پخش زنده
امروز: -
دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی، عرضه نفت خام در بورس انرژی را حرکتی مناسب، اما دیرهنگام در جهت حمایت از بخش خصوصی دانست.
سعید رفیعی فر در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: عرضه نفت خام در بورس حرکت بسیار خوبی است اما حیف که این مسئله کمی دیر اتفاق می افتد.
وی بابیان اینکه اگر این اقدام 4 یا 5 سال قبل شروع شده بود بهتر بود، افزود: اگر چنین اتفاقی افتاده بود، بخش خصوصی فرصت کافی داشت تا در شرایط متعادل تری تمرین لازم را انجام دهد و امروز ناچار نبود در شرایط سخت وارد میدان شود.
رفیعی فر با تاکید براینکه درچنین شرایط هم می توان کار را برای بخش خصوصی تسهیل کرد گفت: یکی از راهکارها این است که بخش خصوصی نفت خام را در بورس خریدار کند وبعد آن را بصورت کارمزدی به پالایشگاه های کشور واگذارکندو درمقابل ازآنها فرآورده دریافت کند.
دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت ، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه تخصص بخش خصوصی در صادرات فرآورده است گفت : با توجه به اینکه سالهاست بخش خصوصی در زمینه صادرات فرآورده فعالیت می کند بنابراین هم بازارها را می شناسد و هم تجربه کافی در این زمینه را به دست آورده به همین دلیل می تواند بسیار چابک وارد این عرصه شده و در شرایط کنونی به اقتصاد کشور کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه عرضه نفت خام در محموله های 35 هزار بشکه ای قدرت چانه زنی خریداران در بازارهای جهانی را کاهش می دهد گفت : یک محموله 35 هزار بشکه ای دربازاری که روزانه 100 میلیون بشکه نفت دران خرید وفروش می شود ، رقم بسیار ناچیزی است ، از طرف دیگر قدرت بخش خصوصی برای خرید هم بیشتر ازاین ها نیست. اما اگر این عرضه بصورت مداوم انجام شود و مثلا بخش خصوصی بداند که می تواند به مدت یک سال هر هفته یک محموله 35 هزارتایی را خریدارکند می شود دراین زمینه برنامه ریزی کرد و قدرت چانه زنی خود با خریداران خارجی را افزایش داد.
وی یکی دیگر از زمینه های لازم جهت موفق بودن عرضه نفت خام در بورس انرژی را ایجاد نهاد رگلاتوری دانست و افزود: در صورتی که نظام رگولاتوری همانطور که در دیگر کشورها اجرا می شود در کشور ما نیز اجرا شود ، بخش خصوصی اطمینان داشته باشد که یک نهاد فرا بخشی نرخ ها و قوانین را تعیین می کند، تولید کننده می تواند با برنامه ریزی بلند مدت نسبت به تهیه خوراک ، بازاریابی و انجام تعهداتش عمل کند.
رفیعی فر افزود: قبل از خصوصی سازی اگر کسی می خواست پروانه بگیرد باید وزارت خانه های صنایع ، بازرگانی وسازمان استاندارد نظر می دادند و همچنین وزارت نفت اشراف کامل بر روی آن داشت و این پروانه صادر می شد ولی این مساله به طور کامل از هم پاشیده شد و تمام این ها نشانگر خلاء نظام رگولاتوری در کشور است.