به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کیش، این صحنه ناراحت کننده و تاسف باری بود که در یک کارگاه کوچک تولیدی در کوچه پس کوچه های خیابان صنعت 2 به چشم می خورد.
ما که برای تهیه گزارش از روند کار به این واحد تولیدی رفتیم هم تلاش و کوشش و پشتکار دیدیم و هم پس از ساعتی گفتگو صدای تند و تیز خالی کردن نخاله های آرکوپال را شنیدیم .
این صدا ما را به سمت حیات خلوت کشاند و با صحنه ای تاسف بار از آوار شدن حجم زیادی از ضایعات آرکوپال رو به رو شدیم.
آقای حسینی که بیش از 15 سال است در زمینه فرآوری و تکمیل ظروف آرکوپال فعالیت می کند قصه کار را برای ما تعریف کرد.
او ظروف آرکوپال سفید بدون نقش و طرح را از فرانسه وارد می کند با چسباندن طرح های مختلف و حرارت دادن مجدد در کوره به منظور افزایش استحکام ظروف و امکان قرار دادن در مایکرویو ، ظروف را برای استفاده مشتریان آماده می کند.
او با حدود 60 نیروی فعال که بیشتر از بانوان هستند در یک سوله کار می کند.
البته به گفته خودش نوسان نرخ ارز و تورم اقتصادی این روزها روی کارش تاثیر گذاشته و مجبور شده است تعدیل نیرو کند.
آقای حسینی پیش از این با حدود 120 نفر کار می کرد.
البته او معتقد است اگر مسئولان حمایت بیشتری کنند کار بهتر پیش می رود.
مثلا سازمان منطقه آزاد کیش مکان بزرگتری به او واگذار کند.
آقای ملا آقایی که بیش از 10 سال در زمینه تولید جعبه های مقوایی فعالیت می کند نیز برای اجرای طرح های متناسب با محیط زیست نیازمند فضای بیشتری است اما به علت کمبود جا ، نمی تواند کارش را توسعه دهد.
تولید جعبه های مقوایی به جای سطل های پلاستیکی بازیافت ، جایگزینی پاکت های کاغذی به جای پلاستیک و استفاده در فروشگاه های عرضه مواد خوراکی و میوه در مکان بزرگتری امکان پذیر است.
واگذاری غیر قطعی زمین به تولید کنندگان موضوع را از محمد رضا سعیدی معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد کیش پیگیر شدیم .
سعیدی واگذاری قطعی زمین به سرمایه گذاران را در حال حاضر غیر ممکن دانست و گفت: سازمان منطقه آزاد کیش زمین به صورت استیجاری به سرمایه گذاران واگذار می کند اما با مدت بالا و اجاره بهای کم.
او معتقد است اگر قرار باشد زمین های جزیره 90 کیلومتری را قطعه قطعه و به سرمایه گذاران واگذار شود پس از مدتی دیگر زمینی باقی نخواهد ماند.
البته سعیدی می گوید این قانون در مناطق آزاد تجاری و اقتصادی سراسر دنیا به همین شیوه اجرا می شود.
سری به سایت معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد کیش زدیم و دیدیم همچنان شرایط واگذاری زمین در این سایت وجود دارد!!
البته بندی در شرایط هست که طرح باید توجیه اقتصادی داشته باشدیعنی در واقع متقاضیان بتوانند مسئولان اقتصادی کیش را قانع کنند و اجرای طرح اقتصادی به نفع ساکنان و گردشگران باشد.
حالا شاید آقای حسینی و همکارانش نتوانستند مسئولان اقتصادی سازمان منطقه آزاد کیش را قانع کنند که تولید این ظروف اگر به طور کامل در کیش انجام شود قیمت برای مصرف کننده تا نصف کاهش می یابد!!
آقای حسینی می خواهد در یک قطعه زمین 5 هزار متری کار خودش را توسعه دهد.
مثلا برای کنترل ضایعات ، خودش ظروف را با مواد اولیه که در کشور وجود دارد تولید کند چراکه اذعان دارد متخصصان داخلی توان این کار را دارند و تعدادی از این متخصصان با او همکاری می کنند.
وی علت حجم گسترده ضایعات ظروف آرکوپال را حمل طولانی مدت این ظروف از فرانسه به کیش عنوان کرد و گفت: به علت سنتی بودن شیوه تخلیه بار در گمرک بسیاری از ظروف هنگام تخلیه شکسته می شوند.
البته او می گوید چون بازیافت ظروف آرکوپال در کیش نداریم این ضایعات باید به فرانسه بازگردد که هزینه آن زیاد است و یا باید به مراکز بازیافت در شهرهای دیگر فرستاده شود که او معمولا راه دوم را انتخاب می کند.
رحمان سادات نجفی مدیر عامل جامعه بازاریان هم در نشست دوره ای با فعالان اقتصادی که سوم مهر امسال در مرکز همایش های بین المللی کیش برگزار شد از این مشکل عمده سخن گفت و البته از مسئولان گمرک خواست این مشکل را رفع کنند.
موضوع را از مسعود دهقانی معاون گمرک جمهوری اسلامی ایران در کیش پیگیری کردیم و با این پاسخ روبرو شدیم .
متولی این بخش اداره بندر و فرودگاه کیش است.
حالا پاسخ احمد درخشان مدیرعامل شرکت توسعه و مدیریت بنادر و فرودگاههای کیش ، تسمه نقاله برای تخلیه و بارگیری از چابهار خریداری شده است و تا سه ماه آینده در کیش نصب و بهره برداری می شود، اما تا زمانیکه بازرگانان کیش بار خرده خریداری و به کیش منتقل می کنند تسمه نقاله کاربرد زیادی ندارد.
او معتقد است بار ته لنجی همچنان به شیوه سنتی حمل می شود .
البته به این نکته هم اشاره کردکه در حال حاضر بارهای کانتینری به کیش وارد می شود و با استفاده از روش های نوین ، تخلیه و بار گیری می شود .
به طور نمونه لندینگ کرافت ( شناور بزرگ ) آریا برای حمل کانتینر است .
درخشان می گوید برخی تجار برای کاهش هزینه های حمل و یا صرفه جویی ؛ خرده بارهای خریداری شده را به شیوه غیر اصولی و غیر استاندارد با لنج وارد می کنند که این بارها در طول مسیر ممکن است آسیب ببینند و البته خساراتی هم به مالک وارد شود.
حالا باز هم به بحث بازمی گردیم ، با کمی مطالعه و تحقیق متوجه شدیم در مناطق آزاد دنیا زمین واگذار نمی شود اما آن قَدر قوانین ثابت و کامل است که سرمایه گذار با اشتیاق سرمایه گذاری می کند.
مدیر فروش شرکت اوپال کیش معتقد است با تولید صفر تا صد این محصولات در کیش قیمت تمام شده این کالای مصرفی تقریبا به نصف می رسد و علاوه بر این در مملکت خودمان برای نیروی انسانی داخلی شغل ایجاد می شود.
حالا قضاوت کنید وقتی نیروی انسانی و دانش و تخصص فراهم است چرا امکانات برای سرمایه گذاران فراهم نیست تا بتوانند علاوه بر کسب و کار مطلوب جلوی واردات رابگیرند؟
البته در اغلب گزارشهایی که از شش ماه گذشته در زمینه تولید و کارخانه های فعال در شهرک های صنعتی تهیه کردیم تولید کنندگان از وضع موجود رضایت کامل و یا حتی نسبی هم نداشتند که این موضوع گاهی به تصمیم های کلان کشور و دولت برمی گردد و گاهی شرایط کیش مطلوب نیست.
مثلا نوسان بازار ارز ، کاهش تولید و یا صادرات ، افزایش نرخ تورم و... عواملی است سرعت چرخ تولید را در کیش کاهش داده است.
در قانون چگونگی اداره مناطق آزاد تجاری و صنعتی یکی از رویکردها تولید و صادرات از این مناطق است.
به هرحال تولید مقدماتی دارد و صادرات هم در چارچوب قوانینی صورت می گیرد.
حالا باید دید که مقدمات تولید در مناطق آزاد فراهم است که انتظار صادرات داشته باشیم؟
محمد رضا سعیدی معاون اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد کیش می گوید فضای کار برای تولید کنندگان فراهم است اما در خصوص اعطای تسهیلات صحبتی نکرد .
او کار را به حسن حدیدی مدیر تسهیل تولید و صنایع معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد کیش واگذار کرد.
حدیدی یکی از شروط لازم برای واگذاری استیجاری زمین را توجیه اقتصادی و انتفاع طرح برای ساکنان کیش عنوان کرد.
مدیر تسهیل تولید و صنایع معاونت اقتصادی و سرمایه گذاری سازمان منطقه آزاد کیش از واگذاری یک قطعه زمین 6 هزار متری در 10 روز گذشته به یک واحد تولید تجهیزات پزشکی خبرداد و گفت: این قطعه زمین هم به صورت استیجاری وارگذار شد.
زمین های استیجاری ابتدا به صورت 5 ساله و پس از پایان قرار داد به صورت 10 و 15 ساله در اختیار متقاضیان قرار می گیرد و تا 100 سال قابلیت تمدید دارد اما به شرط اینکه واقعا در این زمین ها واحد های توليدی مستقر باشند و این واحد های تولیدی به صورت فعال کالا تولید کنند.
تولید که چون طفلی نوپا هر روز به زمین می خورد و بزرگتری هم نیست که دست آن را بگیرد حالا بیش از پیش نیازمند حمایت است.
حمایتی که می توان با الگو گرفتن از کشورهای موفق منطقه و جهان روح تازه ای به کالبد تولید دمید.
در حال حاضر که زمینه فعالیت های اقتصادی در مناطق آزاد به علت قوانین این مناطق فراهم تر است کار مسئولان این مناطق در جذب سرمایه ، توسعه و تولید راحت تر است اما برنامه ریزی ها هم باید دقیق و اجرایی باشد.