به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما، ساندی اکسپرس نوشت: در حالی که چین در صدد ایجاد یک امپراطوری اقتصادی است، آمریکا تلاش مذبوحانه ای را برای مقابله با نفوذ چین در آسیا به عمل می آورد.
نشریه ساندی اکسپرس چاپ انگلیس در گزارشی نوشت: ائتلاف چهار کشور شامل آمریکا در تلاشی آشکار برای محدود کردن نفوذ چین که به موجب طرح های توسعه از جمله جاده ابریشم جدید به سرعت رو به گسترش است، با تسهیل برنامه وسیع برق رسانی در پاپوا گینه نو موافقت کرد.
آمریکا، ژاپن، استرالیا و نیوزیلند امیدوارند تا سال 2030 به شصت درصد خانه های این کشور برق رسانی کنند. هم اکنون فقط 13 درصد جمعیت پاپوا گینه نو به برق دسترسی دارند. این توافق در مجمع همکاریهای اقتصادی آسیا-اقیانوس آرام (اپک) اعلام شد که روز شنبه در پورت مورزبی، پایتخت پاپوا گینه نو، تشکیل شد.
چین با افزایش شدید میزان کمکهای خود به پاپوا گینه نو نفوذ استرالیا و آمریکا را به چالش کشیده است.
در مطالعه اخیر دانشگاه دیکین در ویکتوریا ادعا شد افزایش کمکهای چین موجب کاهش چشمگیر نفوذ استرالیا شده است.
یکی از مصاحبه شوندگان در این مطالعه گفت: کمک های چین مؤثرترند. این کمکها بدون قید و شرطند و استفاده از آنها برای دولت آسان تر است.
نفوذ فزاینده پکن در جنوب شرق آسیا موجب تشدید نگرانی ها در پایتخت های غربی شده است. یک حزب طرفدار چین که در سطح وسیعی متهم به تضعیف دموکراسی چند حزبی کامبوج است، نتایج خوبی در انتخابات سراسری اوایل امسال در آن کشور کسب کرد.
همچنین نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرد اکنون چین در مقایسه با آمریکا از سطح تجارت بالاتری با هر یک از کشورهای آسیایی برخوردار است و این تفاوت اغلب چشمگیر است.
دولت چین اجرای پروژه عظیمی را برای بهبود روابط تجاری خود در سراسر اروپا و آسیا آغاز کرده است که رسما موسوم به طرح «یک کمربند، یک جاده» است و به طور غیر رسمی جاده ابریشم جدید نامیده می شود.
پکن به عنوان بخشی از این پروژه مبالغ هنگفتی را صرف توسعه زیرساختارها در سراسر منطقه می کند و در مقابل امتیازات تجاری وسیعی دریافت می کند.
دولتهای استرالیا و پاپوا گینه نو با اعلام طرح برق رسانی جدید، در بیانیه مشترکی اعلام کردند: این مشارکت سطح بالا بخشی از مشارکت اقتصادی و امنیتی پایدار بین کشورهایمان را شکل می دهد.
اجلاس اپک قبلا شاهد تنش های شدیدی بین آمریکا و چین بر سر تعرفه ها و سیاست حمایت از تولیدات داخلی بوده است.
شی جینپینگ، رئیس جمهور چین، در اجلاس سران گفت: تلاشها برای ایجاد موانع و قطع روابط اقتصادی نزدیک بر خلاف قوانین عرصه اقتصاد و گرایشهای تاریخی است؛ این رویکردی کوته بینانه است که محکوم به شکست است.
سپتامبر امسال آمریکا تعرفه های 200 میلیارد دلاری بر تولیدات چینی از جمله کالاهای مصرفی، الکترونیکی و غذایی اعمال کرد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، از چین خواست به "رویه های ناعادلانه" ضد شرکتهای آمریکایی خاتمه دهد. دولت چین هم تهدید به اعمال "اقدامات متقابل" کرده است.