پخش زنده
امروز: -
چند سالی از آن روز کذایی می گذرد، پاییز زرد و نارنجی نشده بهار روییدن گرفته...
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، هرگز یادم نمی رود روزی را که مردانی خسته از کار و تلاش دست بر زانو روی شنهای ساحل نشسته بودند و چون کودکی اشک می ریختند، اشک برای تلاشی که به نتیجه نرسید، تماشای کوهی از غم و غصه ی آنانی که دار و ندارشان را سرمایه کرده و سالی پر فراز و نشیب وقت گذاشته بودند دردآور بود.
لکه سفید همه چیز را از پای درآورده بود؛
*امیدها ناامید نشد
چند سالی از آن روز کذایی می گذرد، پاییز زرد و نارنجی نشده بهار روییدن گرفته،
روی شنهای ساحلی ایستاده ام و با امواج آب سفر می کنم، خدا رو شکر، امسال هم امیدها ناامید نشد، کیوان و دوستانش با دستانی پر می رسند، میلیونها موجودی که در گرمای همین تابستان با ذره بین تماشایشان کرده بودم حالا حسابی رشده کرده اند،
*تولید میگو به موفقیت رسید
کیوان که سالها پیش فرش زیر پایش را هم فروخت تا فقط امرار معاش کند حالا هم کار می کند و هم کارآفرین است؛ می گوید: از سال 1380 که بیماری به میگوهای وانامی زد 7 سال طول کشید تا توانستیم ویروس لکه سفید را از مزارع بیرون کنیم و حالا 10 سالیه که یک پای تولید میگوی کشوریم .
*میگوی وانامی در دل بیابانهای چوئبده
موفقیت در پرورش میگوی وانامی همه را به دل بیابان کشانده، مزارع چوئبده، حوالی آبهایی لب شور، 45 کیلومتری آبادان؛
رییس اداره میگوی آبادان خرسند از موفقیتی دیگر می گوید: پرورش میگوی وانامی - یکی از گونه های مرغوب دنیا – همه ساله در نقطه تلاقی بهار و تابستان در بیش از ۴۰۰ هکتار مزرعه شروع میشود، پاییز که می رسد موعد برداشت است.
آقای سوری سرعت رشد، تحمل تغییر دما و شوری آب، ضریب ماندگاری و راندمان تولید بالا را از مزایای وانامی می داند و ادامه می دهد: میگوی وانامی، بومی آبهای مکزیک، جنوب پرو و آمریکای مرکزی است که حالا بر پایه پژوهشها در چوئبده بزرگترین سایت پرورش میگوی کشور به بار نشسته.
*لکه سفید جدی ترین تهدید برای ادامه حیات
معاون شیلات خوزستان در ادامه صحبت همکارش از کنترل لکه سفید به عنوان سرآمد این موفقیتها می گوید و تاکید می کند: لکه سفید با نام علمی وایت اسپات یکی از بزرگترین ویروسهایی است که از بدن میگو جدا می شود و با علائمی مثل کاهش مصرف غذا ، سستی و بیحالی و قرمز شدن بدن میگوها بین 3 تا 10 روز 100 درصد تلفات به بار می آورد.
میرزایی نصب فیلترهای مناسب در ورودی آب برای ممانعت از ورود سخت پوستانی مثل خرچنگ و میگوهای وحشی و انتقال ویروس توسط پرندگان به استخر و همچنین استفاده نکردن از وسایل مشترک و ضدعفونی نشده در دو یا چند استخر را از راههایی عنوان می کند که طی این سالها شیوع لکه سفید را کنترل و مزارع میگو را آماده برداشت کرده .
*مزارع آماده برداشت است
آمارها در تارنمای شیلات کشور، نشان می دهد سال ۱۳۹۲ تنها ۱۴ مزرعه در سایت پروش میگوی چوئبده آبادان فعال بود که با کنترل لکه سفید، تعداد مزارع به ۳۲ و سطح زیر کشت از ۱۱۰ به بیش از ۴۰۰ هکتار افزایش یافت.
به گفته مدیرکل شیلات خوزستان، کشور در سال گذشته به طور کلی 32 هزار تن تولید میگو داشته که حدود هزار تن آن سهم مزارع پرورش میگوی چوئبده و حاصل تلاش 2500 صیاد است.
خون میرزایی می گوید: امسال نیز با وجود بحرانهایی مثل شوری بیش از حد آب، گرد و خاک و تابستان داغی که گذشت میزان تولید میگو بیشتر از سال پیش نباشد کمتر هم نیست، میگوهایی که هر کدام 20 گرم وزن دارند و به زودی روانه بازارهای داخلی و خارجی می شوند.
به سراغ آقای دیلمی می روم پرورش دهنده میگو که سالهاست دستی بر این احوال دارد، او خبرهای خوبی دارد مثلا اینکه در بهترین شرایط از هر هکتار مزرعه میگو حدود 4 تن برداشت می شود اما با روشهای مکانیزه هوادهی مزرعه دارن چوئبده رکورد 8 تن از هر هکتار را نیز ثبت کرده اند.
در مزارع چوئبده طبق آنچه معلم رییس اتحادیه تعاونیهای میگو می گوید: هر هکتار از مزارع پرورش میگو برای 35 نفر شغل ایجاد می کند.
*ارزآوری هدیه ی دیگر وانامیها
از گپ و گفت با دکتر شهبازی کارشناس آبزی پروری جنوب کشور متوجه می شوم، سالانه از قِبَل فرآوری میگوها از هر هکتار مرزعه، حدود یک میلیون دلار درآمد ارزی عایدمان می شود از کشورهای آسیای شرقی گرفته تا کانادا ،انگلیس و اسپانیا که مشتری محصولاتی مثل برگر، شامی و چیپس میگوی وانامی ما هستند.
کیوان کنار دوستانش خستگی در می کند، لبخند رضایتش در دل بیابان دیدنی است او به تنهایی بیش از 100 نفر را مشغول کار و تلاش کرده؛ تلاش برای آنچه که حاصل دست و رنج آدمی است.
نویسنده: عاطفه مرادی