پخش زنده
امروز: -
طرحهای آبخیزداری در گلستان، سرمایهای برای حفاظت از آب، خاک و زیرساختها است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ با تغییرات اقلیمی، رژیم بارانی نیز تغییر کرده است.
مدیرکل هواشناسی گلستان در این باره گفت: در مدت کوتاهی بارشهای شدید با مقدار بسیار بالا را شاهد هستیم.
نوربخش داداشی افزود: به عنوان نمونه، در آخرین بارندگی در این استان ۱۶۵ میلی متر باران ظرف کمتر از ۶ ساعت بارید.
پیامدهای بارشهای کوتاه مدت، اما شدید
محمد عباسی کارشناس آبخیزداری گلستان هم گفت: به دنبال این بارندگی، حجم آبی که در یک ثانیه از یکی از رودخانههای این استان، رد میشد، ۱۶۰ متر طول، یک متر عرض و یک متر ارتفاع داشت.
عباسی یادآوری کرد: این حجم آب که از بالادست میآید، هر چه بر سر راهش باشد را از جمله گل و لای و تنههای افتاده درختان با خود به پایین دست منتقل میکند و این رسوبات میتواند خسارتهای جبران ناپذیری برای زمینهای کشاورزی، زیرساخت ها، واحدهای مسکونی و ... به دنبال داشته باشد.
وی افزود: عمق رودخانهای که ۷ متر بوده در پی انباشت این رسوبات، اکنون به ۲ متر کاهش یافته است.
تلهای برای رسوبات و سدی برابر جریانات سیلابی
عبدالجلیل حزبی کارشناس آبخیزداری گلستان نیز آبخیزداری در بستر رودخانهها را در حکم تله رسوبات و سدی برابر جریانات سیلابی و هرچه در آن است دانست.
حزبی گفت: با اجرای این طرح ها، علاوه بر اینکه سیلاب به صورت رژیمی پایدار از منطقه بدون وارد کردن خسارت عبور میکند، تغذیه آبهای زیرزمینی، چاه ها، چشمهها و قنوات را هم موجب میشود.
تبدیل نغمت به نعمت
در این سال ها، مناطق نیمه بیابانی شمال گلستان نیز از خسارت سیل در امان نبوده است.
رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گنبدکاووس گفت: طرحهای آبخیزداری در این مناطق، به صورت ایجاد آب بندان اجرا شده و در دست اجرا است.
قربانعلی گرایلو افزود: حدود یک میلیون مترمکعب آب در پشت یکی از بندهای خاکی در این شهرستان ذخیره میشود که هم جلوی خسارات سیلاب را میگیرد و هم، آب آشامیدنی و کشاورزی منطقه از آن تامین میشود.
به گفته سعید نعمتی یکی از کشاورزان این منطقه: با احداث این آب بندان، نغمت به نعمت تبدیل شده است.
عبدالرحیم لطفی معاون فنی و آبخیزداری منابع طبیعی گلستان نیز گفت: با اجرای طرحهای آبخیزداری در این استان، توانستیم در همین بارندگی اخیر ۱۵ میلیون مترمکعب آب را که میتوانست در پایین دست خسارات وارد کند، مدیریت کنیم.
اجرای طرحهای آبخیزداری در ۱۵ حوزه آبخیز گلستان
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گلستان هم با بیان اینکه اجرای طرحهای آبخیزداری در این استان ادامه دارد گفت: تقریبا در همه شهرستانهای استان و در ۱۵ حوزه آبخیز، بیش از ۴۰ کارگاه فعال داریم.
ابوطالب قزلسفلو افزود: برای تکمیل این طرح ها، ۳۸۰ میلیارد تومان نیاز است.
رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز از اختصاص حدود ۷۰۰ میلیارد تومان برای اجرای طرحهای آبخیزداری در کشور خبر داد.
خلیل آقایی گفت: اجرای این طرحها در ۶۳۰ حوزه آبخیز کشور انجام میشود.
هزینهای که سرمایه میشود
اما آنچه مسلم است؛ با اجرای طرحهای آبخیزداری، علاوه بر مهار سیلاب و غربال جریان آن، عمر سدها بیشتر، آبهای زیرزمینی و ذخیره آبی غنیتر و فرسایش خاک کمتر خواهد شد.
هزینه کردن برای اجرای طرحهای آبخیزداری، سرمایهای برای حفاظت از آب، خاک و زیرساختها محسوب میشود.