ما روی رفتار خود حساب می کنیم نه سیاستهای داخلی آمریکا
وزیر امور خارجه گفت: بیشتر از سیاست های داخلی امریکا و یا هر جای دیگری، ما روی رفتار خودمان حساب می کنیم.
آقای ظریف در ادامه گفتگوی خود با برنامه پارک شهر رادیو تهران در پاسخ به این سوال که آیا ترکیب جدید مجلس نمایندگان امریکا باعث تغییری در نوع رابطه امریکا با ایران و جهان خواهد شد یا خیر؟ افزود: حتماً اتفاقات جدیدی رخ خواهد داد اما ما هیچ گاه مسائل خود را براساس مسائل داخلی امریکا تعیین نکرده ایم.
وی ادامه داد: قبل از انتخابات نیز من در مصاحبه با یک نشریه امریکایی به صراحت گفتم که ما براساس تحولات داخلی امریکا تصمیم نمی گیریم زیرا در گذشته نیز ما شرایط متفاوتی داشته ایم و اینگونه نبوده است که دولت های دموکرات در امریکا، دولت هایی متمایل به ایران باشند و جمهوری خواهان اینگونه نباشند، یا مجالس دموکرات و یا جمهوری خواه.
وزیر امور خارجه گفت: در اینکه دموکرات ها و جمهوری خواهان با جمهوری اسلامی ایران موافق نیستند و با ما سر سازش ندارند، تردیدی نداریم و سیاست خارجی ما و همچنین سیاست ما در مورد برجام ارتباطی به مسائل داخلی امریکا ندارد و احساس نمی کنم تأثیر چندانی در مورد ایران داشته باشد اما حتماً آقای ترامپ با مشکلاتی در مجلس نمایندگان مواجه خواهد شد.
ظریف ادامه داد: من نه به عنوان وزیر خارجه بلکه به عنوان یک دانشجوی روابط بین الملل که سالهاست وضعیت داخلی امریکا را دنبال کرده ، می توانم بگویم با وضعیتی که مجلس نمایندگان امریکا به عنوان مسئول بودجه امریکا بر عهده دارد و همچنین برخی اختیارات جالب دیگر این مجلس که در دست حزب مخالف قرار گرفته خصوصاً در مورد مسائل داخلی، دولت امریکا با مشکل مواجه خواهد شد اما آیا این به این معنی است که سیاست امریکا در مورد ایران تشدید خواهد شد یا خیر، هر دوی این امکان وجود دارد و بستگی دارد به اینکه ما چگونه عمل می کنیم.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران یک بازیگر و کنشگر بسیار مهم در منطقه است و رفتار و سیاست های ایران در اینکه تا چه حد بتوانیم امریکا را در سطح بین المللی در انزوا نگه داریم و همچنین در رفتار آینده امریکا بسیار تأثیرگذار خواهد بود.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: بیشتر از سیاست های داخلی امریکا و یا هر جای دیگری، ما بر روی رفتار خودمان حساب می کنیم.
تمام نگرانی ها در زمینه FATF برطرف شده است
وزیر امور خارجه گفت: جمهوری اسلامی ایران برای مبادلات مالی با بانک های جهان، نباید خودش، خودش را تحریم کند.
محمدجواد ظریف درخصوص موضوع FATF افزود: موضع ما در این زمینه روشن است و من شفاف گفته ام، جمهوری اسلامی ایران برای اینکه بتواند با بانک ها تبادل مالی داشته باشد نباید خودش، خودش را تحریم کند.
وی ادامه داد: امریکایی ها تلاش می کنند ما را از دنیا جدا کنند، باید کاری کنیم که ارتباطات بانک های ما با دنیا، اگر مشکلات امریکا را کنار بگذاریم، مشکلات دیگری در ارتباطات ما با دنیا وجود نداشته باشد و این توافقاتی که در اختیار مجلس شورای اسلامی قرار داشته، دو اصلاحیه قوانین داخلی و دو کنوانسیون بین المللی، نظر ما در عرض دو تا سه سال گذشته به اندازه کافی مورد بررسی قرار گرفته است.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه تمام نگرانی هایی که در این زمینه وجود داشته برطرف شده است اظهار داشت: دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در این زمینه بررسی لازم را انجام داده و صدها ساعت، وقت و زمان کارشناسی در این زمینه گذاشته شده است و ملاحظه ای در این زمینه وجود ندارد.
ظریف تصریح کرد: متأسفانه برخی از دوستان ما البته با اهداف و نیت خیر، نکاتی را مطرح می کنند که در واقع جایگاهی در این سیستم ندارد.
وی ادامه داد: امریکا کل جمهوری اسلامی ایران را تحریم کرده است و اتهاماتی را به جمهوری اسلامی ایران می زند، ایران از سال 1984 در فهرست کشورهای حامی تروریسم امریکا قرار دارد و صحبت هایی که برخی دوستان انجام می دهند مبتنی بر واقعیات نیست و اینکه یک سازمان و کشوری در فهرست کشورهای تروریستی امریکا باشد ملاک نیست و اتهاماتی که امریکا علیه دیگران می زنند برای خودش خوب است و آنچه مهم است این است که شورای امنیت چه سازمان هایی را به عنوان سازمان های تروریستی شناخته است، این سازمان ها سازمان هایی هستند که دولت های منطقه همواره از آنها حمایت کرده اند و نه تنها عضو FATF هستند، بلکه در FATF فعال نیز هستند.
عدم حمایت از سیاست های تحریمی نشان انزوای امریکاست
وزیر امور خارجه گفت: حمایت فقط چند کشور از سیاست های امریکا دلیل آشکار انزوای آنهاست.
محمدجواد ظریف در ادامه گفتگو با برنامه پارک شهر رادیو تهران در پاسخ به اظهارات اخیر وزیر خارجه امریکا مبنی بر منزوی شدن ایران افزود: امریکایی ها باید انزوای خود را در همین واقعیت مشاهده کنند که با وجود قدرت نظامی و اقتصادی می گویند فقط چند کشور از سیاست های آنها حمایت می کنند.
وی گفت :برخی روزنامه های فرانسوی امروز همزمان با ورود ترامپ به پاریس تیتر زدند "دنیا علیه ترامپ" در این شرایط وزیرخارجه امریکا چاره ای ندارد جز اینکه بگوید ایران منزوی شده است .
ظریف افزود: پمپئو به عنوان وزیرخارجه بزرگ ترین قدرت اقتصادی ونظامی جهان و با روابط گسترده اقتصادی با اکثرکشورهای جهان در توجیه منزوی شدن ایران می گوید چند کشور در اروپا و خاورمیانه از سیاست های تحریم امریکا حمایت می کنند.
وزیر خارجه با اشاره به ادعای همتای امریکایی اش در کاهش خرید نفت ایران هم گفت : او در حالی مدعی کاهش فروش نفت ایران شده است که همگان به خوبی می دانند بسیاری از کشورها تحت فشار و با قلدری امریکا مجبور به این کار شده اند و فشارهای غیرقانونی علیه آنها این کشورها را وادار به این اقدام کرده است .
وی افزود: امروز همه کشورهای دنیا به این نتیجه رسیده اند که باید در میان مدت خود را در برابر فشارهای امریکا مصون نگاه دارند به طوری که می بینید اخیرا برخی کشورها به تدریج در صدد حذف دلار از مبادلات دوجانبه و چندجانبه و جایگزین کردن ارزهای ملی در جریان مبادلات اقتصادی هستند و این نشان دهنده ناموفق بودن سیاست های امریکاست .
ظریف تلاش برای نظامی کردن دلار را رویکرد جدید امریکا دانست و گفت : باید بپذیریم که امریکا به عنوان بزرگ ترین قدرت از این مزیت در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده می کند، آنها قصد دارند دلار را نظامی کنند و جهان در برابر این اقدام امریکا مقاومت می کند هر چند کنارگذاشتن دلار به عنوان ارزی که ده ها سال در روابط اقتصادی کشورها حاکم بوده کار دشواری است اما تلاش برای فاصله گرفتن از دلار آغاز شده است و این به مفهوم انزوای امریکاست .
وی در پاسخ به سوالی در خصوص سرانجام همراهی اروپا در مقابل تحریم های یکجانبه امریکا افزود: امروز اروپایی ها با وجود اهمیت بسیار بالای روابط فراآتلانتیک با جمهوری اسلامی ایران همراه شده اند و پیگیری ها به صورت مستمر و مداوم ادامه دارد و گزارش این پیگیری ها به مقامات عالی رتبه کشور ارائه می شود .
ظریف گفت :ابزارهای متفاوتی در جریان پیگیری ها به کار گرفته شده و تاکنون اسنادی نیز در این زمینه منتشر شده است اما برخی اقدامات در این زمینه مبتنی بر فشارهای پشت پرده است .
وی با بیان اینکه سرانجام این مردم ایران هستند که شرایط را تعیین می کنند افزود: امروز تزریق ناامیدی دستور کار فشارهای خارجی است، ایران به عنوان یک کنشگر مهم در صحنه بین المللی می تواند شرایط پیش رو را پشت سر بگذارد اگر عده ای در داخل تزریق ناامیدی نکنند کاری که طی چند سال گذشته عده ای با اهداف سیاسی آن را انجام دادند.
ظریف گفت : تبلیغات و ایجاد فضای روانی امروز مهم ترین ابزار امریکایی هاست ما نباید مرعوب این فضاسازی تبلیغاتی بشویم امروز بیشترین سرمایه کشور از لحاظ مالی و انسانی در داخل کشور است .
وزیرامورخارجه به کارگیری ظرفیت های داخلی را رمز عبور کشور از شرایط کنونی دانست و افزود: همین نقدینگی که بسیاری از آن صحبت می کنند اگر از این ظرفیت در جهت سرمایه گذاری در بخش های مختلف استفاده شود بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد اقدامی که پیش نیاز آن تزریق امید به سرمایه گذاران و اطمینان به آینده است واین وظیفه تمام جناح های سیاسی است .
وی گفت :همه تلاش امریکایی ها تشدید بی اعتمادی به آینده است حتی اخیرا پیشنهاد دادند اگر فلان کار را بکنید ما تحریم ها را شش ماه به تاخیر می اندازیم اقدامی که جز طولانی شدن فضای بی اعتمادی به آینده هیچ حاصلی ندارد .
وزیرامورخارجه همگان را به بازی در زمین توانمندی های داخلی دعوت کرد و افزود: ما باید این بازی ای را که امریکا آغازگر آن بود بشکنیم نباید در زمین آنها بازی کنیم ما باید در زمین خودباوری، اعتماد به نفس و استفاده از سرمایه عظیم اقتصادی و انسانی ایرانیان داخل و خارج کشور بازی کنیم و رمز عبور موفقیت آمیز از این مرحله تقویت همدلی و امید به آینده است.
وی گفت : ایران از ظرفیت های بالقوه ای برخوردار است که می توان با تزریق همدلی و امید به آینده نزد جوانان، فعالان اقتصادی و کارآفرینان کشور را به پیش برد و با موفقت از این شرایط گذر کرد و وظیفه من و همکاران در وزارت امور خارجه کاستن از فشارهای خارجی است اما نباید منتظر بمانیم باید در سطح داخلی تلاش کنیم و نگاه ها معطوف به توانمندی های داخلی باشد .
ظریف با اشاره به اقدامات وزارت امور خارجه برای کاستن از فشارتحریم های یکجانبه امریکا افزود: وزارت امور خارجه از سال گذشته با ایجاد معاونت اقتصادی تلاش می کندکه از یک طرف زمینه توسعه صادرات غیرنفتی با دیگر کشورها را تسریع کند و از سوی دیگر شرایط را برای جذب سرمایه گذاری خارجی فراهم آورد ضمن اینکه در حوزه صادرات نفت هم با وزارت نفت و بانک مرکزی در ارتباط مستقیم هستیم تا در صورت نیاز روند کار را تسهیل کنیم .
وی در پاسخ به سوالی در خصوص اقدامات احتمالی جمهوری اسلامی ایران درخصوص مشمول تحریم قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در صورت پذیرش FATF گفت : متاسفانه برخی خیلی جلوتر از رویدادها پیش می روند ما نباید از ترس مرگ خودکشی کنیم ، در صورت رفتار درست دیپلماتیک در سطح بین المللی وقوع چنین احتمالی بسیار بعید است اگر چنین اتفاقی حادث شود می توان در مورد آن تصمیم گیری کرد ضمن اینکه هیچ یک از کنوانسیون های بین المللی اینگونه نیست که شما برای خروج از آن محدودیتی داشته باشید.
ظریف افزود: در صورت احتمال یک در هزار اگر چنین اتفاقی حادث شود آنوقت ما برای خروج از FATF هیچ محدودیتی نداریم ضمن اینکه ایران عضو FATF نخواهد شد بلکه فقط جزو یکی از 215 کشور، سازمان و موسسه بین المللی همکاری کننده با این کنوانسیون پذیرفته می شود .
وی گفت: برخی از دوستان به اشتباه می گویند تنها 35 کشور عضو FATF هستند درحالی که ایران به عضویت این کنوانسیون درنخواهد آمد بلکه به جرگه کشورهایی خواهد پیوست که با آن همکاری دارند .
وزیرامور خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص حمایت جمهوری اسلامی ایران از تبعه ایرانی افشاکننده ارتباط قتل خاشقجی با افشای روابط عربستان در برخی شبکه های فارسی زبان با بن سلمان هم گفت: حمایت از اتباع ایرانی خارج از کشور وظیفه ذاتی وزارت امور خارجه و صرف نظر از این رویداد و یا رویکردهای سیاسی افراد است اما در مورد قتل خبرنگار سعودی ما به تحقیقات دولت ترکیه اعتماد داریم .
ظریف در پایان این گفتگوی زنده 50 دقیقه ای چند پاسخ کوتاه به سوالات غیرسیاسی داد و اظهار داشت که به دلیل پرهیز از بروز مشکل برای مردم شخصا برای خرید به بازار نمی رود اما او هم همچون مردم از قیمت ها احساس خوبی ندارد، کاری جز کار در وزارت خارجه و تدریس در دانشگاه بلد نیست، یک بار در 50 سالگی با 25 سال سابقه بازنشسته شده است، در وزارت خارجه فقط سه نفر مشمول قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان هستند، سفیر ایران در دهلی نو اخیرا اعزام شده و سفیرجدید در پکن نیز در حال طی مراحل اداری است، تلویزیون نگاه نمی کند، از صدای شجریان و پسرش همایون لذت می برد و طرفدار تیم ملی فوتبال است.