گزارش مکتوب؛
آتش طمع سودجویان بر جان کاجهای بیستون
کاج ستان بیستون با مساحت ۱۱۲ هکتار یکی از تفرجگاههای زیبای استان کرمانشاه است که این روزها در آتش طمع سودجویان میسوزد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه.
در مسیر بیستون به کرمانشاه در حال حرکت هستیم، به ناگاه دودی که از میان درختان آن سوی جاده بلند میشود توجهم را جلب میکند به راننده میگویم به آن طرف جاده برویم هنگام رسیدن تنهی درختان را در حالی که ریشهی آنها در خاک است در حال سوخته شدن میبینم.
کاجستان بیستون قدمتی بیش از ۵۰ سال دارد و گردشگرا ن. از قدیم بعد از بازدید از آثار تاریخی بیستون در کنار کاجها استراحت میکردند، اما چند سالی است که وضعیت این کاجها هر روز بدتر از دیروز میشود و به سوی خشک شدن میروند، حالاهم آتش به جانشان افتاده است.
چند روز بعد برای روشن شدن موضوع با شهردار بیستون در کاجستان قرار مصاحبه میگذارم
آقای فرامرزی با بیان اینکه تنها بخشی ازمجموعه میراث جهانی بیستون که میتوان روی آن سرمایه گذاری کرد وقابلیت درآمد زایی دارد همین کاجستان است، میگوید: بی مدیریتی عاملی شده تا این درختان هر روز بیشتر از دیروز به سوی نابودی بروند.
او میگوید: این کاجستان ۱۱۲ هکتاری نه سال پیش و به منظور بهره بردرای بهینه و توسعهی گردشگری از سوی منابع طبیعی به شرکت توسعه گردشگری واگذار شد، این شرکت ۳۰ هکتار از این کاجستا ن. را به بخش خصوصی واگذار کرد و مابقی هم به حال خود رها شده است، اما دلیل این رها شدن را معاون عمرانی استانداری کرمانشاه بی مدیریتی چند ساله در شرکت توسعه گردشگری میداند.
حالا کاجستان پر از نخاله و زباله شده درختان خشکیده اند سیستمهای مجهزابیاری از زمین کنده شده است و میان درختان آویزان است
چند روز بعد باز هم پیگیر کاجها هستیم صبح اول وقت حدود بیست درخت در آتش طمع سود جویان در حال سوختن است معاون فنی اداره کل منابع طبیعی استان کرمانشاه با بیان اینکه پیگیر هستیم تا از راه قانونی بتوانیم مجددا حفاظت از درختان کاج را بر عهده بگیریم یا بتوانیم به صورت صحیح این درختان را واگذار کنیم میگوید: افراد سود جو شبانه میآیند و درختان را برای منافع شخصی خود آتش میزنند.
آقای الفت میری میگوید: از سال ۹۲ تا کنون این درختان آبیاری مناسب نشده اند و با توجه به خشکسالیهای پیاپی هر روز در حال نابودی هستند تا جایی که به انواع بیماریها و آفات هم گرفتار شده اند واگر چارهای برای آنها اندیشیده نشود بیشتر از اینها به سوی نابودی میروند.
وی میگوید: در حالی درختان تشنه اند و آبیاری نشد اند که دو حلقه چاه عمیق از قدیم الایام برای آبیاری درختان تدارک دیده شده، اما همین بی مدیریتی باعث شده تا درختان این گونه به سوی خشک شدن بروند و آبیاری نشوند.
شیوهی سود جویان برای از بین بردن این درختان مختلف است گاهی ابتدا پوست آنها را جدا میکنند تا خشک شود و بعد آتش میزنند و یا زنده زنده آنها را میسوزانند.
بر اساس مشاهدات ما بعد از اینکه درختان در آتش میسوزند تنهی سوخته آنها را از خاک جدا میکنند تا هیچ گونه اثری از آنها در زمین باقی نماند.
سالاری معاون عمرانی استانداری کرمانشاه با بیان اینکه واگذاری این درختان به بخش خوصی به صورت اشتباه صورت گرفته است، میگوید: بخش خصوصی وظیفه دارد تا امکانات تفریحی و رفاهی را در مجموعه کاجستان قرار دهد و وظیفهی نظارتی را نمیتواند بر عهده بگیرد و به همین دلیل ما پیگیر این هستیم تا واگذاری به صورت صحیحی انجام شود که یک ارگان وظیفه نظارت و مراقبت و یک ارگان هم وظیفهی خدمات رسانی را بر عهده داشته باشد.
وی میافزاید: شرکت توسعه گردشگری به تازگی فعال شده است و رسیدگی به درختان کاج بیستون جز اولویتهای اصلی آن است
به هر حال درختان نبض حیاتند و باید رسیدگی به وضعیت آنها هر چه بیشترمورد توجه قرار گیرد تا تنفس فردایمان دچار مشکل نشود.
*گزارشگر: پروین شهسواری