پخش زنده
امروز: -
به اعتقاد کارشناسان " تامین امکانات ورزش های پایه در مدارس، توجه به باشگاه های تخصصی و تقویت فدراسیون ها" از لوازم نائل آمدن ورزش کشور به جایگاه هایی چون" جزء سه تیم برتر آسیا در 8 سال آینده و جزء 10 تیم برتر المپیک، در 12 سال آینده" است.
چکیده نشست پژوهشی:
- به اعتقاد کارشناسان " تامین امکانات ورزش های پایه در مدارس، توجه به باشگاه های تخصصی و تقویت فدراسیون ها" از لوازم نائل آمدن ورزش کشور به جایگاه هایی چون" جزء سه تیم برتر آسیا در 8 سال آینده و جزء 10 تیم برتر المپیک، در 12 سال آینده" است.
- توجه به ورزش های پایه در مدارس باعث موفقیت بیشتر هم در المپیک و هم در بازی های آسیایی است.
ـ در سال 2014 تعداد 58 زن ورزشکار و در سال 2010 تعداد 88 زن ورزشکار در بازی های آسیایی شرکت داشتند. در سال 2014، 16 مدال را زنان کسب کردند.
ـ در رقابت 2016 ریو (برزیل) کیمیا علیزاده، اولین مدال المپیک در تاریخ ورزش بانوان ایران را به دست آورد و تکواندوی بانوان صاحب مدال شد.
-در هجدهمین دوره بازی های آسیایی که در شهریور 97 برگزار شد؛ کاروان ورزش ایران با کسب ۶۲ مدال ( ۲۰ مدال طلا، ۲۰ مدال نقره و ۲۲ مدال برنز و ایستادن بر جایگاه ششم بود)
- به اعتقاد کارشناسان ایران در حال تبدیل شدن به قدرت نخست آسیا است.
پژوهش خبری صدا وسیما:هجدهمین دوره بازی های آسیایی برای کاروان ورزش ایران با کسب ۶۲ مدال شامل ۲۰ مدال طلا، ۲۰ مدال نقره و ۲۲ مدال برنز و ایستادن بر جایگاه ششم بسته شد. به اعتقاد کارشناسان ایران در حال تبدیل شدن به قدرت نخست آسیا است. در سطح جهانی نیز؛ تیم ملی فوتبال ایران به عنوان تیم نخست، بدون شکست به جام جهانی رسید و در رده بیست و پنجم رده بندی فیفا قرار دارد که بهترین رده در بین آسیاییها است. تیم ملی والیبال ایران تنها تیم آسیایی حاضر در بین ۱۰ تیم برتر جهان است؛ و اخیرا توانست مدال برنز جام قهرمانان بزرگ آسیا را به دست بیاورد. تیم ملی بسکتبال ایران بعد از چین در رده دوم بهترین تیمهای آسیا است. ایران در حال تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ در قاره آسیا است. در این چارچوب در نشست پژوهشی با؛ مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک موضوع «دستاوردهای جهانی و آسیایی ورزش ایران » را با طرح سئوالات زیر مورد بررسی و واکاوی قرار دادیم.
پژوهش خبری: پیشرفت های زیرساختی ورزش بعد از انقلاب را چگونه ارزیابی می کنید؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: یقینا سرمایه گذاری ما در ورزش بعد از انقلاب و توجه به ورزش چه فدراسیون ها چه باشگاه ها، بعد از انقلاب بیشتر بوده است. هم دولت سرمایه گذاری کرده و هم موسسات مختلف وارد این موضوع شده اند. هم اینکه چهارده لیگ درست کردن در کشور کار کمی نیست. در دوره مسئولیت من حداقل، دو هزار و پانصد استخر، سالن و استادیوم پانزده هزار نفری در سراسر کشور ساخته شد. ما بعد از انقلاب به گسترش اماکن ورزشی تمرینی دست پیدا کردیم. و باعث شد ورزش در بسیاری از شهرها و مناطقی که حدود 15 هزار جمعیت دارد؛ عمومی و همگانی شود. گسترش ورزش در سراسر کشور زیرساخت هایش بسیار به آن توجه شده است. سالن های ورزشی متعدد و استخرهای مختلف ساخته شد. و الان از آن بهره برداری می کنند. ما الان در 50 رشته ورزشی فعالیت می کنیم. مکان ها و باشگاه های ورزشی خصوصی خیلی زیاد داریم. به خصوص در رشته هایی مثل کاراته، تکواندو، ووشو، باشگاههای ورزشی کوچک بسیار فعال داریم که توانسته اند سطح ورزش را به اینجا برسانند.
پژوهش خبری: چه پیشرفت های ورزشی در حوزه آسیایی و جهانی پس از انقلاب اتفاق افتاده است؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا،رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: قبل از انقلاب "هیئت ها، فدراسیون های ورزشی، کمیته ملی المپیک، سازمان ورزش، و ادارات کل و ادارات آنها در استانها" وجود داشت و الگوی آنرا به لحاظ کاغذی از کشورهای دیگر گرفته بودند. بعد از انقلاب: فدراسیون ها توانمند و هماهنگ شدند. هم در ورزش آسیایی، هم در ورزش جهانی بخصوص، پیشرفت داشته ایم. در آسیایی تعداد رشته ها: در گذشته در 6 رشته مدال آور بودیم. الان در 14 رشته مدال آور هستیم؛ لذا از نظر تعداد رشته ها و تعداد مدال ها پیشرفت داشته ایم. در دنیا در رشته های مختلف رشد کرده ایم. الان در رشته سنگ نوردی، قهرمان سرعت جهان هستیم. در شمشیر بازی، والیبال، کشتی، وزنه برداری، کاراته، ووشو و تکواندو در سطح جهانی فعالیت می کنیم. قبل از انقلاب در بعضی از رشته ها بوده ایم. ولی در حال حاضر، رشته های بیشتری را توانستهایم در آن درگیر بشویم.
ـ در رقابت 2016ریو (برزیل) کیمیا علیزاده، اولین مدال المپیک در تاریخ ورزش بانوان ایران را به دست آورد و تکواندوی بانوان صاحب مدال شد.
ـ در سال 2014 تعداد 58 زن ورزشکار و در سال 2010 تعداد 88 زن ورزشکار در بازیهای آسیایی شرکت داشتند. در سال 2014، 16 مدال را زنان کسب کردند.
پژوهش خبری: ظرفیت مورد انتظارمان در ورزش های آسیایی چیست؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا،رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: ما به هیچ وجه از کره کمتر نیستیم. ما یک برنامه 12 ساله طراحی و پیش بینی کرده بودیم حداقل به کره برسیم. الان میگویم رسیدن ما به ده تیم اول المپیک ممکن است. متاسفانه همه برنامه هایی که داشتیم "استعدادیابی، پایگاه ورزش قهرمانی، آکادمی المپیک، آموزش مربیان" اگر این برنامه ها را داشته باشیم ما راحت می توانیم با کشور کره مبارزه کنیم. در دو ورزش آسیایی بعدی سوم می شویم. و در المپیک، در دنیا جزء ده تیم اول شویم. با شناسایی استعدادها و برنامه ریزی هشت ساله می توانیم؛ در رشته های مختلف مدال بیاوریم. در حال حاضر یک ورزشکار خودش رشد می کند و بالا می آید.
پژوهش خبری: پیشرفت های ورزشی در حوزه آسیایی و جهانی به چه دلیل بوده است؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: علت پیشرفت باشگاه های متعددی است که درست کرده ایم. در بعضی رشته ها استعدادهای خاصی بروز کرده اند و مدیریت شده است. باشگاههای خصوصی خاصی بودند که ورزشکاران را تربیت کردند؛ مثل ورزش کشتی، تکواندو، کاراته، ووشو و زیبایی اندام که خیلی هم از آن استقبال میشود. همه آنها باشگاههای خصوصی بودند که توانسته اند جوانان را جذب کنند و آنجا تربیت شان کنند.
پژوهش خبری: حضور زنان در ورزش، قبل و بعد از انقلاب در مقام مقایسه چگونه بوده است؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: ما قبل از انقلاب تعداد کسانی که ورزش می کردند؛ بسیار محدود بودند. در حقیقت فلسفه ورزش برای خانم ها قبل از انقلاب طوری بود که حکومت می خواست به دنیا بگوید که من هم پیشرفته هستم. من هم زن ها را می آورم و در ورزش شرکت می دهم. به همین دلیل بسیار افراد معدودی از خانم ها ورزش می کردند. به هیچ وجه ورزش جنبه عمومی بین خانم ها نداشت. بعد از انقلاب علیرغم محدودیت هایی که در زمینه حجاب برای خانم ها بود؛ رویکرد خانم ها به ورزش بسیار وسیعتر شد. در ورزش قهرمانی، شبیه همین ورزش قهرمانی که داریم. قبل از انقلاب نداشتیم. یعنی ما الان به راحتی مدال آسیایی در چند رشته می گیریم و قهرمانان خوبی در بین خانم ها داریم. اما مهمتر از آن فضایی است که خانم ها را به ورزش سوق داده است. بسیاری از خانم ها برای ورزش عمومی، به اصطلاح ورزش های همگانی داوطلبند. لذا نیاز دارد به اینکه یک مقداری باشگاه ها و موسسات سرمایه گذاری کنند و تیم های خانم تشکیل دهند. قبل از انقلاب لیگ ورزش خانم ها نداشتیم. الان فوتسال داریم. والیبال داریم. فوتسال ما قهرمان آسیا است. در رشته های دیگر هم ما ورزشکاران خوبی داریم. و مهمتر اینکه ما لیگ ورزش های خانم را در 5 الی6 ورزش اصلی، داریم و فعالیت می کنند.
پژوهش خبری: حضور بانوان در در دو حوزه ورزش آسیایی و جهانی را چگونه ارزیابی می کنید؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: مدال آوری در رشته های ورزشی برای خانم ها، حقیقتا مشکل است. مدارس برای دختر خانم ها محدودیت دارد. خیلی جاها بیشتر سالن ها را به مردها می دهند. اما به نظر من استقلال خانم ها خوب بوده و هم اینکه رشد و پیشرفت کرده اند. و توانسته اند در ورزش های مختلف حداقل در سطح آسیا، صاحب عنوان و رتبه بندی شوند. در دنیا در بعضی از رشته ها مثل کاراته و ووشو قهرمان جهان نداریم. اما قهرمان دوم و سوم، صاحب نقره و برنز در کاراته را داریم. ورزش خانم ها خیلی پیشرفت کرده و می تواند بیشتر پیشرفت کند. در گذشته بازی های آسیایی مان تعداد خیلی محدودی خانم می رفتند. ولی الان گسترش خوبی پیدا کرده است. الان بیش از یک سوم کاروان ما خانم ها هستند.
پژوهش خبری: مدارس چه سهمی در توسعه تربیت بدنی در سطح کشور و در سطح بین المللی دارد؟
مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: از ورزش دو تلقی که امروزه در دنیا مرسوم است میتوان داشت: 1ـ تربیت بدنی[6] 2- ورزش.
در تربیت بدنی: از ورزش به عنوان ابزاری برای رشد جامع افراد " رشد بدنی، رشد انسانی و تکامل تربیتی" استفاده می شود. تربیت بدنی[7] برای مدارس توصیه می شود و جزء لوازم آموزش و پرورش است. در عنوان وزارتخانه آموزش و پرورش، نیز به پرورش اشاره شده است. زیربنای ورزش قهرمانی، تربیت بدنی است. مدارس باید در خودشان امکانات ورزشی داشته باشند. در کشور فرانسه یک سوم ساعت های درسی به تربیت بدنی اختصاص دارد.[8] بچه های مدارس کشور اگر از سال اول تا سال دوازدهم، در امر تربیت بدنی شریک باشند. سپس استعدادهای برتر ورزشی در بین اینها می توانند، با آمادگی کامل جسمانی، به ورزش های تخصصی روی بیاورند؛ و در نهایت فدراسیون های مختلف ورزشی میتوانند از آنها در سطح دنیا استفاده کنند. اگر ما برنامه مدونی داشته باشیم؛ در 8 سال آینده: می توانیم جزء سه تیم برتر آسیا و در 12 سال آینده: جزء 10 تیم برتر المپیک، باشیم.
پژوهش خبری: آینده ورزشی دانش آموزان چگونه می تواند از مدارس رقم بخورد؟
مهندس مصطفی هاشمیطبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: این وظیفه همه مدارس است که به امکانات ورزشی مجهز باشند. آقای جیم براون که از بهترین استعدادیاب های دنیا است. در کتاب خود در بحث استعدادیابی معتقد است: شما باید بچه ها را در سنین پایین به آمادگی کامل ورزشی برسانید؛ وقتی بزرگ می شود خودش انگیزه پیدا کند. خودش یک ورزشی را انتخاب کند.آقای دکتر خسرو ابراهیم(کاپیتان سابق تیم ملی والیبال) که الان استاد دانشگاه است. معتقد است: وقتی در سنین کوچکی در مدارس پایه بچه ها قوی شود. بدنشان قوی شود؛ هر رشته ورزشی را در آینده انتخاب کنند موفق میشوند.
کلام آخر
مهندس مصطفی هاشمی طبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک: ما در ورزش پیشرفت داشته ایم اما به دلیل اینکه به تربیت بدنی در مدارس توجه نکردیم؛ نتوانستیم به آن پیشرفتی که شایسته جوانان است برسیم.[9] از طرف دیگر ما حتما باید باشگاه های خصوصی را تقویت کنیم. دولت به آنها کمک بدهد. اگر بخواهیم ورزش مان از این که هست بهتر شود؛ باید از مدارس شروع کرد و مدارس باید امکانات ورزشی مناسب داشته باشند.[10]
پژوهش خبری // مهدی ناجی
-------------------
[1] - اتمام هجدهمین دوره بازیهای آسیایی شنبه (11/ 06/ 1397) بود.
[2] - مشرق، 11/ 06/ 1397
[3] - ایسنا به نقل از سایت کرهای پوهانگ دیلی، 28/ 06/ 1396
[4] - سایت کمیته ملی المپیک ج.ا.ا
[5] - سایت کمیته ملی المپیک ج.ا.ا
[6] -fisical education ، مهندس مصطفی هاشمی طبا: تربیت بدنی از یک ابزاری به نام ورزش کمک میگیرد که انسانها را تربیت کند. یعنی شما در ورزش فوتبال اگر مربی خوب داشته باشید؛ بچهها را در عمل طوری هدایت میکنید که: احترام به رقیب بگذارند؛ احترام به داور بگذارند؛ نظم گروهی داشته باشند؛ احترام به همبازیشان داشته باشند؛ فضا را با حرف نابجاشان ملتهب نمیکنند. این کمکم ملکه میشود. وقتی در ورزش این ملکه شود در رفتار بیرون هم ملکه میشود. این تربیت بدنی و از طریق اعمال بدنی و فیزیکال است. در رقابت، شما احترام گذاشتن را یاد میگیرید. احترام موقعی است که با یکدیگر یک تضادی داشته باشید. در ورزش مدارس این تضاد اتفاق میافتد؛ ولی تضاد هدایت میشود به اینکه در عین رقابت باید با هم رفیق هم باشند. به حریفشان احترام بگذارند.
[7] - تربیت بدنی: به معنای رشد جامع افراد
[8] - مهندس هاشمی طبا: متاسفانه حداکثر کاری که در بخش تربیت بدنی در آموزش پرورش و مدارس شده، ورزشی بوده است. و در امر تربیت بدنی فعالیت خاصی نداشتیم. در ژاپن اصلا وزارت ورزش ندارند و همه چیز در اختیار آموزش و پرورش است. یا در کانادا و استرالیا حدود یک سوم ساعات تحصیلی شان تربیت بدنی است. یعنی اینقدر تربیت بدنی اهمیت دارد.
[9] - مهندس هاشمی طبا: در آلمان اگر کسی بخواهد باشگاه بسازد. نصف پولش را دولت بلا عوض می دهد. نصفش را وام بدون بهره می دهد. و وقتی راه افتاد یک سوم هزینه های جاریاش را هم دولت به او میدهد. از طرف شهرداری ها اینجوری کمک میکنند وگرنه به یک ورزشکار که اونجوری کمک نمیکنند. به ورزش کمک می کنند.
[10] - مهندس هاشمی طبا: اینکه بچه ها مینی بوس سوار شوند بروند باشگاه درست نیست. اینها هزینه نیست سرمایه گذاری است.