به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاری صدا و سیما ؛ روزنامه فایننشال تایمز نوشت قتل جمال خاشقجی موجب شده است، کشورهای غربی از عربستان فاصله بگیرند.
طلسم شکسته شده است. عربستان سعودی مدت های طولانی از مصونیتی برخوردار بود که بسیار فراتر از توافقات دیپلماتیک عادی است. ثروت نفتی، جنگ سرد، انقلاب ایران و اشتهای عربستان برای سامانه های تسلیحاتی گرانقیمت غربی این کشور را از قوانین رفتاری طبیعی مستثنی کرده است. قتل وحشیانه جمال خاشقجی، روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول باید به طور حتم اعلام پایان این استثناگرایی باشد.
دونالد ترامپ که عربستان سعودی را به عنوان اولین سفر خود به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب کرد، به علت روایت کاملا نامعقول ریاض از مرگ خاشقجی در حمایت خود از این کشور تجدید نظر کرد. آلمان فروش (محدود) سلاح به این کشور را به حالت تعلیق درآورد. انگلیس نیز در حال بررسی اوضاع است.
اما این دولت ها در عین ناامیدی امیدوارند که سعودی ها در نهایت روایتی را از مرگ خاشقجی بیان کنند که برای رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه قابل قبول باشد. موضوع ناراحت کننده این است که اردوغان کسی است که خود را مدافع آزادی می داند و در عین حال پاسخش به انتقادات به زندان انداختن روزنامه نگاران است.
به هر حال، بازگشت به روابط تجاری معمول با عربستان سعودی بسیار دیر است. سیاستمداران حافظه گزینشی دارند و افکار عمومی به سختی این موضوع را فراموش خواهند کرد. اتفاقات در استانبول پنجره ای را باز کرده است که نمی توان آن را بست. یکی از قابل توجه ترین مسائل درباره قتل و مثله کردن خاشقجی این است که از نظر سعودی ها هیچ چیز قابل توجهی درباره این مجازات وجود ندارد. سربریدن ها در ملاء عام و مصلوب کردن ها که در ویدئوهای جهادی های اسلامی دیده شده اند، بخشی از تار و پود زندگی سعودی ها است.
محمد بن سلمان، ولیعهد جوان عربستان و حاکم واقعی این کشور ظاهرا قرار بود به همه این اقدامات پایان دهد. وی به زنان سعودی حق رانندگی داد. سینماها باز شده اند. وی میزبان کنفرانس های پر زرق و برق به منظور جذب سرمایه گذاران برای برنامه های اقتصادی اش است. اما اکنون مشخص شده است که بیش از ده نفر از عوامل امنیتی این کشور، ظاهرا با دستور قتل خاشقجی و با اطلاع ولیعهد به استانبول اعزام شده بودند.
از زمان قتل خاشقجی، مردم غرب ناگهان به یاد جنگ وحشیانه ای افتاده اند که محمد بن سلمان در یمن رهبری کرده است و هزاران غیرنظامی بر اثر بمب های سعودی ها کشته یا معلول شده اند. اکنون این سوال مطرح است که آیا وعده های بن سلمان برای جلوگیری از صدور بنیادگرایی وهابی، وعده ای سطحی و ظاهری بوده است یا خیر.