گزارش مکتوب؛
زخمی که همچنان بر تن کرمانشاه سنگینی میکند
یکسال از زلزلهی کرمانشاه میگذرد، اما روند ساخت و ساز در مناطق زلزله زده با آهنگی هر چند کند همچنان ادامه دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه در عرض چند ثانیه همه چیز زیر و رو شد، شهر در تاریکی و ترس فرو رفت، همه مات و مبهوت از حادثه هولناکی که شب ۲۱ آبان ماه رخ داد.
همه جا تاریک و خاموش تنها صدایی که شنیده میشد صدای گریه کودکان و فریاد پدرها و مادرهایی بود که برای نجات عزیزانشان کمک میخواستند.
هنوز کسی نمیدانست دقیقا چه اتفاقی افتاده، اما آن قدر لرزش این حادثه هولناک بود که ترس و نگرانی تمام مردم استان کرمانشاه را فرا گرفت.
صبح روز بعد ابعاد این فاجعه پدیدار شد، شهر سرپلذهاب به تلهای از خاک تبدیل شده بود، خانهها ویران و مادران داغدار فرزندانشان شده بودند.
از سراسر ایران هرکسی با هر چه در توان داشت به یاری زلزل زدگان شتافت تا دوباره ویرانه هایشان را آباد کنند و امید را به قلبهای زخم خورده شان باز گردانند.
با وجود سرمایی که ابان ماه بر کرمانشاه حاکم بود این سرما حتی لحظهای هم نتوانست جلوی حضور خیران را در مناطق زلزله زده بگیرد و کار امدادرسانی به زلزله زدگان متوقف نشد.
ساخت سر پناه موقت برای زلزله زدگان در نخستین روزهای حادثه مهمترین اقدامی بود که انجام شد.
چادرها و کانکسها در سراسر شهر برپا شدند و امکانات اولیه برای انان مهیا شدحالا بعد از چند ماه شهر با عبور از مرحله اضطرار به ثبات رسیده بود.
بازسازی مناطق زلزله زده با شروع کار آوار برداری کلید خورد و تلاشها به سمت اسکان دائم زلزله زدگان رفت.
۱۸ هزار و ۵۰۰ واحد مسکونی تحویل زلزله زدگان شده است
رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده استان کرمانشاه میگوید: ستاد بازسازی مناطق زلزله زده همچنان در ساخت مسکن دائم برای زلزله زدهگان پای کار است و تا کنون ۱۸ هزار و ۵۰۰ واحد مسکن دائم و مقاوم تحویل خانوادهها شده است.
خواجهای افزود: در روستاهای زلزله زده ۱۲ هزار و ۵۰۰ واحد و درشهرها ۸ هزار واحد در اولویت ساخت و ساز قرار داشتهاند و در مرحله بعد واحدهای فرسودهای که در زلزله آسیب دیدهاند و امکان تخریب در آنها وجود داشته شامل امتیاز نوسازی شدهاند و در نوبت تعمیر، مقاوم سازی و نوسازی قرار گرفتهاند.
رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده استان با اشاره به اینکه افزایش قیمت مصالح ساختمانی بر روی سرعت در ساخت و ساز اثر گذشته گفت: دولت آهن آلات را ارزان و با قیمت مصوب سال گذشته در مناطق زلزله زده توزیع میکند، همچنین برای جبران گرانی به هر واحد تخریبی پنج میلیون تومان وام بلاعوض و ۱۰ میلیون تومان تسهیلات علاوه بر کمکهای قبل به زلزله زدگان اهدا شده است.
خواجهای افزود: به ازاء هر طبقه تخریب شده تسهیلات جداگانه به مالک اختصاص داده شده و هزینه آواربرداری، تهیه نقشه، پیکنی، سیمان و... برای زلزله زده گان رایگان انجام شده است.
رئیس ستاد بازسازی مناطق زلزله زده با اشاره به اینکه پرونده بازسازی منازل روستایی تا پایان سال ۹۷ بسته میشود، گفت: واحدهای شهری نیز حدود ۶۰ درصد اسکلت زده شده و برنامه زمانبندی برای اتمام بازسازی واحدهای شهری تا پایان نیمه اول سال ۹۸ است.
برخی از زلزله زدگان هنوز در چادر زندگی میکنند
نماینده مردم قصر شیرین، سرپل ذهاب و گیلان غرب در مجلس شورای اسلامی میگوید: مشکلاتی در ماههای اخیر در روند بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه به دلیل گرانی مصالح ساختمانی و مسائل دیگر ایجاد شده است
فرهاد تجری افزود:بنیاد مسکن پیمانکارانی را برای بازسازی مناطق زلزله زده کرمانشاه معرفی کرده، اما ضمانتهای لازم برای انجام کار از این افراد اخذ نکرده و برخی از پروژهها رها شده و مردم سرگردان هستند.
این نماینده مردم در مجلس میگوید: با توجه به اینکه بنیاد مسکن اعتبارات دولتی مربوط به مناطق زلزله زده استان کرمانشاه را اخذ و پیمانکاران را به مردم معرفی کرده است بنابراین باید پاسخگو باشد و امور را ساماندهی کند.
نماینده مردم قصر شیرین، سرپل ذهاب و گیلان غرب در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: با توجه به بازدید میدانی که از مناطق زلزله زده استان کرمانشاه انجام میشود، همچنان برخی از زلزله زدگان در هوای سرد مجبور به زندگی در چادر و کپر هستند.
مدیریت بحران استانداری کرمانشاه نیز گفت: بخش زیادی از افرادی که در چادر و کانکس زندگی میکنند جز مستاجرین هستند و و یا افرادی هستند که واحدهای یک طبقه داشتند، اما اقدام به ساخت واحدها دو یا سه طبقه کردند.
جلیل بالایی با بیان اینکه میزان واحدها در شهر سرپل ذهاب سه برابر شده است، گفت: واحدهای مسکونی در شهر سرپل ذهاب از ½ طبقه به ۹/۳ طبقه رسیده و طبیعی است واحدهای دو یا سه طبقه ظرف مدت یک سال ساخته نمیشود.
وی افزود: ما از مردم خواسته ایم که ابتدا یک واحد را به طور کامل بسازند و در آن مستقر شوند و بعداً نسبت به بازسازی واحدهای دیگر اقدام کنند.
مدیرکل مدریت بحران استانداری با اشاره به تعیین تکلیف مستاجرین روستایی گفت: راه و شهرسازی پیگیر روند خریداری اراضی برای مستاجرین شهری است و اراضی خریداری و تغییر کاربری داده شده و در حال الحاق به شهر است.
با این وجود زلزله زدگان رنج دیده برای پشت سر گذاشتن این روزهای سخت هم چنان چشم انتظار مساعدت مسئولین برای سرعت بخشیدن به بازسازی واحدهای خسارت دیده اند.
حالا قرار است هیات وزیران با حضور استاندار کرمانشاه و کلیه دستگاههای خدمت رسان در سالگرد زلزله کرمانشاه روند بازسازی و اقدامات انجام شده در مناطق زلزله زده را مورد ارزیابی قرار دهند.
*گزارشگر: زهره زندیه