رای الیوم: واشنگتن بدنبال راهی برای خروج از بحران یمن
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از رای الیوم؛ واشنگتن اهداف راهبردیاش را در یمن از دست داد و باید به دنبال راهی برای خروج از یمن باشد ؛ دستکم به این دلیل که آبرویش را نزد جامعه بین المللی حفظ کند.
پایگاه اینترنتی روزنامه رای الیوم در مقاله ای به قلم حسن مرهج نوشت: جنگی که در یمن طی این سالها اتفاق افتاد به تعداد همین سالها لکه ننگی بر پیشانی امت عربی است. این ائتلاف تروریستی ضد ملت بیگناه یمن با اینکه هزاران تن بمب بر سر این ملت ریخت نتوانست هیچ دستاورد نظامی داشته باشد و اگر چه آل سعود ادعا می کنند این جنگ برای بازگرداندن دولت قانونی (دولت مستعفی سابق و فراری منصور هادی) به یمن است اما مشخص شد این جنگ چیزی جز انتقامجویی احمقانه نبوده و هیچ اثری جز آزار ملت یمن نداشته است. آل سعود به چه حقی یمن و یمنی ها را هدف قرار می دهند و مانع دسترسی آنها به کمکهای انسانی، دارویی و امدادی با نظارت مستقیم واشنگتن می شوند. بنابراین می توانیم بگوئیم این جنگ چیزی جز نمایش قدرت آمریکایی و اجرای سعودی نیست. از آغاز این جنگ وحشیانه علیه یمن چراغ سبز آمریکا برای جنایت سعودی صادر شد اما امروز محاسبات غرب و آرمانهای راهبردیشان درباره خاورمیانه تغییر کرد و صداها ضد تروریسم سعودی در یمن بلند شده است و حتی مراکز پژوهشی غربی درباره ادامه حمایت عربستان از تروریسم در یمن، سوریه و عراق هشدار دادند و همین امر تبیین کننده اظهارات جیمز متیس وزیر دفاع آمریکا است که گفت جنگ در یمن باید متوقف شود و همه طرفها به میز مذاکره بازگردند. همچنین وزیر امور خارجه آمریکا از به اصطلاح ائتلاف سعودی اماراتی خواست حملات هوایی را ضد غیر نظامیان و مناطق مسکونی یمن متوقف کند و در مقابل از انصارالله نیز خواست حملات موشکی به مناطق حیاتی سعودی و امارات را متوقف سازد. وی در عین حال تاکید کرد باید روند مذاکراتی که مارتین گریفتس فرستاده سازمان ملل متحد به یمن خواستار آن شد، آغاز شود.
واضح است اظهارات مقامات آمریکائی حاوی پیامهایی در حمایت ترامپ از ولیعهد سعودی است و از سوی دیگر اظهارات هشدار آمیز به ریاض است که تروریسمش را که فایده ای ندارد افسار بزند و مهار کند. اما اگر در محتوای اظهارات مقامات آمریکا در زمینه توقف جنگ یمن دقت کنیم ملاحظه خواهیم کرد که داده های فراوانی وجود دارد که سبب شد به شکست محور متجاوز به یمن اعتراف کند و علاوه بر این حوادث اخیر منجر به تغییر ناگهانی در موضع آمریکا شد و بدون تردید مساله جمال خاشقجی بر دولت آمریکا در میان افکار عمومی جهان اعمال فشار کرد و بدین ترتیب واشنگتن مجبور شد پوشش (حمایتی) خود را از آل سعود بردارد. علاوه بر این آینده سیاسی ترامپ به سبب حمایتش از حمله عربستان به یمن در معرض خطر قرار گرفت به ویژه اینکه نتیجه انتخابات میاندوره ای کنگره به نفع ترامپ و حزبش نشد تا بتواند شکستهایش در بسیاری از مسائل بین المللی و منطقه ای را جبران کند.
یادآور می شوم مساله شاهزاده ها و مسئولین بازداشت شده سعودی هنوز در عرصه بین المللی به قوت خود باقی است و در مرحله آینده این مساله جایگاه خود را خواهد یافت زیرا محمد بن سلمان اگر چرغ سبز مستقیم از واشنگتن دریافت نکرده بود جرات انجام چنین کاری را نداشت و می توان این را در دسته تروریسم بین المللی دسته بندی کرد. علاوه بر این مساله بازداشت سعد حریری نخست وزیر لبنان و میانجیگری فرانسه برای آزادی وی نیز مطرح است و در نتیجه ملاحظه می کنیم که جامعه بین المللی نمی تواند در قبال گسترش تروریسم آل سعود سکوت کند و حتی واشنگتن دست به کارهایی زده است تا از حمایتش از عربستان دست بکشد. عربستان از موقعیت عربی و اسلامی اش فراتر رفت و به سطح کشورهای شرور رسید.
در نتیجه واشنگتن اهداف راهبردیش را در یمن از دست داد و ادامه حمایت از ابزارهایش در تجاوز به یمن فایده ای ندارد و از سوی دیگر ترامپ نتوانست با اعمال سلطه آمریکا بر تنگه باب المندب مانع روسیه، ایران و چین برای استفاده از موقعیت راهبردی یمن شود و حتی برعکس ترامپ و ابزارهایش در بن بست قرار گرفتند و گزینه ای ندارند و واشنگتن باید به دنبال راهی برای خروج از یمن باشد دست کم به این دلیل که آبرویش را نزد جامعه بین المللی حفظ کند.