پخش زنده
امروز: -
قیمت هر گرم زهر 12 دلاراست .
عسل یکی از قدیمی ترین شیرین کننده های مورد استفاده بشر است و امروزه نیز با وجود شیرینی ها و شیرین کننده های نو ، بازهم جایگاه خود را در سبد غذایی حفظ کرده است .
تمام محصولی که زنبورهای طلایی مشکی کوچک تولید می کنند برای ما قابل استفاده و بدون جایگزین است .
موم و بره موم ، ژل رویال و گرده، محصول مشترک زنبورها و ملکه است که برای ما کاربرد زیادی دارد و بیشتر برای ما شناخته شده است اما هنوز قدر زهرش را ندانسته ایم .
تولید محصولات زنبور عسل بخشی از راهبرد توسعه صنعت زنبور داری کشور در سالهای اخیر است که علاوه بر توسعه علمی و تخصصی زنبور داری می تواند در آمد خوبی نیز برای زنبور داران همراه داشته باشد .
خواص درمانی زهر
براساس آن چه در مجله اینترنتی تخصصی انگبین منتشر شده است ؛ در 70 سال گذشته ، بیش از یک هزار و 700نشریه علمی درمورد ترکیب و اثرات مختلف زهر زنبور در حیوانات و انسان منتشر شده که بیشتر این تحقیقات در اروپا و آسیا انجام شده است .
اثرات ضد تورمی زهر زنبور عسل بیشتر از همه مورد مطالعه قرار گرفته و مکانیسم های مختلف آن تشریح شده است .
ترکیبات زهر برای بیماران صرعی مفید نشان داده شده است.
عمده کاربرد پزشکی زهر در درمان بیماری های روماتیسمی ، آرتریت های مزمن ، التهاب مفاصل و نقرس ، صرع و بیماری های عفونی است .
بیشترین استفاده از زهر برای موارد پزشکی است و 22 نوع محصول و فرآورده مختلف نظیر آمپول ، کرم و پماد در کشورهای اروپایی تولید می شود.
داروسازی از زهر
تولید اقتصادی زهر در کندو به آموزش حرفه ای در پرورش زنبور عسل نیاز دارد.
به سبب نبود کارخانه دارویی در ایران که از زهر برای تولید دارو استفاده کند زنبورداران مجبور به صادرات این محصول ارزشمند هستند.
صدور زهر به کارخانه های داروسازی خارج از کشورنیازمند رعایت استاندارد و بهداشت در مراحل تولید نیاز است .
برای آموزش این نکات هفته گذشته یکصد نفر از زنبورداران استان های گلستان ، مازندران ، سمنان و خراسان شمالی دوره آموزشی برگزارشد و شرکت کنندگان با روش های برداشت و بسته بندی زهر آشنا شدند.
رییس اتحادیه سراسری زنبور داران کشور از بستن قرارداد بین این اتحادیه و صندوق توسعه با یک شرکت دارویی گرجستان خبر داد .
ماشا اله جمشیدی گفت : این شرکت گرجستانی هر گرم زهر زنبور را به قیمت 12 دلار اززنبور داران خریداری می کند.
ساخت زهرگیر داخلی به همت یک تولید کننده
زهر گیری از زنبورها چالشی است که زنبورداران با آن مواجه بودند.
برای انجام زهر گیری از زنبورها از دستگاه های دیگر کشور استفاده می شد تا این که یک تولید کننده مازندرانی نمونه داخلی آن را تولید کرد و این دستگاه حدود یک میلیون تومان قیمت دارد .
عظیمی تولید کننده زهر گیر گفت : زهر گیری از زنبور در صورت انجام آن به شیوه علمی بر روند تولید عسل و سایر محصولات آن تاثیر منفی ندارد و باعث مرگ زنبور ها نمی شود.
به گفته آقای عظیمی گرفتن زهر با این دستگاه به یک باتری 12 ولت و 5 قاب زهر گیری برای پنج کندو نیاز دارد .
با دستگاه زهر گیر هر دو هفته یک باردر عرض 20 دقیقه می توان از 5 کندو 1 گرم زهر تولید کرد.
آقای عظیمی گفت : سالانه در فصل تولید از هر کندو یک گرم زهر می توان تولید کرد.
8 میلیون کندوی زنبور عسل در کشور داریم.
افزایش اشتیاق برای تولید زهر
مدیر عامل صندوق حمایت از توسعه زنبور داری کشور معتقد است ؛ با حمایت صندوق ، شمار خریداران دستگاه های زهرگیر و صادر کنندگان زهر زنبور بیشتر شده است .
بهزاد بانکی پور هم چنین گفت : کلاس های آموزش تولید زهر و بره موم در استان ها به سبب استقبال زنبورداران بیشتر از گذشته برپا می شود .
مسول طرح های دفتر توسعه حمایت از صنعت زنبور داری کشور هم گفت : کلاس های آموزش برای زنبورداران متقاضی تولید زهر در استانها برگزار می شد .
خانم مصدقی افزود : تولید صنعتی زهر از سال آینده آغاز می شود.
مهدی رجبلو رئیس اتحادیه تعاونی های زنبور داری گلستان هم می گوید: نمونه زهر تولیدی در زنبور داری های گلستان به آزمایشگاه ارسال شد که بر اساس نتایج بدست آمده براساس استاندارد های بین المللی از نظر کیفیت بالاترین رتبه را کسب کرد.
نژاد زنبورعسل، سن زنبور، قدرت کلنی، فصل جمعآوری، دسترسی به منابع غذایی، رفتار دفاعی زنبور، جمعآوری زهر و زمان مناسب از عمده موارد موثر بر کیفیت زهر زنبور است .
بهترین نوع نگهداری و مصرف به شکل بلوری و جامد است که زهر خشک بهتر است در یخچال و فریزر نگهداری شود.
مشکلات وآسانی های تولید زهر
زنبور دار گلستانی می گوید: برای اقتصادی شدن تولید زهر زنبور به حد اقل یک صد کندو نیاز است تا هر دو هفته یک بار از کندو ها زهر گیری کنیم.
علی اکبر حاجیلری می گوید : با توجه به اینکه در تولید زهر زنبور نیازی به کوچ و جابجایی زنبور کم است هزینه های جانبی آن هم کاهش پیدا می کند علاوه بر آن همزمان عسل و محصولات دیگر همچون گرده گل و بره موم هم می توان تولید کرد.
استحصال بیش از یک محصول به ویژه محصولات ارزشمند به لحاظ اقتصادی از عواملی است که زنبورداران را به افزایش تعداد کندوها به رغم سختی کار ترغیب کرده است .
با فراگیر کردن آموزش برای تمام زنبورداران می توان پشتوانه مطمنی برای آنان ایجاد کرد تا از زحمت خود حاصل بیشتری داشته باشند.