پخش زنده
امروز: -
پس از اذعان عربستان به قتل خاشقجی ،پنج تن از مقامات ارشد سعودی از جمله سعود القحطانی و احمد عسيري از سمت خود برکنار شدند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما ، خبرگزاری آناتولی ترکیه در یادداشتی با عنوان القحطانی و عسیری از صعود تا خروج از دایره تصمیم گیری ها در عربستان نوشت :
پس از اینکه عربستان به کشته شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد سعودی در داخل کنسولگری این کشور در استانبول اعتراف کرد ، دست کم پنج تن از مقامات ارشد سعودی از جمله سعود القحطانی مشاور دربار و احمد عسیری معاون رئیس سازمان اطلاعات این کشور از مقام خود برکنار شدند.
مقامات سعودی هیچ دلیل روشنی برای برکناری این افراد از مقامشان ارایه ندادند اما همزمان با بیانیه بامداد روز شنبه ریاض درباره اینکه جمال خاشقحی بر اثر مشاجره و درگیری فیزیکی با دو شهروند سعودی در داخل کنسولگری این کشور در استانبول کشته شده است ، پنج مقام ارشد سعودی از جمله القحطانی و عسیری از مقام خود برکنار شدند.
مقامات عربستان همچنین از بازداشت 18 مظنون در ارتباط با قتل جمال خاشقجی بدون ذکر نام آنان خبر دادند.
ریاض همچنین به بازداشت و یا بازجویی پنج مقام برکنار شده ، اشاره ای نکرد اما سعود القحطانی پس از برکناری در حساب توئیتر خود نوشت : تصمیمات پادشاه را می پذیرد و بر وفاداری خود به وی تاکید می کند که اشاره آشکار به این دارد که القحطانی در بازداشت نیست.
در سال های اخیر و همزمان با اوج گیری محمد بن سلمان ولیعهد عربستان و برنامه های وی ، القحطانی و عسیری پیشرفت کردند و به ویژه در میان افکار عمومی این کشور بسیار مطرح شدند.
بر اساس گزارشهای رسانه ها ، این دو مقام سعودی از برجسته ترین مشاوران بن سلمان بودند.
با وجود برکناری القحطانی و عسیری از مقام خود ، اما آنان همچنان با اتهام های رسانه های غربی مواجه هستند به طوري که آنها را به دست داشتن در قتل جمال خاشقجی متهم می کنند اما این دو مقام سعودی اظهار نظری نکردند.
بارزترین اطلاعات درباره القحطانی و احمد عسیری براساس گزارش های رسانه ها به شرح زیر است:
** القحطانی .. فرمانده رویارویی رسانه ای:
القحطانی که اکنون در برابر اتهام های کشورهای غربی سکوت اختیار کرده است متولد 7 ژوئیه سال 1978 در ریاض است. وی لیسانس حقوق از دانشگاه ملک سعود و فوق لیسانس از دانشگاه نایف در رشته عدالت کیفری دارد.
القحطانی همچنین دوره آموزشی دانشگاه افسری را در نیروی هوایی فرا گرفت و به عنوان مدرس حقوق در دانشکده هوایی ملک فیصل کار کرد و قبل از پیوستن به دربار ولیعهدی عربستان به درجه سرگردی رسید.
بر اساس گزارش های رسانه ها، القحطانی در مقام مشاور حقوقی در دفتر ولیعهدی عبدالله بن عبد العزیز در سال 2003 و مقام مدیر کل مرکز نظارت و تحلیل رسانه ای در دربار پادشاهی در سال 2008 کار کرده است.
القحطانی همچنین به عنوان مدیر اداره اطلاع رسانی در دبیر خانه ولیعهد و مشاور در دفتر رئیس دربار پادشاه و معاون وی کار کرد.
القحطانی در سال 2017 به عنوان رئیس اتحادیه امنیت سایبری و برنامه ریزی و سپس ناظر کل کمیته عالی اتحادیه ورزش های رزمی در سال 2018 انتخاب شد.
وی یکی از مهمترین مقامات رسمی سابق در پایگاه اجتماعی توئیتر بود و از این طریق به عنوان فرمانده رویارویی های رسانه ای علیه مخالفان عربستان محسوب می شد و حضور و مناقشه او در شبکه های اجتماعی در زمان بحران منطقه خلیج فارس قابل توجه بود.
القحطانی 9270 مطلب توئیت کرده است و یک میلیون و 300 هزار کاربر در شبکه های اجتماعی القحطانی را دنبال می کنند.
القحطانی به محض برکناری از مقام خود توئیت کرد از مقام پادشاه و ولیعهد بسیار تشکر می کند و تاکید کرد برای همیشه به عنوان یک خادم وفادار باقی خواهد ماند.
روزنامه واشنگتن پست 12 اکتبر فاش کرد به نظر می رسد القحطانی کمپین های گفتگو با مخالفان سعودی در خارج را هدایت می کند.
به نوشته این روزنامه، القحطانی با جمال خاشقجی تماس گرفت و از او خواست از محل تبعید اختیاری خود پس از انتقاد از سیاست های بن سلمان ، در امنیت کامل به عربستان برگردد. اما جمال خاشقجی به دوستان خود گفته بود به این پیشنهاد و مقامی که این پیشنهاد را مطرح کرده است، اعتماد ندارد.
این درحالی است که القحطانی همچنان در برابر اتهام های رسانه های غربی درباره نقش وی در قتل جمال خاشقجی سکوت کرده است در حالی که قبل از وقوع این اتفاق او یکی از شاخص ترین سخنگویان عربستان بود.
** عسیری ... صعود و سقوط زودهنگام
احمد عسیری متولد 1959 در استان مرزی عسیر واقع در جنوب غرب عربستان است و به ارتش پیوست و بر اساس گزارش های رسانه های سعودی ، عسیری یکي از خلبانان ماهر سعودی است.
احمد عسیری موفق به کسب مدارک متعدی در علوم نظامی از فرانسه و آمریکا شد و مدارج نظامی را در داخل عربستان و از مرکز موسسه نیروی دفاع هوایی تا افسر آموزشی جنگی در دانشکده مرکز فرماندهی و ستاد کل ارتش عربستان طی کرد.
احمد عسیری در سال 2010 به مقام مدیر دفتر معاون وزیر دفاع و در سال 2014 مشاور دفتر وزیر دفاع عربستان شد.
پس از انتخاب بن سلمان به مقام وزارت دفاع عربستان در سال 2015 ، احمد عسیری در مارس همان سال سخنگوی نیروهای (به اصطلاح) ائتلاف عربی تحت فرماندهی عربستان برای جنگ با حوثی ها (انصار الله) در یمن و یکی از مشاوران ولیعهد جوان سعودی شد.
یک سال بعد و در ژوئن سال 2016 و با دستور سلمان بن عبد العزیز پادشاه عربستان، احمد عسیری به درجه سرلشکری ارتقاء یافت و در سال 2016 به عنوان سخنگوی (به اصطلاح) ائتلاف نظامی اسلامی برای مقابله با گروه داعش انتخاب شد.
پادشاه عربستان در آوریل سال 2017 با دستور حکمی جدید، احمد عسیری را به عنوان معاون رئیس سازمان اطلاعات عربستان تعیین کرد.
احمد عسیری یک ماه قبل از رسیدن به مقام معاون رئیس سازمان اطلاعات عربستان ، با تظاهرات اعتراضی مخالفان در لندن به سبب موضع ریاض در جنگ یمن روبه رو شده بود.
احمد عسیری در نشستی که 10 اکتبر در ریاض میان محمد بن سلمان و زلمای خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا برای صلح و آشتی در افغانستان برگزار شد ، حضور داشت و رسانه های خبری حضور عسیری در این نشست را نشانه نزدیکی او به بن سلمان دانستند.
برخی رسانه های خبری غرب از جمله روزنامه گاردین انگلیس نوشتند ریاض سرلشکر احمد عسیری را مسئول قتل جمال خاشقجی معرفی خواهد کرد و او را سپر بلا (مقامات سعودی) خواند.
مقامات عربستان و خود احمد عسیری تاکنون واکنشی به این گزارشها نشان ندادند. عسیری از زمان برکناری از مقامش هیچ سخنی نگفته است.
ریاض بامداد روز شنبه به قتل جمال خاشقجی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول بر اثر مشاجره و درگیری با مقامات سعودی اعتراف و اعلام کرد دراین ارتباط 18 مظنون بازداشت شدند که همگی آنان سعودی هستند.
ریاض هیچ توضیحی درباره محل اختفای جسد جمال خاشقجی ارایه نداده است.
این درحالی است که روزنامه نیویورک تامیز آمریکا چند روز قبل به نقل از یک منبع بلند پایه ترکیه اعلام کرد مسئولان بلند پایه امنیت ترکیه به این نتیجه رسیدند که جمال خاشقجی به دستور مقامات سعودی و عالی ترین سطوح آن در دربار پادشاهی این کشور به قتل رسیده است.