گزارش مکتوب؛
مار سیاه ۱۹ خط کرمانشاه درانتظار پوست اندازی
رودخانهای به نام قره سو (مارسیاه) که از تاق بستان سرچشمه میگیرد و ازپیچ وخم خیابانهای کرمانشاه میگذرد، اما با ورود ۱۹ چشمه فاضلاب به این رودخانه از خود بوی تعفن برجای میگذارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه.
در پروژه ساماندهی رودخانه قره سو که از سال ۱۳۷۹ کلیدخورد وسال ۸۱ فاز اول این پروژه اجرا وساماندهی شد؛ فاضلاب شهرکرمانشاه
اصلیترین رکن این پروژه اعلام شده است.
درکرمانشاه درشبانه روز ۱۸۰ هزار مترمربع با سرانه هرنفر ۱۸۵ لیتر، فاضلاب تولید میشود که از این میزان فقط ۶۰ هزار متر مکعب آن تصفیه میشود.
به گفته داودی معاون بهره برداری شرکت آب وفاضلاب استان هم اکنون یک تصفیه خانه درکرمانشاه وجوددارد که تنها ۳۴ درصد از فاضلاب کرمانشاه را تصفیه میکند.
تأسیس دو تصفیه خانه جدید نیازمند ۹۵۰ میلیارد تومان اعتبار است
وی میگوید: برای تاسیس دو تصفیه خانه دیگر حدود ۹۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است تا کل فاضلاب کرمانشاه از سفرهی رودخانهی پرجوش وخروش قره سو برچیده شود.
حدود چندین سال است که در آمدورفت استانداران، این پروژه دست به دست میشود و قرار است وام ویژهای از بانک توسعه زیرساخت آسیا برای این پروژه گرفته شود، اما گره کار عدم دریافت این وام درارایه نوع ارزی است که هنوز مسئولان نتوانسته اند با کشورهای خارجی به توافق نظر برسند.
چه مردمان حاشیه نشین قره سو وچه اهالی کرمانشاه که رفت وآمدشان از مسیرهای این رودخانه میگذرد بجای دیدن منظرهای زیبا باید صبح خود را با دیدن لاشه ماهیان و بوی مشام آزار آن آغاز کنند.
پای درد دل اهالی گلهمند حاشیه نشین این رودخانه که بنشینی، بوی آزار دهنده این رودخانه را درمقابل گرفتن جان کودکانشان هیچ میدانند، زیرا با بالا آمدن آب رودخانه درفصلهای بارانی سال کودکانی که با ذوق درکنار جوش وخروش این آب بازی میکنند با یک لحظه غفلت در دهان گشوده شده وبی حفاظ این رودخانه میافتند.
خطر استفاده از آب فاضلاب برای کشت سبزیجات
یاوری مدیر کل محیط زیست استان نیز معتقداست این فاضلاب میتواند اثر مستقیم براکوسیستم حیات وحش دراین رودخانه داشته باشد وعلاوه بر سخت شدن تنفس برای مردمان حاشیه این رودخانه، بی توجهی برخی کشاورزان واستفاده از آب این فاضلاب در دشتهای پایین دست رودخانه برای کشت سبزیجات وصیفی جات میتواند ترکیبات سمی را وارد زنجیره غذایی مردم این دیار کند.
کارشناسان اجرای این پروژه خاک خورده براین باورند که با اجرایی شدن این پروژه درکرمانشاه ۷۰۰ میلیارد تومان پول وارد کرمانشاه میشود واین میتواند نقش موثری در ایجاد اشتغال برای جوانان بیکار کرمانشاهی داشته باشد.
حال با این وجود، دست یابی به اعتبار برای این پروژه بزرگ نیازمند تلاش مسولان است که البته آنگونه که بازوند پس از یکسال که بر مسند استانداری کرمانشاه نشسته میگوید قرار است فقط منتظر رسیدن بودجهی عظیم برای این پروژه نباشند وخود قدمی نو تا رسیدن این اعتبار در شهرکرمانشاه بردارند.
به گفته استاندارقرار است دریچههای فاضلاب کرمانشاه از روی رودخانه قره سو برداشته شود ودرمحلی بیرون از شهر کرمانشاه ریخته شود که این مهم نیاز به اعتباری ۹۰ میلیارد تومانی دارد تا هم مردم درکنار این رودخانهی ۵ کیلومتری با آسایش زندگی کنند وهم این رودخانه با داشتن حیات وحش ونمای زیبا موجبات جذب گردشگران را به کرمانشاه فراهم کند.
درکنار این رودخانه زیبا لک لکها ومرغابیان خانه امید میسازند به امید روزی که از ماهیان این رودخانه تغذیه و پرهایشان را درآب پاک آن شستشو دهند.
*گزارشگر: پروانه خانی