پخش زنده
امروز: -
وزیر امور خارجه کشورمان: غرب به عربستان این پیام غلط را فرستاده که میتواند بی نگرانی قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی را مرتکب شود.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما ؛ وزير خارجه کشورمان شنبه سوم نوامبر (دوازدهم آبان) در مصاحبه اختصاصي با يو اس اس تودي ، به پرسش های خبرنگار اين روزنامه درباره مسایل مختلف پاسخ گفت.
مجری این نشست با اشاره به قتل خاشقجی از آقای ظریف پرسید:« آیا ایران احساس می کند قتل جمال خاشقجی ، ستون نویس واشنگتن پست، ثابت می کند که دیدگاه این کشور در باره عربستان سعودی درست بوده است؟ با توجه به نشانه هایی که حاکی است او به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به دستور دولت سعودی به قتل رسید، و با توجه به روابط دشواری که شما با عربستان دارید، آیا احساس می کنید که به نوعی نظر شما درباره آنها اثبات شده است؟ »
دکتر ظریف در پاسخ گفت:« این چیزی نیست که ما از آن خوشحال شده باشیم، چون متاسفانه یک نفر در اینجا به شکلی بی رحمانه به قتل رسیده است. من فکر نمی کنم جامعه بین المللی به چنین چیزی نیاز داشت. به تاریخ 40 سال گذشته نگاه کنید. چه کسی 70 میلیارد دلار به صدام حسین کمک کرد؟ چه کسی طالبان را درست کرد؟ شهروندان کدام کشور در حملات 11 سپتامبر مشارکت داشتند؟ چه کسی از داعش در سوریه حمایت می کرد؟ چه کسی دارد غیرنظامیان یمنی را بمباران می کند؟ چه کسی نخست وزیر یک کشور دیگر را ربود و دو هفته در اسارت نگه داشت؟ به همین واقعیات نگاه کنید. نه فقط آمریکا گزینه غلط را انتخاب کرده است، بلکه به طور کلی غرب این پیام غلط را فرستاده است و به خاندان سعودی گفته است که شما می توانید از این قتل بدون مجازات خارج شوید. و سعودی ها نیز واقعا این را باور کردند. آنها فکر کردند که می توانند از این ماجرا قسر در بروند، چرا که متاسفانه در یمن توانسته اند از زیر بار قتل قسر در بروند. »
آیا ما هستیم که مردم بیگناه یمن را بمباران می کنیم؟
دکتر ظریف در پاسخ به پرسشی درباره اتهامات آمریکا علیه ایران درباره حمایت از تروریسم گفت: «ما نیازی نداریم یکدیگر را متهم کنیم. فقط کافی است حقایق را ببینیم. دوباره می پرسم. چه کسی از القاعده حمایت می کرد؟ چه کسی القاعده را درست کرد؟ آیا ایران بود؟ یا آمریکا که می خواست با شوروی بجنگد. چه کسی از صدام حسین حمایت می کرد؟ آیا ایران بود؟ وقتی صدام حسین به کویت تجاوز نظامی کرد، چه کسی در هشت سال قبل از آن از وی حمایت کرده بود؟ چه کسی از همه پرسی در کردستان عراق حمایت کرد؟ چه کسی خاک سوریه را اشغال کرده است؟ چه کسی با اجازه دادن به کردها برای تصرف زمین عرب ها به مسائل قومی در سوریه دامن می زند، آنهم فقط برای اینکه از کردها به عنوان سرباز پیاده برای آمریکا استفاده کند و آمریکا جای پایی در سوریه به دست آورد؟ چه کسی از جنگ یمن حمایت می کند؟ چه کسی از کشتار مردم بیگناه حمایت می کند؟ آیا ما هستیم که مردم بیگناه یمن را بمباران می کنیم؟»
سعودی ها فکر می کردند می توانند یمنی ها را در سه هفته شکست دهند
دکتر ظریف در پاسخ به سئوال مجری برنامه درباره اتهام حمایت ایران از جنبش انصارالله یمن گفت: «این ها فقط اتهام است. اتهامات را کنار بگذارید. واقعیت این است که هواپیماهای سعودی ها که بیشتر آنها ساخت آمریکا هستند، روی اتوبوس مدارس بمب می ریزند. شما با هر کس این کار را بکنید، آنها از خودشان دفاع می کنند. یمنی ها بسیار قبل از انقلاب ایران با سنگ با ارتش های بسیار مجهز جنگیده بودند و آنها را شکست داده بودند. متاسفانه، عربستان سعودی تاریخ را نمی خواند. آنها فکر کردند می توانند یمنی ها را در سه هفته شکست دهند. به محض اینکه جنگ یمن شروع شد من راه حل آتش بس را به جان کری پیشنهاد کردم. سعودی ها آن را رد کردند و گفتند ما در هفته با اقدام نظامی به پیروزی می رسیم. آنها درباره سوریه هم فکر می کردند می توانند طی سه هفته از لحاظ نظامی به پیروزی برسند. حالا هفت سال از جنگ در سوریه و تقریبا چهار سال از جنگ در یمن گذشته است و ما همچنان شاهد خونریزی ها هستیم. در سوریه چه کسی از روند آستانه حمایت می کند؟ چه کسی تلاش می کند خصومت و درگیری به پایان برسد؟ آمریکا تنها کاری که می کند این است که جلو آن را بگیرد. این ایران و روسیه و ترکیه هستند که با همکاری یکدیگر بر خلاف میل آمریکا و متحدانش برای پایان دادن به درگیری ها تلاش می کنند. فقط کافی است حقایق را ببینید. من اتهام نمی زنم. من این گروه یا آن گروه را تروریسم نمی نامم. من فقط از اطلاعات موجود بر اساس قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل استفاده می کنم. من در شورای امنیت کرسی ندارم. شورای امنیت که آمریکا عضو دائم آن است، داعش و جبهه النصره و طالبان و القاعده را گروههای تروریستی می داند. بقیه گروههایی هستند که فقط برخی کشورها آنها را در فهرست تروریستی وارد کرده اند. این چهار گروه گروههایی هستند که در سطح جهانی درباره آنها اتفاق نظر وجود دارد. آمریکا و متحدانش هستند که یا این گروهها را خلق کرده اند، یا از آنها حمایت مالی کرده اند، یا مسلح کرده اند، و همچنان به حمایت از آنها ادامه داده اند.»
ما به دعوت دولت سوریه به این کشور رفته ایم تا با تروریست ها بجنگیم
دکتر ظریف در پاسخ به پرسشی درباره حمایت ایران از دولت سوریه و حزب الله لبنان گفت: «ما به دعوت دولت سوریه به این کشور رفته ایم تا با تروریست ها بجنگیم، با تروریست هایی که در فهرست تروریست های سازمان ملل هستند، نه در فهرست گروههای تروریستی که آمریکا در راستای منافع خودش درست کرده است. ما به کردستان عراق رفتیم تا به آنها برای شکست دادن داعش کمک کنیم. ما ثبات عمل داشته ایم. آنهایی که ما در لبنان حمایت می کنیم، بخشی از دولت لبنان هستند. ما عملا از دولت لبنان حمایت می کنیم. ما نخست وزیر لبنان را زندانی نمی کنیم. آمریکا به جای وارد کردن این اتهامات که در راستای منافع خودش آنها را مطرح می کند -- و حقیقت ماجرا نیز این است که حتی این ها در راستای منافع آمریکا هم نیستند و برعکس، به این کشور لطمه می زنند -- آمریکا به جای مطرح کردن این اتهامات که فقط به نفع برخی از تحت الحمایه های این کشور مانند اسرائیل و عربستان سعودی هستند، باید به حقایق نگاه کند. چه کسی یمن را بمباران می کند؟ چه کسی نخست وزیر یک کشور دیگر را زندانی می کند؟ چه کسی به داعش کمک می کند؟ چه کسی به جبهه النصره کمک می کند؟ اسلحه چه کسی در دستان داعش است؟ شما گزارش ها را دیده اید و می دانید که داعش از سلاح های آمریکایی که عربستان در اختیار آنها گذاشته بود استفاده می کرد. این ها حقایق هستند. اینها اتهامات و ادعاهای من نیستند. اینها حقایق هستند. این گروهها همان گروههایی هستند که سازمان ملل نام آنها را در فهرست تروریست ها وارد کرده است، نه آمریکا. میان این دو تفاوت هست. چون آمریکا هر کسی را که دوست ندارد وارد فهرست تروریسم می کند. بگذارید مثالی بزنم. این یک مثال تاریخی است. در سال 1984 آمریکا صدام حسین را از فهرست کشورهای حامی تروریسم خارج کرد. در همان سال، ایران را وارد این فهرست کرد. می دانید چرا؟ چون آمریکا در آن زمان می خواست از صدام حسین در جنگ با ایران حمایت کند. بنابراین، از من انتظار نداشته باشید برای فهرست گروههای تروریستی آمریکا هیچ اعتباری قائل باشم. همان فهرستی که نام صدام حسین را از آن خارج می کنند، و نام ایران را وارد آن می کنند.»
من به وزیر خارجه دانمارک گفتم آماده ایم در تحقیقات توطئه ادعایی با شما مشارکت کنیم