پخش زنده
امروز: -
استفاده از ثروت کثیف در بیرجند نیازمند مدیریت صحیح و مشارکت هر چه بیشتر بخش خصوصی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، روزانه در بیرجند بیش از 116 تن زباله جمع آوری می شود که متأسفانه به دلیل نبود پیمانکار و آماده نبودن مکان تفکیک زباله، همه این سرمایه عظیم بدون هیچ فرآیند تفکیک، در دل خاک دفن می شود.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند گفت: در دو سه سال گذشته تا حدودی با تلاش پیمانکاران قبلی، زباله ها در کانکسهای مستقر در شهر، تفکیک می شدند ولی به دلیل ناقص بودن این طرح و نبود برنامه برای جمع آوری زباله گردها از سطح شهر، طرح با مشکل مواجه و تعطیل شد.
آقای شاکری با بیان اینکه در شهر بیرجند با جمعیت 230 هزار نفر روزانه بیش از 116 تن زباله جمع آوری می شود، افزود: از این مقدار 75 تا 80 درصد آن زباله تر و 20 تا 30 درصد آن زباله های خشک است که با توجه به فصول مختلف، مقدار آن کم و زیاد می شود.
وی گفت: زباله های خشک شامل Pet، کاغذ، فلزات، شیشه، منسوجات و پلاستیک است.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند با بیان اینکه آمار بالا براساس مطالعات طرح جامع پسماند شهرداری از سوی دانشگاه در یکسال گذشته شده است ، افزود: تاکنون تفکیک زباله از مبدا انجام نمی شد و در حال حاضر عملیات اجرایی ساخت خطهای پسماند خشک و سوله بسته بندی پسماند خشک در سایت کنونی تفکیک زباله در شوشود بیرجند، آغاز شده است که تا پایان سال به اتمام خواهد رسید.
بنا به گفته آقای شاکری برای اجرای طرح تفکیک زباله قرار است 20 روز دیگر مزایده انجام و پس از مشخص شدن پیمانکار، مراحل تفکیک زباله از مبدا تا مقصد انجام شود.
وی با بیان اینکه درحال حاضر وسایل تفکیک زباله همچون نوار نقاله و دستگاههای پرس، تبدیل پلاستیک به گرانول، تبدیل کارتن و کاغذ به رول کاغذ و دیگ پخت در حال خرید است، گفت: برای خرید این وسایل و احداث سایت تفکیک زباله 900 میلیون تومان از منابع داخلی شهرداری بیرجند اختصاص یافته و تامین اعتبار شده است که به محض تعیین پیمانکار، کار خرید انجام و سایت تفکیک زباله راه اندازی خواهد شد.
معاون خدمات شهری شهردای بیرجند با بیان اینکه طراحی سایت تفکیک زباله انجام شده است گفت: این سایت با مساحت 80 هکتار شامل باسکول ورودی، ساختمان اداری، ساختمان نگهبانی، فضای سبز و سوله جمع آوری مواد تفکیکی است که این سوله حدود سه ماه قبل احداث شده است.
وی با بیان اینکه با اجرای طرح تفکیک زباله، دیگر مراکز جمع آوری مواد بازیافتی، مکان دپوی آن در محدوده خدماتی شهر و افراد زباله گرد حذف و یا در سایت تفکیک زباله، ساماندهی خواهند شد افزود: حدود 30 مرکز در سطح شهر وجود دارد که کار جمع آوری مواد بازیافتی را از سطح شهر انجام می دهند که با راه اندازی سایت اصلی تفکیک زباله، جمع آوری خواهند شد.
آقای شاکری با بیان اینکه سایت کنونی تفکیک زباله در دشت شکراب جاده شوشود بیرجند واقع است، گفت: ساختمان سازی این سایت از یک ماه قبل آغاز شده و پیش بینی می شود تا دهه فجر به اتمام برسد.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند با بیان اینکه درصورت راه اندازی سایت تفکیک زباله 90 درصد زباله ها بازیافت و قابل برگشت می شود، افزود:بخش زیادی از زباله های قابل بازیافت را ظروف پلاستیکی و یکبارمصرف تشکیل می دهند که شرایط بازگشت به چرخه مصرف را دارند .
وی گفت: افزایش جمعیت در شهرها، تغییر سبک زندگی ، تغییر فرهنگ مصرف ، تغییر شیوه بسته بندی در افزایش و کاهش میزان تولید پسماند تأثیرگذار است.
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند با تأکید براهمیت موضوع تفکیک زباله در مبدأ همچون منازل مسکونی ، مراکز و اماکن مختلف افزود: بخشی از زباله های تولیدی جزو سرمایه های ملی و با ارزشی هستند که به دلیل تفکیک نشدن در فرایند مدیریت پسماند، از بین می روند .
بنا به گفته آقای شاکری مهم ترین بحث در مدیریت پسماند این است که فرآیند های این مقوله مهم از ابتدا تا انتها به نحو صحیحی برنامه ریزی و مدیریت شود که در این خصوص آموزش های ویژه ضروری است.
آقای قلاسی پیمانکار قبلی طرح بازیافت زباله شهرداری بیرجند که هم اکنون هم در حال جمع آوری ضایعات قابل بازیافت از سطح شهر بیرجند است و بصورت خصوصی کار می کند، گفت: از سال 94 از طریق مزایده شهرداری کار تفکیک زباله در سطح شهر بیرجند را با 3 شرکت دیگر که همه برنده مزایده بودند آغاز کردم و تفکیک زباله را در 4 نقطه شهر شروع کردیم که متاسفانه سه شرکت دیگر از ادامه کار منصرف شدند و شرکت ما بنا به درخواست شهرداری، سه منطقه دیگر شهر را نیز زیرپوشش قرار داد.
وی با بیان اینکه در ابتدا شهرداری بیرجند قول همکاری با شرکت ما و جمع آوری انبارهای غیرقانونی ضایعات از سطح شهر را داد افزود: متاسفانه این همکاری صورت نگرفت و شهرداری بیرجند هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداد و حتی با وجود قولی که شهرداری داده بود که پس از 6 ماه قراردار می بندند هیچگونه قرارداری با این شرکت از سوی شهرداری امضا نشد و این سبب شد کار بازیافت در سطح شهر کمرنگ تر شود و حتی دیده نشود.
وی گفت: اگر شهرداری حمایت می کرد و قرارداد بسته می شد قطعا فرهنگ سازی لازم در این باره انجام و کار جمع آوری تفکیک زباله با شرایط بهتری صورت می گرفت.
این در حالی است که عباسی مدیر پسماند شهری بیرجند می گوید: قراری بر بستن قرارداد با این شخص (آقای قلاسی) نداشتیم و این شخص قبول کرده که 3 ماه به صورت موقت کار کند که در پایان این 3 ماه مزایده برگزار شود اما به دلیل تغییر شورای شهر پس از این 3 ماه مزایده ای برگزار نشد ولی اکنون آقای قلاسی می تواند در مزایده جدید شهرداری برای تفکیک زباله شرکت کند.
آقای قلاسی با بیان اینکه 5 کانکس در سطح شهر بیرجند برای جمع آوری ضایعات مردم قرار دارد که هم اکنون هم درحال جمع آوری زباله های قابل بازیافت است، گفت: این 5 کانکس در میدان معصومیه، میدان سوم سجاد شهر، ابتدای بلوار الهیه، ورودی مهرشهر خیابان حافظ و حدفاصل خیابان معلم و خیابان پانزده خرداد قرار دارد که ضایعاتی همچون کاغذ، کارتن، بطری نوشابه، نایلون و فلزات را جمع آوری می کند.
وی با بیان اینکه در هر ماه به طور متوسط 6 تا 7 تن زباله قابل بازیافت از سطح شهر در این کانکس ها جمع آوری می شود، افزود: این ضایعات پس از پرس شدن به شهرهای مختلف همچون سمنان، مشهد، تهران، اصفهان و یزد برای بازیافت ارسال می شود.
آقای قلاسی از اشتغال 10 کارگر در شرکت جمع آوری زباله های قابل بازیافت خبرداد و گفت: برای راه اندازی و قرار دادن کانکسهای جمع آوری زباله های خشک، 30 میلیون تومان هزینه شد ولی درحال حاضر متاسفانه درآمد حاصل از این کار حقوق کارگران را کفایت نمی کند.
به هر حال پاسکاری مسئولیت ها ، عدم مدیریت طرح تفکیک زباله از مبدأ، و تأخیر در برگزاری مزایده این طرح و تعیین پیمانکار خصوصی، روزانه میلیون ها تومان ثروت قابل بازیافت را در بیرجند به زیر خاک می برد که قطعا مدیریت این موضوع علاوه بر حفظ ثروت، اشتغالزایی را نیز به دنبال دارد.