پخش زنده
امروز: -
در یك اقتصاد سالم، بازار بورس پویا می تواند از طریق فروش سهام و اوراق مشارکت به تجهیز منابع مالی بپردازد و با تقویت حس مشارکت در عموم افراد جامعه به هدایت سرمایه های اندک آنان به سمت فعالیت های تولیدی و تجاری گام بردارد و از حرکت سرمایه ها به سوی فعالیت های سفته بازانه جلوگیری کند.
چکیده گزارش پژوهشی:
ـ رشد بيش از 2000 درصدي ارزش معاملات بورس هاي ايران در چهار دهه گذشته
ـ افزايش بيش از 10 هزار واحدي شاخص کل بورس ايران پس از انقلاب
ـ افزايش 55 درصدي ارزش بازار سرمايه ايران بر توليد ناخالص داخلي
ـ سهم 12 درصدي بازار سرمايه در تامين مالي برنامه ششم توسعه
پژوهش خبری صدا وسیما: يکي از اصليترين الزامها، در دستيابي به توسعه اقتصادي ، وجود نظام هاي مالي و پولي پويا و کارآمد در رسيدن به اهداف کلان اقتصادي است و با توجه به وضعيت اقتصاد ايران که از دير باز تاکنون يک نظام اقتصادي بانک محور بوده است توسعه متوازن نظام مالي در کنار نظام پولي در دستيابي به رشد و توسعه اقتصادي بيش از هر زماني احساس مي شود. از اين رو بازار سرمايه يا بورس اوراق بهادار ايران با وجود قدمتي 50 ساله اگرچه همسطح و هم سنگ نظام پولي رشد نکرده است اما در دهه هاي گذشته به خصوص در سالهای اخیر توانستهاست با عرضه ابزارهای مالی جدیدی نظیر اوراق مشتقه ( قراردادهای آتی از جمله سکه و سهام، قراردادهاي اختیار خريد و فروش سهام و ...) سرمايه گذاران بيشتري را جذب کند و به شفافیت، کارآیی، کشف قیمت و مدیریت ریسک بیش از پیش کمک كند.
برهمين اساس يکی از مهمترین کارکردهای بازار سرمایه يا بورس اوراق بهادار، تجمیع سرمایهها و پساندازهای خرد است که به تنهايي قابليت انجام فعاليت اقتصادي ندارند اما با تجميع آن در قالب سرمایههاي کلان و واگذاری آن به اشخاص و یا شرکتهای نیازمند وجوه (تامین مالی) اين پساندازهاي خرد را وارد چرخه اقتصاد شده و با کمک به بخشهای تولیدی و خدماتی، ميتواند باعث رشد تولید ناخالص داخلی کشور شود. از اين رو در اين گزارش به نقش و جايگاه بازار سرمايه ايران( بورس تهران و شرکتهاي بورس کالايي وانرژي) در توسعه و پيشبرد اهداف کلان اقتصادي و تحقق برنامههاي توسعهاي و سياستهاي کلي نظام براساس عملکرد 40 ساله بازار سرمايه پرداخته مي شود.
تأسیس بورس در ایران
بورس اوراق بهادار از پانزدهم بهمن سال 1346 فعاليت خود را با انجام چند معامله بر روي سهام بانك توسعه صنعتي و معدني آغاز كرد. در پي آن شركت نفت پارس، اوراق قرضه دولتي، اسناد خزانه، اوراق قرضه سازمان گسترش مالكيت صنعتي و اوراق قرضه عباسآباد به بورس تهران راه يافتند. طي 11 سال فعاليت بورس تا پيش از انقالاب اسلامي در ايران، تعداد شركتها و بانك ها و شركتهاي بيمه پذيرفته شده از 6 بنگاه اقتصادي با 6/ 2 ميليارد ريال سرمايه در سال 1346 به 105 بنگاه با بيش از 230ميليارد ريال در سال 1357 افزايش يافت. همچنين ارزش مبادلات در بورس از 15ميليون ريال در سال 1346به بيش از 34 ميليارد ريال طي سال1357 افزايش يافت.
در حال حاضر، بازار سرمايه کشور شامل چهار بورس بزرگ است که تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار فعالیت میکنند:
ـ بورس اوراق بهادار تهران؛ که در آن سهام شرکتها و سایر اوراق بهادار مانند اوراق مشارکت خریدوفروش میشود.
ـ فرا بورس ایران؛ که در آنجا هم سهام شرکتهایی که بنا به دلایلی موفق به پذیرش در بورس اوراق بهادار تهران نمیشوند، مورد دادوستد قرار میگیرد.
ـ بورس کالای ایران؛ که در آن انواع کالاها مانند محصولات پتروشیمی، فلزات، محصولات کشاورزی و قراردادهای آتی سکه و... خریدوفروش میشود.
ـ بورس انرژی ؛که بهتازگی تأسیس شده و در آن، حاملهای انرژی با محوریت برق، بهعنوان یکی از مهمترین حاملهای انرژی، خرید و فروش شود.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // محمود نانکلی