پخش زنده
امروز: -
مدل های قراردادی در بخش بالادستی نفت و گاز در واقع استراتژی هایی هستند که هر کشور به منظور کسب بیشترین دستاوردهای انتظاری و با لحاظ شرایط و وضعیت ویژه خود، طراحی می نماید.
چکیده گزارش پژوهشی:
پژوهش خبری صدا وسیما:بررسی میزان سرمایه گذاری ها در بخش بالادستی نفت و گاز در مناطق مختلف جهان در سال 2015 نشان می دهد که کشورهای دارای مدل قراردادی امتیازی، بیشترین میزان سرمایه را جذب کرده اند. (عمدتاً بخش بالادستی ذخایر غیرمتعارف آمریکا و در حدود 23.6%) و بسیاری از کشورهای حوزه خاورمیانه با مدل های قراردادی مشارکت در تولید و خدماتی، سهم پایین تری (12.7درصدی) از جذب سرمایه گذاری را تجربه کرده اند. همچنین پیش بینی های رشد سرمایه گذاری در بخش بالادستی برای دو منطقه یاد شده در سال 2017 به ترتیب 53 و 4درصد است. علاوه بر آن، بررسی مدل های قراردادی جهان نشان می دهد که حدود 45% از کل قراردادهای شرکتهای نفتی بین المللی (IOC) از نوع بهره مالکانه و مالیات (امتیازی) است، همانند آنچه که در آمریکا اجرا می شود. در سالهای اخیر برخی از کشورها نظیر ایران عمان و مکزیک برای جذب سرمایه و افزایش تولید، تغییراتی کلی در مدل قراردادهای خود به وجود آورده و برخی نظیر مصر با تغییراتی در بندهای قراردادی مدل خود (مشارکت در تولید) و یا کویت (خدماتی) به دنبال جذب سرمایه رفته اند.
نکته حائز اهمیت آن است که صرف یک مدل قراردادی به تنهایی نمی تواند به جذب سرمایه در بخش بالادستی منجر شود. کشورهای صاحب منبع و IOC ها هر کدام اهداف مشخصی از سرمایه گذاری دارند. رویکرد مبتنی بر سودIOC ها، آنها را به سنجش دقیق توازن ریسک ها و بازدهی حاصل از آنها وامیدارد درحالیکه برای کشورهای میزبان مجموعه ای از دستاوردها و ملاحظات مالی، سیاسی، زیست محیطی و غیره در دو سطح داخلی و بین المللی می تواند مدنظر باشد. نقطه تعادل طرفین به نحوی که منافع هرکدام از آنها در بهینه ترین حالت تأمین شود، منوط به قرارداد منعقده میان آنهاست. بنابراین ضروری است تا طرفین قرارداد، فارغ از اهداف خود، حداکثر آگاهی و شناخت از اهداف طرف دیگر داشته باشند و حتی المقدور هنگام تنظیم قرارداد در میز مذاکرات، مانع از افزایش قدرت چانه زنی طرف مقابل شوند. بنابراین در این گزارش[1] تلاش می شود تا با بررسی مدل های قراردادی کشورهای منطقه خلیج فارس، مهمترین دلایل انتخاب نوع مدل قراردادی آنها شناسایی شود و سپس مدل جدید قرارداد نفتی ایران IPC و مسایل آن بررسی خواهد شد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // زهره دانشمندی