اروپایی ها از ابتدای مذاکرات تأکید بر تعطیلی غنی سازی داشتند و همین روند، مذاکرات را به بن بست کشاند اما بعد از توافقات پشت صحنه ایران و آمریکا در عمان و پذیرش غنی سازی از سوی آمریکا، اروپایی ها هم همراه شدند، رویکردی که بن بست مذاکرات را شکست.
وی گفت: بعد از توافق برجام، این وزارت خزانه داری آمریکا بود که در روند اجرای برجام سنگ اندازی کرد اما اروپایی ها همکاری های را به شدت دنبال کردند تا اینکه دولت ترامپ خواستار خروج از برجام شد اما اروپایی ها در قبال این خواسته ایستادگی کردند.