به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، حجت الاسلام سید محمد کاظم موسوی متقی در گفتگوی قرآنی امروز با اشاره به مفهوم وقف افزود: وقف ماندگاری مال و استفاده منافع آن برای مردم است موضوعی که قبل از اسلام هم در ادیان دیگر وجود داشته است و بهترین الگوهای آن حضرت رسول اکرم (ص) و اهل بیت (ع) است که در طول زندگی وقف های بزرگی داشته اند و حتی در زمان حضرت رسول (ص) ، همه صحابی ایشان مالی و یا مکانی را وقف کردند.
وی با تاکید بر اینکه وقف ریشه در جاودانگی مال و ماندگاری بهتر آن دارد گفت: رفع نیازهای جامعه در موضوعات مختلف مذهبی، اجتماعی، فرهنگی و بهداشتی است و بیش از 108 موضوع وقف احصا و دسته بندی شده و کارکردهای آن در همه زمینه های عام المنفعه مشخص شده است.
مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه با اشاره به شعار " همه واقف باشیم " گفت: وقف کردن مال هیچ منافاتی با واگذارکردن آن به وزارتخانه یا نهاد مربوط ندارد مثلا مدرسه ای را وقف کنیم و متولی آن وزارت آموزش و پرورش باشد.
متقی خاطرنشان کرد : متاسفانه ضعفی در اطلاع رسانی در زمینه وقف وجود دارد که اگر مالی وقف شد باید تحویل سازمان اوقاف شود اما باید دانست هنگامی که وقف نامه تنظیم می شود، واقف آن و همچنین متولی رسیدگی به آن که حتی افرادی که می توانند بعد از فوت متولی آن را عهده دار باشند مشخص می شود و تنها سازمان اوقاف در موقوفاتی ورود پیدا می کند که متولی نداشته باشد و یا مشکلی پیش بیاید.
وی با تاکید بر ترویج فرهنگ وقف گفت: وقف مانند شناسنامه گرفتن برای اولاد هنگام تولد است هنگامی که وقفی صورت می گیرد و ثبت می شود به معنای از دست دادن مالکیت آن نیست بلکه هویت می یابد و باعث می شود که تعرضی به وقف و مال اهدا شده صورت نگیرد.
متقی تصریح کرد: شاید در سال های گذشته از اجرای نیت واقفان کمتر اطلاع رسانی شده باشد اما در سالهای اخیر با اجرای امینانه نیات واقفان به صورت هماهنگ طرح های موثری به اجرادر آمده است مانند وقف در حوزه سلامت، مهر تحصیلی و طرح ازدواج آسمانی .
وی گفت : برخی از نیات واقفان که سالهای زیادی از آن می گذرد و امروز اجرایی نیست با نظر علما و مراجع بروز رسانی می شود یعنی نزدیکترین نیت به آن مشخص می شود مثلاً اگر وقفی در جهت تامین روغن برای روشنایی حرم ابا عبدالله الحسین (ع) بوده امروز از عواید آن وقف در زمینه برق رسانی در این زمینه استفاده می شود و یا آب انبارها که تبدیل به تامین آب شرب و آشامیدنی می شود.
مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه افزود: از سال 1389 به بعد سامانه جامع موقوفات راه اندازی شد که در آن همه اطلاعات موقوفان و واقفان و درآمد حاصل از وقف و همچنین وضع و عملکرد مالی آن قابل مشاهده است و تحولی در سازمان اوقاف و امور خیریه محسوب می شود.
وی افزود: همه اسناد موقوفات در این سامانه اسکن شده و موجود است و این به معنای شفاف سازی موقوفات است.
متقی با اشاره به اینکه از سال 88 بحث وقف و رسانه بخوبی توانست به ترویج موضوع وقف بپردازد و از آن زمان موقوفات رو به رشد بوده است گفت: از سال 88 تاکنون سیر وقف صعودی بوده است بطوری که از سال 58 تا 88 بطور متوسط سالانه حدود 200 وقف داشته ایم و اکنون سالانه به حدود 2 هزار وقف می رسد.
وی افزود: وقف با نگاه مردم و جامعه رو به رشد و توسعه است اما باید مدام اطلاع رسانی شود و حتماً نباید ملکی وقف شود بلکه می تواند دستگاهها و تجهیزات مورد نیاز جامعه مثلاً دستگاه ام آر آی و دیگر تجهیزات پزشکی باشد.
مدیرکل فرهنگی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: همه ما به نحوی از وقف و آثار آن بهره مند شده ایم به این ترتیب که یا مدرسه وقفی بوده است یا مرکز درمانی و یا مسجد وحسینیه ای که در آن عزاداری کرده ایم.
متقی خاطرنشان کرد: وقف مقوله ای است که بخوبی مال را جاودانه می کند ما نمی توانیم اموال خودمان را بعد از مرگ با خود به جهان دیگر ببریم اما با وقف می توانیم مالکیت آن را برای همیشه داشته باشیم و از اثرات و احسان آن بهره مند باشیم و این مطابق آیه قرآن است که هرچه در راه خدا تقدیم کنیم تجدید می شود.
وی وقف را صدقه جاریه دانست و گفت: طبق بیانات حضرت رسول مصداق کامل صدقه جاریه وقف است و این وقف است که می ماند و نام واقف ماندگار می شود.
متقی درباره وقف مشارکتی افزود: با تائید فقها وقفی تعریف شد که می تواند از سوی یک صنف یا انجمن اهدا شود و عوایدش برای حمایت از قشرخاصی در نظر گرفته شود و بسیاری از افراد می توانند با اقل سرمایه در آن وقف سهمی داشته باشند و نامشان را در یک موقوفه بزرگ به ثبت برسانند.
یادآور می شود 15 تا 24 آبان دهه وقف نامگذاری شده است.