پخش زنده
امروز: -
یکی از اقدامات مهم دولت در تحقق خودکفایی در تولید گندم، خرید تضمینی این محصول از کشاورزان بود که به افزایش تولید گندم از ۹.۳ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به ۱۴.۵ میلیون تن در سال ۱۳۹۵ انجامید.
چکیده گزارش پژوهشی:
یکی از اقدامات مهم دولت در تحقق خودکفایی در تولید گندم، خرید تضمینی این محصول از کشاورزان بود.
تاخیر بیش از ۳ ماه در پرداخت مطالبات کشاورزان، عدم افزایش نرخ خرید تضمینی گندم متناسب با هزینه های تولید و قیمت های منطقه و تاخیر بیش از ۶ ماه در اعلام نرخ طی سال های اخیر، از جمله عواملی کاهش تولید گندم در کشور است.
تفاوت قیمت گندم در دوسوی مرز ایران و عراق منجر به قاچاق گندم از ایران به کشورهای همسایه خواهد شد.
با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت جهانی گندم از قیمت داخلی این محصول بالاتر است تلاش دولت برای خرید تضمینی گندم در سال زراعی 98-97 باید افزایش قیمت بیشتری باشد.
پژوهش خبری صدا وسیما:تامین امنیت غذایی یکی از راهبردی ترین برنامه های دولت ایران می باشد و این امر مهم با اقدامات هوشمندانه وزارت جهاد کشاورزی محقق می شود. در سال های گذشته این اقدامات منجر به افزایش سطح تولید محصولات کشاورزی از ۹۷ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به بیش از ۱۲۰ میلیون تن در سال ۱۳۹۷ گردید که در سالهای اخیر بی سابقه بوده و شایسته تقدیر است. گندم از جمله محصولاتی بود که با اقدامات وزارت جهاد کشاورزی طی این مدت، خودکفایی در تولید آن حاصل گردید و در نتیجه، نیاز کشور به این محصول راهبردی مرتفع شد.
یکی از اقدامات مهم دولت در تحقق خودکفایی در تولید گندم، خرید تضمینی این محصول از کشاورزان بود که به افزایش تولید گندم از ۹.۳ میلیون تن در سال ۱۳۹۲ به ۱۴.۵ میلیون تن در سال ۱۳۹۵ انجامید. با این وجود، به دلیل عدم رعایت ارکان اساسی و قانونی خرید تضمینی در سال های اخیر، تولید گندم در سال زراعی ۱۳۹۶ به ۱۱.۵ میلیون تن و در سال 1397 به 12.5 میلیون تن کاهش یافت و پیش بینی میشود ادامه این روند، کاهش مجدد تولید گندم را نیز به همراه داشته باشد.
تاخیر بیش از ۳ ماه در پرداخت مطالبات کشاورزان، عدم افزایش نرخ خرید تضمینی گندم متناسب با هزینه های تولید و قیمت های منطقه و تاخیر بیش از ۶ ماه در اعلام نرخ طی سال های اخیر، از جمله عواملی بوده است که در این کاهش نقش کلیدی دارد و علاوه بر اینکه برنامه کشاورزان را با مشکل مواجه می کند، منجر به قاچاق گندم نیز می شود.
سازمان برنامه و بودجه باید هرساله نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی از جمله گندم را از ابتدای فصل پاییز در مهرماه اعلام کند اما در سال جاری باوجود گذشت بیش از یک ماه نرخ های خرید تضمینی مشخص نیست و کشاورزان برای تصمیمگیری در انتخاب نوع کشت و محصول دچار در سردرگمی شدهاند. ادامه این روند میتواند آثار نامناسبی بر میزان تولید گندم و کاهش رغبت کشاورزان برای کاشت محصول اساسی داشته باشد و وضعیت خودکفایی تولید گندم را در معرض تهدید قرار دهد. در این گزارش وظایف قانونی دولت در خرید تضمینی گندم و اثرات آن را برای سال زراعی 1397- 1398 مورد بررسی قرار داده شده است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// علی قنبری شیر سوار