پخش زنده
امروز: -
کارشناسان و دیپلمات های غربی :محمد بن سلمان ولیعهد سعودی دو گزینه پش رو دارد؛ انتخاب اختیاری تبعیدگاه یا ادامه حضور در حکومت و پذیرش هزینه سنگین تداوم ولیعهدی.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روزنامه القدس العربی چاپ لندن ، برخی منابع غربی از تلاش برای یافتن کشوری خبر دادند که پذیرای محمد بن سلمان پس از برکناری وی از ولیعهدی سعودی باشد زیرا ناظران بر این باورند که آمریکا برای حفاظت از منافع خود در خاورمیانه بهتر است از دست او خلاص شود ضمن آنکه خروج بن سلمان از قدرت به معنای از بین رفتن روند همگرائی کشورهای عربی با اسرائیل به بهانه مقابله با نفوذ ایران خواهد بود.
روزنامه القدس العربی چاپ لندن در شماره روز دوشنبه خود در اینترنت نوشت آمریکا اعلام کرده است واشنگتن برخی افرادی را که در قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار عربستانی دست داشته اند تحت پیگرد قرار داده است. این درحالیست که جنگ میان راهبرد ریاض یعنی وقت کشی، با سیاست آنکارا یعنی درز دادن اطلاعات، طرف سعودی را خسته کرده است. مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا در گفتگو با شبکه فاکس نیوز گفت: واشنگتن عملاً پیگرد تعدادی از مسئولان مربوط به قتل خاشقجی را آغاز کرده است. وی قول داد همه کسانی را که در قتل خاشقجی دست داشته اند تحت پیگرد قراردهد.
کارشناسان و دیپلمات های غربی معتقدند با توجه به افزایش فشارهای بین المللی بر محمد بن سلمان ولیعهد سعودی وی دو گزینه پش رو دارد؛ انتخاب اختیاری تبعیدگاه یا ادامه حضور در حکومت و پذیرش هزینه سنگین تداوم ولیعهدی. کارشناسان می گویند دفاع نتانیاهو و کوشنر از او و ملاقات مسیحیان انجیلی طرفدار تل آویو با بن سلمان حکایت از آن دارد که وی تصمیم به تداوم ولیعهدی و پرداخت هزینه سنگین آن را دارد.
القدس العربی در ادامه به نقل از یک منبع غربی افزود؛ اکنون تلاشهایی در جریان است تا کشوری یافت شود که محمد بن سلمان را بپذیرد و مانع از هرگونه تعقیب قضائی او در آینده به اتهام قتل خاشقجی و دیگر جرایم وی از جمله بازداشت شاهزاده ها و تاجران و همچنین جنگ یمن شود. ممکن است یک کشور اروپای شرقی یا آسیائی وی را بپذیرد.
ناظران می گویند این رویکرد آمریکا دو هفته پیش، پس از بازگشت جینا هاسپل رئیس سی ای ای از ترکیه و مطلع ساختن او از محتویات نوارهای صوتی و مدارک متعدد دیگر به وجود آمد که همگی حاکی از دست داشتن مقامات رسمی سعودی در قتل خاشقجی است. همین مسئله موجب شده است ولیعهد سعودی ناچار به انتخاب یکی از این دو گزینه باشد.
با توجه به اصرار رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه بر اشاره تقریبا صریح درخصوص نقش بن سلمان در قتل خاشقجی ناظران معتقدند ولیعهد سعودی به دشواری می تواند از پیامدهای این جنایت نجات یابد.
برخی منابع به القدس العربی گفته اند محال است بن سلمان بتواند به کشوری غربی نظیر آمریکا یا انگلیس و فرانسه که کاخ های گرانبهایی در این کشورها دارد پناهنده شود. زیرا ممکن است در این کشورها تحت پیگرد قضائی قرار گیرد و با خشم مردم این کشورها مواجه شود.
یک منبع مطلع گفته است آمریکائی ها با تداوم ولیعهدی بن سلمان مخالفند زیرا او فردی جسور است و دست به ماجراجوئی هایی می زند که ممکن است برای آمریکا بسیار پرهزینه باشد. آمریکا برای حفاظت از منافع خود در خاورمیانه بهتر است از دست او خلاص شود.
این منابع می افزایند: بقای بن سلمان در عربستان پس از برکناری از ولیعهدی او را در معرض خطر انتقام جوئی قرار خواهد داد. هم اکنون نیز خطر وقوع کودتای داخلی در خاندان سلطنتی یا از طرف ارتش سعودی وجود دارد. زیرا نیروهای ارتش سعودی اکنون در معرض خطر تحریم های احتمالی هستند که منجر به تضعیف ارتش سعودی در منطقه خواهد شد.
منابع مطبوعاتی می گویند برکناری بن سلمان بیشترین زیان را به رژيم اسرائیل وارد می سازد. به همین علت اسرائیل در صدد است در دولت آمریکا برای او شفاعت کند. این موضوع بدان معناست که تداوم ولیعهد بن سلمان به وضع شروطی از جانب آمریکا و اسرائیل خواهد بود. باید در نظر داشت که او اکنون اکثر مراکز سیاسی و اقتصادی و نظامی عربستان را تحت کنترل دارد و برکناری او از ولیعهدی دشوار به نظر می رسد.
خروج بن سلمان از قدرت به معنای از بین رفتن روند همگرائی کشورهای عربی با رژيم اسرائیل به بهانه مقابله با ایران خواهد بود.
این منابع می گویند در صورت بقای بن سلمان در منصب ولیعهدی، هزینه سنگینی که او قطعاً باید بپردازد حمایت از معامله قرن و برقراری رابطه با اسرائیل است.
ناظران می افزایند: شواهد بسیاری نیز از آمادگی بن سلمان برای کناره گیری از ولیعهدی حکایت دارند. از جمله اینکه وی هیئتی از مسیحیان انجیلی آمریکائی را به حضور پذیرفته است. این هیئت متشکل از حامیان اسرائیل است و این اقدام بن سلمان اقدام غیرمترقبه و نادری است.
این هیئت پس از دیدار با بن سلمان بیانیه ای صادر کرد و دیدار علنی اعضای این هیئت با بن سلمان را لحظه ای تاریخی توصیف کرد.