پخش زنده
امروز: -
وزیر بهداشت: بیش از ۶۵ درصد از مردم جهان در سال ۲۰۵۰ در شهرها زندگی خواهند کرد، بنابراین نیاز به تامین مواد غذایی شهرهای درحال توسعه از الزامات سالهای آینده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی در مراسم روز جهانی غذا افزود: فائو (سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد) تخمین زده است که به منظور تغذیه مطلوب افراد تا سال ۲۰۵۰، میزان تولیدات کشاورزی باید حدود ۶۰ درصد افزایش یابد.
قاضی زاده هاشمی گفت: هدف جهانی دستیابی به گرسنگی صفر تا سال ۲۰۳۰ بدون توسعه مناطق روستایی امکان پذیر نیست و حدود ۸۰ درصد از افراد فقیر دنیا در مناطق روستایی که اشتغال آنها وابسته به امور کشاورزی، شیلات و جنگلداری است، زندگی میکنند.
وی گفت: حمایت از این افراد و توسعه کسب و کار آنها در جهت کاهش سوء تغذیه، بهبود سیستمهای موادغذایی و ایجاد سلامتی با حفظ منابع طبیعی زمین، از جمله راهکارهای تامین امنیت غذایی در جهان است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: علاوه براین موارد، افزایش بازده تولید موادغذایی، استفاده از بذر با مقاومت بالا، خشکسالی و بیماری، حذف آفتهای منابع غذایی پس از برداشت، بهره مندی از به روزترین فناوریها و آموزشهای مربوط و همکاری صنایع با دانشگاهها نیز در حصول نتیجه بهینه، مفید خواهد بود.
وی گفت: متاسفانه گرسنگی در سطح جهان به طور غم انگیزی در حال گسترش است، اما کره زمین قابلیت تامین غذای همه ما را دارد به شرطی آنکه تعهد جهانی برای دسترسی افراد به غذای مناسب محقق شود.
قاضی زاده هاشمی افزود: آمارها نشان میدهد که یک چهارم از کل موادغذایی که روزانه به عنوان ضایعات به هدر میرود، برای غذا دادن به کل افراد گرسنه دنیا کافی است، اما افسوس که جنگ، آب و هوا، اقتصاد و بی عدالتی نمونههایی از موانع دستیابی به گرسنگی صفر در جهان هستند.
وزیر بهداشت اضافه کرد: در دنیایی که مواد غذایی به اندازه تمام افراد تولید میشود، متاسفانه یک نهم مردم کره زمین در گرسنگی مزمن به سر میبرند.
قاضی زاده هاشمی: براساس گزارش فائو در سال ۲۰۱۶، تعداد افراد در معرض گرسنگی ۳۸ میلیون نفر بیشتر از سال ۲۰۱۵ بوده است و هر روز حدود ۸۰۰ میلیون نفر در معرض گرسنگی و مشکل تهیه غذای سالم هستند. بیش از نیمی از این افراد در کشورهای درگیر جنگ زندگی میکنند.
وی گفت: زنان تقریبا ۶۰ درصد از گرسنگان جهان را تشکیل میدهند و حدود ۴۵ درصد از مرگ نوزادان نیز مرتبط با سوء تغذیه است.
قاضی زاده هاشمی افزود: فقر عامل مستقیم سوءتغذیه است؛ افرادی که توان مالی تهیه موادغذایی سالم، یا به طورکلی موادغذایی را ندارند، بیشتر در معرض بیماری قرار دارند.
وی گفت:: زندگی سالم در نتیجه پیشرفت عدالت اجتماعی و اقتصادی میسر خواهد بود و برغم اینکه تلاشهای بسیاری در کشور ما انجام شده، اما هنوز در زمینه توسعه عدالت اجتماعی با ناکارآمدیهای جدی در این زمینه مواجه هستیم و اگر نگاهی به آسیبهای اجتماعی در کشور بیندازیم بیشتر متوجه این ناکارآمدیها خواهیم شد.
وزیر بهداشت افزود: همکارانم در وزارت بهداشت با توجه به خط مشیها و هدف گذاریهای تعیین شده در سند چشم انداز بیست ساله نظام و سیاستهای کلی سلامت، ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری، برنامههای عملیاتی ارتقای سلامت جسمی و روانی آحاد شهروندان را طراحی کرده اند و امیدوارم با حمایت دولت و مجلس و نیز دولت و مجالس آینده تا سال ۱۴۰۴، جایگاه مناسبی در منطقه به دست آوریم.
قاضی زاده هاشمی اضافه کرود: طبیعی است برای دستیابی به این مهم، ساختارسازی و نهادسازی، نه به صورت موازی بلکه به صورت کارآمد در حوزه رفاه اجتماعی ضروری است.
وی گفت: در تولید یا عرضه محصولات سلامت محور از جمله مواد غذایی و آشامیدنی با توجه به ظرفیتهای موجود در داخل کشور، حمایت از تولید داخل در راستای سیاستهای اقتصاد مقاومتی از اولویتهای وزارت بهداشت و به ویژه سازمان غذا و دارو است.
وزیر بهداشت اضافه کرد: توجه به بیماریهای غیرواگیر نیز موضوعی دارای اهمیت است و امروز علاوه بر بیماریهایی که ممکن است از غذای ناسالم به انسان منتقل شود، بیماریهای ناشی از تغذیه نامناسب و یا سوء تغذیه، جوامع بشری را با مخاطره مواجه کرده است.
وی گفت: در دو زنجیره تولید و مصرف غذای سالم از مزرعه تا سفره، جدا از اینکه باید ایمنی و سلامت غذا رعایت شود، نحوه و میزان مصرف موادغذایی نیز دارای اهمیت است.
قاضی زاده هاشمی افزود: بنابراین هر یک از ما وظیفه داریم در هر روز از زندگی، برای حفظ سلامت خود، از برنامه غذایی مناسب بهره ببریم. به همین دلیل اطلاع رسانی و کمک به ارتقای آگاهی مصرف کنندگان یکی از وظایف حائز اهمیت همه دستگاههای ذی ربط و رسانهها خصوصا رسانه ملی است.
وی گفت: در این خصوص اجرای طرح کلی نشانگرهای رنگی تغذیهای گامی بسیار موثر بود که سازمان غذا و دارو با همکاری صنایع غذایی در حال اجرای آن است.
قاضی زاده هاشمی افزود: روز جهانی غذا به عنوان یک روز نمادین برای گروهها و نهادهای فعال در زمینه غذا و بهانهای برای همگرایی و هم افزایی در راستای تحقق دستیابی آحاد مردم به غذای سالم و کافی در طول زندگی است.
وی گفت: آرزو میکنم روزی گرسنگی در جهان حذف شود و به صفر برسد و در کشور عزیزمان، ایران، پراکندگی و موازی کاری دستگاههای اجرایی و حاکمیتی در حوزه ایمنی غذا با تشکیل سازمانی که متولی تغذیه و ایمنی غذا در کشور است، سامان پیدا کند.
قاضی زاده هاشمی ادامه داد: در حال حاضر، دستگاههایی مانند سازمان حفظ نباتات، دامپزشکی، غذا و دارو، سازمان ملی استاندارد، سازمان حفاظت محیط زیست، جهاد کشاورزی و سازمان شیلات و گمرک در زمینه ایمنی غذایی بدون هماهنگی کامل و تقسیم کار مشخص و قانونمند، فعالیتهایی را انجام میدهند، لذا باید نقشه راه و ماموریت جامع برای این کار تعریف کرد.
وی گفت: متولی ایمنی غذایی ایرانیان باید از اختیارات و امکانات لازم برخوردار باشد و پس از گذشت حدود نیم قرن، باید قانون را با توجه به پیشرفتهایی که صورت گرفته مجدد بازنویسی کنیم، لذا باید این موضوع را با همکاری نزدیکتر با مجلس شورای اسلامی و نمایندگان حل کنیم.
در این مراسم از شرکتهای برتر تولید کننده مواد غذایی با اهدای لوح و تندیس ایمنی و سلامت قدردانی شد.