امريکا با تعيين جايزه براي دستگيري سران پ ک ک به دنبال چيست؟
به نظر مي رسد امريکا با تعيين جايزه براي دريافت اطلاعاتي در باره سه تن ازسران پ ک ک در پي به سکوت واداشتن آنکارا در خصوص پرونده قتل جمال خاشقجي روزنامه نگار منتقد سعودي است.
همزمان با سفر "متیو پالمر" معاون جدید دستیار اروپا و اوراسیای وزیر امور خارجه آمریکا به ترکیه، واشنگتن جایزه 12 میلیون دلاری برای دادن اطلاعاتي که به دستگيري جمیل بایک، مراد کرایلان و دوران کالکان از سران پ ک ک منجر شود تعیین نموده است.
گزارش خبرگزاری آناتولی حاکيست پالمر در نشست با نمايندگان ترکيه با تمجید از روابط دو کشور گفته است که واشنگتن به همکاری ضد تروریستی با آنکارا به عنوان يک متحد در ناتو اهميت ويژه اي مي دهد.
اين اقدام امريکا در حالي است که با وجود قرار گرفتن حزب کارگران کردستان ترکيه( پ ک ک) در فهرست گروههاي تروريستي، نيروهاي امريکايي با زير مجموعه هاي اين حزب در سوريه و عراق همکاري مي کنند.
ترکيه همواره از فعاليت هاي امريکا در مناطق کردنشين سوريه ابراز نگراني کرده و تلاش واشنگتن براي تشکيل دولت کردي در اين منطقه را تهديدي براي تماميت ارضي خود مي داند.
بر همين مبنا "حامی آکسوی" سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه در واکنش به اقدام اخير امريکا گفته است "انتظار داریم واشنگتن در راستای مبارزه با پ.ک.ک و گروه های وابسته به این تشکیلات در سوریه و عراق، اقدامات ملموس بیشتری را انجام دهد" و خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه نیز گفته است: اینکه توسط آمریکا برای دستگیری سرکردگان پ.ک.ک پاداش تعیین و از سوی دیگر با هواپیما و کامیون برای گروه موسوم به يگان هاي مدافع خلق (ی پ گ) سلاح و مهمات ارسال شود، پذیرفتنی نیست. این رویکرد نیز باید در اسرع وقت اصلاح شود.
سوال اينجاست که آيا امريکا با تعيين جايزه براي دستگيري سران پ ک ک سياست هاي خاورميانه اي خود را براي تجزيه سوريه، عراق ، ترکيه و ديگر کشورهاي منطقه تغيير داده يا اينکه شرايط موجود و بن بست امريکا در منطقه، اين کشور را وادار کرده است که با تغييرات تاکتيکي و قرباني کردن چند تن از سران پ ک ک گريزي از اين مخمصه بيابد؟
در پاسخ به اين سوال به نظر مي رسد در شرايط فعلي ترکيه بر سر پرونده جمال خاشقجي منتقد سعودي، مقام هاي رياض را تحت فشار قرار داده و اينطور که پيداست تا محمدبن سلمان وليعهد عربستان به عنوان عامل اصلي قتل خاشقجي از قدرت برکنار نشود دست بردار نيست و اين چيزي نيست که به نفع امريکا و رژيم صهيونيستي باشد. از اين رو اين اتفاق مي تواند در چارچوب دادن امتياز براي گرفتن امتياز به نفع سعودي ها باشد.
اما اينکه آيا اين اقدام امريکا مي تواند نشانه اي براي تغيير رويکرد امريکا در منطقه باشد؟ به نظر مي رسد جواب اين سوال منفي است چرا که حتي اگر امريکا بخواهد به نقش خود در سوريه وعراق پايان دهد، رژيم صهيونيستي همچنان به دنبال تجزيه منطقه و ايجاد ناامني با هدف تامين امنيت خود است. از اين رو به نظر مي رسد بار ديگر کردها قرباني سياست هاي منطقه اي امريکا شده اند.
بايد اشاره کرد که حتي اگر طرح امريکا براي تجزيه سوريه با شکست روبرو شود باز هم به نظر مي رسد واشنگتن با مسلح کردن کردهاي سوري به بهانه مبارزه با داعش، درصدد استفاده ابزاري از آنها براي امتياز گيري از دولت هاي دمشق و انکاراست در غير اين صورت سوال است که اکنون که داعش از بين رفته است امريکا براي چه منظوري همچنان به آموزش و مسلح کردن نيروهاي کرد سوري مي پردازد؟
---------------------------------------------
رضا محمدمراد