پخش زنده
امروز: -
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ؛ یو اس ای تودی نوشت: در حالی که دولت آمریکا به عربستان سعودی در خصوص مفقود شدن یک روزنامه نگار فشار می آورد، مسئله فروش سلاح های آمریکایی به موضوعی مهم تبدیل شده است.
این روزنامه آمریکایی در مقاله ای به قلم دیردر شسگرین Deirdre Shesgreen نوشت: دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا می گوید قصد ندارد به یک توافق فروش تسلیحات این کشور به عربستان سعودی به ارزش 110 میلیارد دلار پایان دهد زیرا این اقدام به ضرر شرکت ها و مشاغل آمریکاست.
در حالی که آمریکا به عربستان فشار می آورد تا درباره ناپدید شدن و قتل احتمالی جمال خاشقجی روزنامه نگار مخالف سعودی و مقیم آمریکا توضیح دهد، این یک محاسبه مالی ناشیانه و به گفته کارشناسان ، غیر صحیح است.
فروش احتمالی سلاح به عربستان، به یک موضوع مهم سیاسی در بحث رو به وخامت در خصوص نحوه واکنش نشان دادن به نقش ادعایی ریاض در پرونده خاشقجی تبدیل شده است. خواه این بحث ادامه یابد خواه ادامه پیدا نکند، ممکن است پیامدهای پایداری بر روابط ریاض و واشنگتن داشته باشد.
جاناتان کاورلی کارشناس در زمینه تجارت جهانی تسلیحات در کالج جنگ دریایی آمریکا گفت: " فقط مسئله توانایی نظامی مطرح نیست. عربستان به منظور تقویت ائتلاف ریاض و واشنگتن تقریبا همه سلاح های خود را از آمریکا خریداری کرده است. عجیب خواهد بود که ما از این وضعیت برای پیشبرد منافع کلی خود استفاده نکنیم."
خاشقجی دو هفته پیش در حالی که به کنسولگری عربستان سعودی در استانبول رفته بود ناپدید شد. مقامات ترکیه می گویند شواهدی وجود دارد که نشان می دهد خاشقجی در داخل این مجتمع دیپلماتیک کشته و اعضای بدنش جدا شده است. مقامات سعودی این اتهامات را "بی اساس" خوانده و ادعا کرده اند خاشقجی بدون اینکه آسیب دیده باشد کنسولگری را ترک کرده است.
دموکراتها در کنگره می گویند لغو فروش اسلحه به رژیم سعودی این علامت را ارسال می کند که عربستان برای به قتل رساندن روزنامه نگاران در خارج از مرزهای خود، به ویژه کسانی که ساکنان آمریکایی هستند آزاد نیست. ترامپ در این باره نظر متفاوتی دارد.
عربستان سعودی بزرگترین خریدار سلاح های آمریکایی است. بر اساس اعلام آژانس همکاری امنیتی، آمریکا سال 2017 ، پنج و نیم میلیارد دلار اسلحه به این متحد خاور میانه ای خود فروخته است.
اما کارشناسان می گویند حداقل دو مشکل در خصوص استدلال ترامپ وجود دارد که نخستین مسئله، رقم 110 میلیارد دلار است.
جنیفر اسپیندل استاد امنیت بین المللی در دانشگاه اوکلاهما گفت: "این رقم، نسبتا غیر واقعی است."
کاورلی گفت:" 110 میلیارد دلار شامل قراردادهایی است که دولت اوباما در خصوص آنها مذاکره کرد و نیز وعده های "مبهم و بلند پروازانه" از سوی عربستان سعودی که فراتر از قراردادهای امضا شده نظامی هستند."
دوم، اسپیندل می گوید اگر آمریکا هر نوع فروش را لغو کند، بعید است که عربستان سعودی به چین یا یکی دیگر از رقیبان آمریکا برای تکمیل سفارش های سلاح خود روی بیاورد. بسیاری از سیستم های سلاح های عربستان سعودی، آمریکایی است و هر گونه افزودنی از روسیه یا چین با این سلاح ها سازگار نیست. این سلاح ها با یکدیگر سازگار نیستند بنابراین دشوار است تغییر عمده ای در تامین تسلیحات شان به وجود بیاید. این کار بسیار پرهزینه خواهد بود که عربستان سعودی سیستمهای خود را عوض کند. بنابراین آمریکا در واقع در این زمینه، اهرم های فشار زیادی در اختیار دارد."
اما دیگران گفتند سعودی ها می توانند برای اینکه ضربه ای دیپلماتیک به آمریکا بزنند به یک کشور دیگر روی بیاورند و به این دلیل که پول، مانع واقعی برای این کشور غنی از نفت نیست.
دانیل پلتکا معاون ارشد سیاست خارجی و دفاعی در مؤسسه امریکن انترپرایز که یک اندیشکده راستگراست گفت: "اگر ما قراردادهای خود با عربستان را لغو کنیم، ریاض سلاح های مورد نیاز خود را از روس ها و چینی ها خریداری خواهد کرد و ریاض پول برای این کار را در اختیار دارد و پیامی به ما خواهد داد. این کار باعث کاهش نفوذ ما خواهد شد و ما دیگر کسی را در منطقه نداریم تا با آن در خصوص سایر موضوعات مهم سیاست خارجی همکاری کنیم."
کاورلی گفت یک حد وسط بین لغو فروش تسلیحات و بازنگری در اتحاد گسترده تر آمریکا و عربستان وجود دارد.
وی خاطر نشان کرد: "معاملات اسلحه بخشی از چانه زنی کلی بین دو کشور است. شما می توانید شرایط یک چانه زنی را تغییر دهید."