پخش زنده
امروز: -
بررسی تاریخی حاکی از این است که در 21 بار انتخابات میاندوره ای که از سال 1934 تاکنون برگزار شده است، حزب وابسته به رئیس جمهور فقط سه بار در مجلس نمایندگان و پنج بار در سنا به اکثریت دست یافته است.
پژوهش خبری صدا وسیما: روز سه شنبه، پانزدهم آبان برابر با شش نوامبر انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا برگزار میشود.
موج آبی مقابل موج قرمز
موج آبی، جریانی دموکرات علیه دونالد ترامپ و جمهوری خواهان برای کسب اکثریت در انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا است. برای اولین بار ترامپ در یکی از توئیترهای خود از این اصطلاح استفاده کرد و با هشدار درباره پیروزی دموکرات ها، نوشت، پیروزی موج آبی به معنای جنایت و مرزهای باز است و موج قرمز در مقابل آن به معنای سلامت و قدرت است.
کنگره چیست؟
قوه مقننه در آمریکا دو مجلسی است که یکی از آنها مجلس نمایندگان آمریکا و دیگری مجلس سنا است. مجموع دو مجلس، کنگره نامیده می شود و نشست های آن در ساختمان کاپیتال هیل در واشنگتن دی سی برگزار می شود. کنگره در مجموع 535 عضو دارد که 435 نفر از آنها عضو مجلس نمایندگان و 100 نفر عضو سنا هستند. شش نفر از اعضای مجلس نمایندگان غیرمنتخب هستند. دوره سناتوری، شش ساله است. انتخابات میاندوره ای برای تعیین سرنوشت آن دسته از کرسی هایی است که یا دوره نمایندگان و سناتورهای آن تمام شده است و یا بازنشسته شده اند و هر دو سال یک بار برگزار می شود.
انتخابات میان دوره ای کنگره آمریکا روز سه شنبه ششم نوامبر 2018 برگزار می شود. در مجلس سنا، قرار است 33 کرسی کلاس یک و دو کرسی خالی دیگر تعیین تکلیف شود در حال حاضر 23 کرسی در اختیار دموکرات هاست و هشت کرسی متعلق به جمهوری خواهان است که سه نفر از آنها بازنشسته هستند. دو کرسی دیگر متعلق به سناتورهای مستقل است. 43 جمهوری خواه و 24 دموکرات همچنان به فعالیت خود ادامه خواهند داد. براساس گزارش پایگاه اینترنتی فایو ترتی ایت(538) در سال 2018، دموکرات ها با نامطلوب ترین سنا از زمان تاسیس این حزب مواجه بودهاند و در حالی که دموکرات ها مجبورند برای 24 کرسی سنا بجنگند، جمهوری خواهان فقط با کسب هشت کرسی میتوانند اکثریت را به دست آورند.[1] توجه به این وضعیت، جمهوریخواهان در مقایسه با دموکرات ها، آسانتر میتوانند اکثریت مجلس سنا را به دست آورند. در برخی از کرسیها که به طور سنتی متعلق به دموکراتها بوده است، مثل کرسی ویرجینیای غربی، ترامپ در انتخابات سال 2016 توانست پیروزی قاطعی به دست آورد و همین مسئله به دشواری های انتخابات برای دموکرات ها افزوده است.
پیش بینی ها
در این انتخابات، تکلیف همه 435 کرسی مجلس نمایندگان آمریکا نیز تعیین میشود. این رقابتها در 39 ایالت از 50 ایالت آمریکا برگزار میشود. در حال حاضر، جمهوری خواهان 240 کرسی در اختیار دارند و 196 کرسی نیز برای دموکرات ها است.[2] نظرسنجی ها و دیدگاه تحلیلگران حاکی از این است که در این دوره از انتخابات، جمهوری خواهان بیش از دهها کرسی را از دست خواهند داد. دموکرات ها برای اینکه اکثریت را در مجلس نمایندگان به دست آورند، تنها به 24 کرسی نیاز دارند؛ البته در صورتی که میزان مشارکت مردم آمریکا در انتخابات بیش از 60 درصد باشد.
آخرین نظرسنجی ها حاکی از این است که در نهایت 205 کرسی برای دموکرات ها و 199 کرسی برای جمهوری خواهان خواهد بود. اما در سنا احتمالا 47 کرسی برای جمهوری خواهان و 45 کرسی برای دموکرات ها خواهد بود.
بررسی تاریخی حاکی از این است که در 21 بار انتخابات میاندوره ای که از سال 1934 تاکنون برگزار شده است، حزب وابسته به رئیس جمهور فقط سه بار در مجلس نمایندگان و پنج بار در سنا به اکثریت دست یافته است.
محورهای اصلی در وعده های انتخاباتی نامزدهای کنگره
اقتصاد، مهاجرت و سیاست خارجی از مهمترین مسائل تاثیرگذار بر انتخابات میان دوره ای در آمریکاست. گزارشها حاکی از این است که ترامپ در دو سال گذشته در زمینه اقتصاد به موفقیت هایی دست یافته است. نرخ بیکاری در این کشور کاهش یافته و دستمزدها افزایش یافته است.[3] با این حال طبقه متوسط در دوره ترامپ به شدت ضربه خوردهاند و این دسته در حال حاضر بیشترین انگیزه را برای شرکت در انتخابات میاندوره ای و شکست دادن جمهوریخواهان دارند. مهاجرت از جمله مسائل جنجالی در کارنامه دو سال گذشته ترامپ بوده است. تلاش برای ساخت دیوار مرزی، صدور فرمان های اجرایی متعدد علیه مهاجران و جدا کردن کودکان مهاجر از والدینشان از مهمترین مسائل بوده است. تعامل دولت ترامپ با نهادهای بینالمللی، اتحادیه اروپا، روسیه، چین، ایران و کره شمالی از دیگر مسائل جنجال برانگیز در کارنامه دو ساله ترامپ است.
عوامل موثر در انتخابات کنگره
عامل ترامپ: انتخابات میاندورهای آمریکا حدود یک ماه دیگر در حالی برگزار میشود که محبوبیت ترامپ به پایینترین حد خود یعنی چهل درصد رسیده است. این میزان محبوبیت برای یک رئیس جمهوری آمریکا در آستانه انتخابات میاندورهای از نظر تاریخی بیسابقه بوده است. به عنوان مثال میزان محبوبیت باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق آمریکا در آستانه انتخابات میان دورهای سال 2010، 45 درصد بود و در همان سال دموکراتها بیشترین کرسی ها را در تاریخ آمریکا در کنگره از دست دادند.
مداخله خارجی: نتایج نظرسنجی رادیو ملی آمریکا حاکی از این است که هر سه آمریکایی یک نفر از آنها بر این اعتقادند که یک کشور خارجی در انتخابات آمریکا مداخله خواهد کرد. به این ترتیب به نظر می رسد نگرانی از احتمال مداخله خارجی بویژه روسیه در این انتخابات بیش از گذشته شده است. ترامپ در یک سخنرانی چین را به تلاش برای تاثیرگذاری در انتخابات میاندوره ای آمریکا از طریق تعرفه ها متهم کرد. نگرانی از مداخله خارجی در انتخابات آمریکا به حدی است که ترامپ برای مقابله با آن یک فرمان اجرایی 13848 با عنوان اعمال تحریم علیه مداخله خارجی در انتخابات آمریکا را صادر کرد.[4] براساس این فرمان هر شرکت یا فرد خارجی که نهادهای اطلاعاتی آمریکا تایید کنند در انتخابات آمریکا مداخله داشته است، مشمول تحریم های آمریکا خواهند بود. در این فرمان اجرایی به چین، ایران، روسیه و کره شمالی هشدار داده شده است.
احتمال کم بودن مشارکت در انتخابات: میزان مشارکت مردم آمریکا در انتخابات، یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر نتایج انتخابات میان دوره ای خواهد بود. هر چه مشارکت بیشتر باشد، شانس کسب کرسی های بیشتر توسط دموکرات ها بیشتر است. به طور کلی میزان مشارکت در انتخابات میاندورهای بسیار کمتر از انتخابات سراسری است. میزان مشارکت تقریبی مردم آمریکا در انتخابات حدود 60 درصد است، در حالی که میزان مشارکت در انتخابات میان دوره ای حدود 40 درصد است. در انتخابات میان دوره ای سال 2014، میزان مشارکت مردم آمریکا در انتخابات 35.9 درصد بوده است که پایین ترین میزان مشارکت از زمان جنگ جهانی دوم بود.[5] عوامل متعددی بر میزان مشارکت مردم در انتخابات تاثیر میگذارد که می توان به میزان محبوبیت نامزدهای انتخابات، مطلوبیت عملکرد رئیس جمهور و وضعیت اقتصادی اشاره کرد.(فیلم تاثیر مشارکت در انتخابات آمریکا[6]) دموکراتها امیدوارند عملکرد نامطلوب ترامپ، انگیزه ای برای جوانان، زنان و اقلیت های نژادی برای مشارکت در انتخابات باشد. مسئله امنیت انتخابات، احتمال شمرده نشدن آراء و اطلاعات غلط از دیگر نگرانیهای مردم آمریکا درباره انتخابات پیش رو است.
پژوهش خبری// تهمینه بختیاری
منابع در آرشیو پژوهش خبری موجود است.