پخش زنده
امروز: -
نخستین کنفرانس بین المللی "پیش بینی عددی وضع هوا و اقلیم" در سازمان هواشناسی کشور و با حضور مهمانان خارجی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ شناخت و کمک به تصمیم گیری درخصوص روش های کلی توسعه و به کارگیری مدل های پیش بینی وضع هوا بر روی منطقه ایران، آشنایی با آخرین دستاوردها و فناوری های نوین سخت افزاری و نرم افزاری در مقیاس های ملی و بین المللی برای مدل های پیش بینی عددی وضع هوا و همچنین یکپارچه سازی سخت افزارها و نرم افزارهای تخصصی پیش بینی وضع هوا، از اهداف برگزاری این کنفرانس است.
شناخت ظرفیت های موجود در حوزه های مختلف و مرتبط با پیش بینی عددی وضع هوا، معرفی چالش های پیش رو درخصوص مدل سازی جوی، پیش برد پژوهش در زمینه پیش بینی عددی وضع هوا و مدل سازی عددی جو، بررسی راهکارهای عملی برای تقویت بنیه علمی و عملی متخصصان داخل کشور، معرفی ظرفیت های ملی به منظور ظرفیت سازی و اشتراک تجارب و دانش در سطح ملی و بین المللی و نیز تبادل تجربیات و استفاده از دانش و فناوری کشورهای پیشرفته در زمینه پیش بینی وضع هوا، از دیگر اهداف این کنفرانس عنوان شده است.
در این کنفرانس پیام دبیر کل سازمان هواشناسی جهانی به صورت ویدئویی پخش شد و نمایندگانی از سازمان هواشناسی کشورهای فرانسه، آلمان، کره جنوبی و سوئد حضور داشتند که داشته ها و مقالات خود را ارایه کرده اند.
همچنین در این کنفرانس ارتقا و توسعه پیش بینی وضع هوا و اقلیم با استفاده از مدل های عددی که یکی از موارد حائز اهمیت و پیشرفته علوم جوی و اقلیمی محسوب می شود از دیگر اهداف است و در دستورکار سازمان هواشناسی کشور قرار گرفته است.
از سوی دیگر با توجه به اهمیت و گسترش روزافزون مدل های پیش بینی عددی وضع هوا و اقلیم در سال های اخیر، کاربرد گسترده محصولات آن به ویژه در مدیریت ریسک مخاطرات طبیعی، نقش تاثیرگذار آن در ارایه خدمات و اجرای برنامه های عملیاتی سازمان هواشناسی و ضرورت ظرفیت سازی و تعامل با پژوهشگران ملی و بین المللی باعث شد تا این سازمان اقدام به برگزاری نخستین کنفرانس بین المللی پیش بینی عددی وضع هوا و اقلیم کند.
پیش بینی عددی وضع هوا می تواند پاسخگوی نیازهای کشور باشد
داود پرهیزکاردر نخستین کنفرانس بین المللی پیش بینی عددی وضع هوا و اقلیم در محل سازمان هواشناسی، افزود: لازم است اقدامات جدی در زمینه پیشبینی عددی صورت گیرد تا بتوانیم همگام با سایر کشورهای پیشرفته دنیا، حرکت کنیم و پاسخگوی نیازهای کشور در این زمینه باشیم.
وی با اشاره به پیشرفت کشور در خصوص پیش بینی ها، اظهار داشت: سازمان هواشناسی در زمینه پیش بینی آلودگی هوا موفق بوده است.
پرهیزکار گفت: در پیش بینی سیل به ویژه در بخش آبریز کرخه، کارون و دز نیز بسیار موفق بوده ایم.
رئیس سازمان هواشناسی اضافه کرد: سعی کردیم از مدل ها به شکل کاربردی استفاده کنیم که یکی از آنها اطلس باد است که برای انرژی بادی و ایجاد مزارع انرژی بادی استفاده می شود.
پرهیزکار اداممه داد: پیش بینی پوشش برف و مه از دیگر مدل هایی است که در سازمان هواشناسی تهیه شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی گفت: در حوزه هواشناسی جاده ای نیز پیش بینی ها به خوبی صورت می گیرد و اطلاعات مفیدی در اختیار کاربران قرار می گیرد تا برای سفرهای خود برنامه ریزی کنند.
وی با بیان این که در این مدت در زمینه پیش بینی عددی کشور پیشرفت های خوبی حاصل شده است گفت: استفاده کاربران در کشور از مدل های متفاوت افزایش یافته و بر این اساس توانستیم یک مدل عددی همپای مدل جهانی را ملی و بومی سازی کنیم تا وابستگی ما نسبت به مدل های خارجی جهانی کاهش یابد و بستری برای طراحی مدل های بیشتر در داخل فراهم شود.
پرهیزکار با بیان اینکه امروزه آلودگی هوا به معضلی در کشور تبدیل شده و هر روز شاهد افزایش تعداد شهرهای آلوده هستیم افزود: مدل پیش بینی آلودگی هوا برای همه شهرها نیاز ضروری کشور است.
وی به تاریخچه پیش بینی مدل عددی که به حدود ۱۱۴ سال قبل برمی گردد اشاره کردد و اضافه کرد: به علت نبود زیر ساخت ها این ایده نیم قرن بعد عملی شد.
رئیس سازمان هواشناسی گفت: در ایران در ۲۰ تا ۲۵ سال پیش، از روش های دیده بانی و پیش بینی استفاده می شد و از کیفیت مناسب برای کاربران برخوردار نبود که با ورود رایانه های بزرگ و مدل سازی جوی، زمینه پیش بینی های دقیق تر فراهم شد.
معاون وزیر راه و شهرسازی به وسیع بودن طیف کاربران هواشناسی اشاره کرد و افزود: تقریبا همه کشور جزو کاربران اطلاعات هواشناسی و اقلیم شناسی به حساب می ایند و هر کدام اطلاعات خاص خود را می خواهند که این مساله کار را تا حدودی سخت می کند.
وی در ادامه با اشاره به گرمایش جهانی گفت: گرمایش جهانی یک پدیده اقلیم شناسی است که به موضوع هواشناسی تبدیل شده است که با وقوع آن شاهد بروز پدیده های جدی مانند سیل های ویرانگر و خشکسالی های متناوب در دنیا و ایران هستیم.
پرهیز کار افزود: براساس گزارشهای هیئت بین الدولی تغییر اقلیم سالهای ۲۰۱۵، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ گرمترین سالهایی در تاریخ هواشناسی ثبت شده است همچنین ۱.۱ درجه سلسیوس دمای جو نسبت به دوره پیش از عصر صنعتی افزایش یافته است.
رئیس سازمان هواشناسی در ادامه با اشاره به اینکه در سال ۱۹۷۵ میلادی نخستین بحثهای مربوط به پیش بینی عددی در ایران مطرح شد، گفت: تا سال ۲۰۰۰ پیش بینی های عددی در حوزه کار سازمان هواشناسی بروز چندانی پیدا نکرد اما از سال ۲۰۰۰ به بعد خوشبختانه شاهد ارتقای دانش در این زمینه بوده ایم و توانستیم خدمات مربوط هواشناسی را با تکیه بر پیشبینیهای عددی بالا ببریم.
ارتقاء صحت و کیفیت پیش بینی وضع هوا با مدل پیش بینی عددی
مدیر کل توسعه و پژوهش هواشناسی کاربردی سازمان هواشناسی کشور گفت: اگر می خواهیم به سمت پیش بینی با صحت و کیفیت بالاتر برویم راهی جز تمرکز بر روی پیش بینی عددی وضع هوا نداریم.
فرح محمدی در نخستین کنفرانس بین المللی پیش بینی عددی وضع هوا و اقلیم در خصوص اهمیت مدل های عددی در پیش بینی هواشناسی گفت: با توجه به نقش موثر و تعیین کننده پیش بینی عددی وضع هوا در صدور پیش بینی ها به صورت کمی، توسعه و ارتقاء محصولات پیش بینی بدون تمرکز و پیش بینی عددی وضع هوا معنایی ندارد.
وی افزود: در دنیا کشورهایی از جمله آلمان، آمریکا، فرانسه، انگلیس، چین و ژاپن بر روی مقوله پیش بینی عددی وضع هوا کارهای فراوانی کرده اند و امروزه نتایج اجرای این مدل های عددی در مقیاس جهانی در دسترس است اما با توجه به ویژگی های خاص هر منطقه و برای افزایش صحت محصولات پیش بینی در مقیاس منطقه ای و محلی، نیاز به اجرا و توسعه مدل های منطقه ای اجتناب ناپذیر است.
محمدی گفت: در این راستا در سال های اخیر سازمان هواشناسی کشور نیز برای ایجاد بستر های مستقل صدور پیش بینی و افزایش صحت محصولات صادره، از یک سو با همکاری دانشگاه و مراکز تحقیقاتی از جمله دانشگاه تهران و پژوهشکده هواشناسی اقدام به توسعه مدل در مقیاس جهانی کرده و از سوی دیگر با اجرای مدل های منطقه ای از جمله (ورف) و مدل دریایی سوآن، اقدام به ارتقاء صدور پیش بینی های محلی خود کرده است
مدیر کل توسعه و پژوهش هواشناسی کاربردی سازمان هواشناسی کشور با تاکید بر اینکه در مقوله پیش بینی عددی وضع هوا به تجهیزات فناورانه نوین نیاز داریم افزود: حل معادلات جوی بسیار پیچیده است چرا که علاوه بر تعدد پارامتر های هواشناسی و تاثیر عوامل مختلف، گذرا بودن هوا نیاز به حل سریع این معادلات در کوتاه ترین زمان ممکن را ضروری کرده و استفاده از پردازنده های بسیار قوی اجتناب ناپذیر است.
محمدی گفت: از این رو در دنیا پرقدرت ترین رایانه ها برای پیش بینی عددی و مصارف صنعت هواشناسی طراحی شده است و کامپیوتر های بزرگ و قوی با حل موازی معادلات و انجام هزاران پردازش به صورت موازی، معادلات جوی را در کوتاه ترین زمان ممکن حل و برون داد مدل ها را تولید می کنند.
مدیر کل توسعه و پژوهش هواشناسی کاربردی سازمان هواشناسی کشور افزود: با توجه به اجرای مدل های منطقه ای و طرح های تحقیقاتی در دست اجرا، خوشبختانه سازمان هواشناسی کشور در حال حاضر به تجهیزات فناورانه نوین در این زمینه مجهز است.
وی با بیان اینکه ارتقاء فرایند صدور محصولات سازمان هواشناسی نیاز به افزایش ظرفیت داخلی و تعاملات بین المللی و نیز نقش تاثیر گذار پیش بینی عددی وضع هوا و اقلیم در فرایند تولید محصولات سازمان دارد گفت: پیش بینی عددی وضع هوا بحث جدیدی است که دنیا به سمت آن می رود و ما نیز ناچار هستیم به طور مداوم ظرفیت های داخلی سازمان را توسعه داده و با تعاملات بین المللی جایگاه و نقش سازمان هواشناسی را در عرصه بینالملل تحکیم بخشیم.