پخش زنده
امروز: -
3 زائرسرای ارزان قیمت تا کنون در خراسان رضوی ساخته شده و عملیات ساخت 31 زائر سرا نیز از صفر تا 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، 3 زائرسرای ارزان قیمت تا کنون در خراسان رضوی ساخته شده و عملیات ساخت 31 زائر سرا نیز از صفر تا 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارد، این زائرسراها که با زمین و پروانه رایگان ایجاد می شوند از هر زائر برای هر شبانه روز اقامت 17 هزار و500 تومان دریافت خواهند کرد. درحالی که هتلداران زائرسراها را رقیب خود می دانند و معتقدند که به جای سرمایه گذاری برای ساخت این مراکز اقامتی باید از ظرفیت مراکز اقامتی بخش خصوصی استفاده شود، مدیرعامل بنیاد مرکزی امام رضا (ع) هتل ها و مراکز اقامتی بخش خصوصی را رقیب نمی داند و می گوید: براساس آمار اعلام شده از سوی مشاوران 72.8 درصد از زائران اقشار کم درآمد هستند که از هتل استفاده نمی کنند و جامعه هدف زائرسراهای ارزان قیمت خواهند بود.
استفاده از ظرفیت بخش خصوصی به جای ساخت زائرسرا
یکی از هتل داران مشهدی درباره فعالیت زائرسراهای ارزان قیمت می گوید: ما تقاضای ضابطه مند شدن زائرسراها ارزان قیمت را داریم، باید زائرسراهای ازان قیمت و خانه مسافر ها هم استاندرادهایی از جمله موارد بهداشتی را رعایت کنند.
امیر سامانه سایه بان می افزاید: این مراکز اقامتی نیز باید تحت نظارت میراث فرهنگی باشند، البته تعدادی از آن ها تحت نظارت هستند اما شرایط هتل را ندارند.
وی ساخت زائرسراهای ارزان قیمت را رقابتی ناسالم با مراکز اقامتی بخش خصوصی می داند و می گوید: ما مخالف فعالیت این گونه مراکز اقامتی هستیم، آن ها از پرداخت مالیات به دارائی و دیگر عوارض معاف هستند.
سایه بان ادامه می دهد: وقتی بخش زیادی از ظرفیت هتل ها و دیگر مراکز اقامتی بخش خصوصی خالی است چرا زائرسرا ایجاد می شود و از همین ظرفیت خالی هتل ها استفاده نمی شود؟ این مراکز با بودجه دولت یا با زمین و پروانه رایگان ساخته می شوند، اگر این امتیازات را به هتل داران یا مالکان مراکز اقامتی هم بدهند آن ها نیز خدمات را با قیمتی معادل زائرسراها ارائه خواهند داد.
عضو هیئت موسس جامعه حرفه ای هتل داران خراسان رضوی نیز درباره فعالیت زائرسراهای ارزان قیمت استانی در مشهد می گوید: بخشی از ظرفیت هتل های مشهد خالی است و زائران می توانند با استفاده از این ظرفیت خالی با قیمت های 40 و 50 هزار تومان به همراه صبحانه، ناهار و شام یک شبانه روز در هتل های یک تا 5 ستاره اقامت کنند.
داوود نعیمی می افزاید: حدود 10 هزار تخت اقامتی در استان وجود دارد که در فصل غیر پیک فقط حدود 30 درصد ظرفیت آن ها اشغال است و با تخفیف ها تا 50 رصد این تخت ها پر می شود.
واحدهای اقامتی ارزان قیمت برای کمک به اقشار کم درآمد است
سرپرست معاونت گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی هم در این باره می گوید: فلسفه وجودی واحدهای اقامتی ارزان قیمت کمک به اقشار کم درآمد است به همین دلیل نیز در فرآیندی، زمین و پروانه رایگان به آن ها واگذار شده است.
یوسف بیدخوری می افزاید: زایرسراهای ارزان قیت استان ها بدون دریافت موافقت اصولی این اداره کل و رعایت ضوابط فنی ایجاد شده اند البته اگر درآینده به گونه ای فعالیت کنند که به واحد های اقامتی آسیب وارد نکند با رعایت برخی شرایط مشکلی نخواهند داشت.
بیدخوری تاکید می کند: این مراکز باید در اختیار همان جامعه هدفی که برایش ایجاد شده قرار گیرد و با همان قیمت های تعیین شده در زمان تاسیس خدمات ارائه کنند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این زائرسراهای ارزان قیمت تناقض یا تضاد منافعی با هتل ها ندارند، می گوید: اگر زائرسراهای ارزان قیمت نیز مانند دیگر مراکزاقامتی هزینه دریافت کنند چالش ایجاد می کند اما اگر رایگان خدمات ارائه کنند یا هزینه پائینی را برای ارائه خدمات دریافت کنند و نحوه بهره برداری با نظارت متولیان امر باشد مشکلی نخواهند داشت.
بیدخوری یادآور می شود: در گذشته زائرسراها ضوابطی نداشتند اما اکنون زائرسراها به عنوان مراکز اقامتی متدوال است و در آئین نامه تاسیسات گردشگری نیز وجود دارد و ضوابط آن نیز ابلاغ شده است.
وی با اشاره به حضور هیئت های مذهبی در مشهد اظهار می کند: هرساله پذیرای هیئت های مذهبی هستیم و شرایط بهره برداری برای هیئت های مذهبی در زائرسراها بیشتر فراهم است.
بیدخوری در پاسخ به این سوال که آیا سیاست شما توسعه زائرسراهاست؟ می گوید: صدور مجوز برای زائرسراها براساس آئین نامه تاسیسات گردشگری در سدتور کار قرار دارد اما نه به هر تعداد، بلکه بیشتر ساماندهی مدنظر است، زائرسراها ارزان قیمت استان ها از طریق بنیاد زائر و برای هر استان یک واحد در نظر گرفته شده و ساخت حدود 30 زائرسرا برنامه ریزی شده است.
وی می افزاید: تاکنون تعدادی زائرسرای ارزان قیمت به بهره برداری رسیده که هنوز مجوزفعالیت از میراث فرهنگی دریافت نکرده اند، البته مراجعاتی داشته اند و در مرحله تشکیل پرونده و مراحل دریافت مجوز هستند.
جامعه هدف ما متفاوت است
مدیرعامل بنیاد مرکزی زائر امام رضا (ع) جامعه هدف زائرسراهای ارزان قیمت را افرادی می داند که از هتل استفاده نمی کنند، بلکه از افراد کم برخوردار جامعه هستند و توان استفاده از هتل را ندارند.
سید حسین عابدی درباره ضرورت ایجاد این زائرسراها اظهار می کند: 3 مشاور بررسی هایی را انجام داده اند هم چنین شهرداری منطقه ثامن مشهد ظرفیت سنجی کرده و به این نتیجه رسیده است که حداقل 30 هزار تخت ارزان قیمت باید در بافت اطراف حرم مطهر رضوی فراهم شود.
وی ادامه می دهد: براساس آمار اعلام شده از سوی مشاوران 72.8 درصد از زائران از افراد و اقشار کم درآمد هستند البته تعداد تخت هایی که در دستور کار قرار دارد بسیار پائین تر از این نیاز است.
عابدی می گوید: 34 زائرسرای ارزان قیمت در دستور کار قرار گرفته که 3 مورد بهره برداری شده و بقیه از صفر تا 85 درصد پیشرفت فیزیکی دارند البته 29 زائرسرا با زمین و پروانه رایگان و 5 مورد دیگر فقط با پروانه رایگان بوده است.
وی درباره ارائه خدمات به زائران اظهار می کند: زائرسرای کمیته امداد برای استفاده کنندگان رایگان است و زائرسرای قزوین نیز برای اقامت هر شبانه روز 17 هزار و 500 تومان دریافت می کند در حالی که بنا براعلام کارشناس گردشگری امکانات این مرکز اقامتی در حد هتل 3 ستاره است.
عابدی درباره پیشنهاد استفاده از ظرفیت هتل ها به جای ساخت این مراکز می گوید: هتل ها در فصل غیر پیک با تخفیف خدمات می دهند و در فصل پیک حاضر نیستند با هزینه ای کمتر از نرخ مصوب خدمات ارائه کنند.
وی تاکید می کند: هتل داران تصور می کنند زائرسراهای ارزان قیمت رقیب آن ها هستند در حالی که این گونه نیست و جامعه هدف هتل ها با زائرسراهای ارزان قیمت متفاوت است.
عابدی درباره رعایت نکردن اصول فنی و ضوابط گردشگری در این مراکز می گوید: در جلساتی که با مسئولان اداره گردشگری داشته ایم به یک جمع بندی رسیده ایم که چه استانداردی را رعایت کنیم، قرار شده استانداردها را در حد مهمانپذیر ممتاز رعایت کنیم و تا کنون هم براساس آن هم عمل کرده ایم.
وی می افزاید: تدوین ضوابط در این زمینه به خراسان رضوی تفویض و در استان انجام و به تهران ارسال شده و اکنون پس از تصویب به استان ابلاغ شده است تا در ساخت زائرسراهای ارزان قیمت این ضوابط لحاظ شود.
نویسنده: محمدعلی علی نژاد