پخش زنده
امروز: -
روستای داشخانه یکی از روستاهای شهرستان مهاباد است که نزدیک به 35 کیلومتر با مرکز شهر فاصله دارد و در بخش مرکزی این شهرستان واقع شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز مهاباد، روستای داشخانه مهاباد دارای حدود 300 نفر جمعیت است که از این تعداد 200 نفر علاقمند به کتابخوانی و عضو کتابخانه روستا هستند.
کتابخانه داشخانه و عضویت روستائیان در آن
این روستا آخرین روستای درحوزه شهرستان مهاباد است که از شش سال پیش صاحب کتابخانه شد.
کتابخانه "زانست" (دانایی) روستای داشخانه حالا 200 نفر عضو دارد که کودکان روستا بیشترین مشتریان این کتابخانه هستند.
مسئول کتابخانه میگوید: این کتابخانه دارای بیش از شش هزار جلد کتاب است و حدود 200 نفر عضو ثابت دارد.
سوران ساعدی می افزاید: در واقع به ازای هر نفر از اهالی روستای داشخانه بیش از 20 جلد کتاب وجود دارد که سرانه کشوری در این زمینه بطور میانگین نه جلد است.
تعداد روستاهای دارای کتابخانه در مهاباد
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان مهاباد هم با اشاره به نهادینه شدن فرهنگ کتاب و کتابخوانی در این شهرستان گفت: هم اکنون شش روستای این شهرستان دارای کتابخانه هستند که روستای داشخانه در زمینه کتابخوانی و عضویت اهالی آن در کتابخانه، گوی سبقت را از بقیه روستاها ربوده است.
قادر مرادی می گوید: این روستا در سال 95 در دومین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب یکی از 10 روستای برتر کشور معرفی شد.
او اضافه کرد: در این جشنواره در مجموع 820 طرح و برنامه از روستاهای کشور شرکت کرده بودند که از میان آنها 20 روستا به مرحله داوری راه پیدا کرد و هیئت داوران جشنواره از این تعداد نیز 10 روستای برتر را انتخاب کرد.
عضویت بچه ها در کتابخانه روستای داشخانه
درحال حاضر 120 نفر از کودکان و دانش آموزان روستای داشخانه عضو کتابخانه روستا هستند.
احسان، که کلاس پنجم ابتدایی است، میگوید: برای خواندن کتاب بیشتر بین دانش آموزان مدرسه رقابت ایجاد شده و هرکدام تلاش میکند کتابهای بیشتری از کتابخانه بگیرد و بخواند.
نرمین، هم که کلاس اول است و شش سال دارد، میگوید: دوست دارد کتابخانه کتابهای بیشتری برای کودکان بیاورد.
ئامانج، پسر نه ساله میگوید: من به ضرب المثل های مختلف خیلی علاقه دارم، به تازگی یک کتاب به نام ضرب المثل های چینی را مطالعه کردم و اکنون هم برای امانت گرفتن کتاب ضرب المثل های یونانی به کتابخانه آمده ام.
محمد هم گفت: تاکنون بیش از 100 جلد کتاب را از کتابخانه روستا به امانت گرفته و خوانده ام و دوست دارم کتابخانه روز به روز کتابهای بیشتری بیاورد.
علی،پسر 12 ساله هم می گوید: این کتابخانه برای ما خیلی مفید است زیرا میتوانیم اوقات فراغت خود را با تهیه کتاب از آن و مطالعه سپری کنیم و علاوه بر آن ما چیزهای بیشتری با خواندن کتاب یاد میگیریم.
رونق فرهنگ کتابخوانی در میان روستانشینان
کتاب خواندن در روستای داشخانه به بخشی از کار روزمره اهالی این روستا تبدیل شده است.
ماموستا حسین زاده، روحانی روستا که همراه همسر و فرزندانش چندسالی است به داشخانه نقل مکان کرده است، میگوید: از وقتی به اینجا آمده ایم همه اعضای خانواده عضو کتابخانه شده ایم و از کتابهای متنوع و مفید آن استفاده میکنیم.
هیدی دختری که 24 سال دارد و با پایان تحصیلاتش مشغول کمک به پدر و مادر درکارکشاورزی و باغداری است می گوید: هر ماه سه تا چهار بار به کتابخانه مراجعه می کنم و از کتابخانه به امانت کتاب میگیرم و در طول روز هر زمان کارهام تموم بشه و فرصت کنم به سراغ کتاب خواندن میروم.
مریم نیز که دختری 30 ساله است می گوید:بیشتر اوقات بیکاری به کتابخانه روستا سر میزنم و برای مطالعه کتاب به امانت میگیرم. وی افزود: وجود این کتابخانه خیلی به ما کمک کرده وسطح معلومات ما را بیشتر کرده است.
کسب رتبه کشوری در بین روستاهای فرهنگی
روستای داشخانه مهاباد به دلیل برخورداری از کتابخانه و وجود کتابهای متنوع و کاربردی و همچنین مشارکت فعال و عضویت اهالی روستا بخصوص بانوان و کودکان در کتابخانه در سال 95 موفق به قرار گرفتن در بین 10 روستای برتر کشور درحوزه کتابخوانی شد.
همین امر روستائیان را مصر کرده است تا به فکر توسعه کتابخانه خود بیفتند.
احداث کتابخانه جدید
آقای قریب، دهیار روستای داشخانه میگوید : کتابخانه فعلی ما 20 تا 25 متر مربع مساحت دارد و فضای کوچک آن جوابگوی علاقمندان به کتابخوانی نیست، به همین دلیل قصد داریم که کتابخانه را توسعه دهیم و در این زمینه از مسئولان بویژه بخشدار مرکزی درخواست کرده ایم تا برای توسعه کتابخانه کمک کنند.
به سراغ بخشدارمرکزی مهاباد رفتیم تا از دیدگاه وی برای توسعه و یا احداث کتابخانه جدید در روستا آگاه شویم.
پاکزاد می گوید: با توجه به اینکه روستای داشخانه درسال 95 به عنوان یکی از 10 روستای برتر دوستدار کتاب در سطح کشور شناخته شد 500 میلیون ریال را برای احداث کتابخانه در این روستا اختصاص داده ایم و می خواهیم فضای فعلی آن را به 80 متر مربع افزایش دهیم که قرائت خانه هم داشته باشد تا روستائیان بتوانند در محیط کتابخانه نیز به مطالعه بپردازند.
سرانه فضای مطالعه در سطح شهرستان
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان مهاباد می گوید: سرانه فضای مطالعه در این شهرستان 2/1 مترمربع برای هر۱۰۰ نفر است که این میزان۱۲ درصد استاندارد جهانی برآورد می شود.
چیا قادری سرانه استاندارد جهانی را هشت مترمربع به ازای هر ۱۰۰ نفر اعلام کرد و افزود: هم اکنون هفت کتابخانه فعال در سطح این شهرستان با مجموع زیربنای یکهزار و ۹۷۵ مترمربع وجود دارد که از این تعداد سه کتابخانه عمومی و چهار کتابخانه به طورمشارکتی است.
قادری اضافه کرد: شش روستای شهرستان مهاباد هم دارای کتابخانه هستند که از بین این روستاها کتابخانه روستای داشخانه از بقیه فعال تر است.
محمدی، ازمؤسسان کتابخانه روستای داشخانه هم، با اشاره به اینکه ایجاد رقابت فرهنگی بین روستاها، توسعه فرهنگی این مناطق، افزایش علم و دانش روستانشینان و حل بسیاری از مسائل و مشکلات آنها را به دنبال خواهد داشت،میگوید: کتابخانه روستای داشخانه دارای کتابهای خاص و نایاب است و به همین دلیل از مردم روستاهای اطراف و حتی شهرمهاباد میخواهیم در این کتابخانه عضو شوند تا با افزایش فعالیت و ارتقای کتابخانه به هدف خود که کسب رتبه اول در بین روستاهای دوستدار کتاب است، نزدیکتر شویم.
نویسنده : رحمان جنگلی
چطور می تونیم ارتباط بگیریم و براشون فرهنگنامه های اهدایی بفرستیم
پیشاپیش از لطف شما ممنونم