به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ، محمدباقر الفت در کارگاه تخصصی دادرسی ویژه اطفال و نوجوانان که با حضور مشاوران و قضات دادگاه های اطفال و نوجوانان برگزار شد، افزود: امیدواریم با برگزاری چنین کارگاه هایی آسیب های اجتماعی را در حوزه کودکان بزهکار کاهش بدهیم.
وی گفت : قانونگذار در جمهوری اسلامی تلاش شایسته ای کرده است تا مقررات شکلی و ماهوی را در رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوان به صورت روزافزون به تصویب برساند که از ناحیه قضات دادگستری نیز در بحث انتقال تجربیات به صورت نوشتاری و گفتاری قدم های خوبی برداشته شده است.
الفت افزود: در این خصوص حقوقدانان زیادی از سراسر کشور به مباحث کودکان و نوجوانان ورود کردهاند تا کیفیت قوانین بالاتر رود و قضات هم تجربههای خود را در اختیار گذاشتند تا روند این قوانین به نحو مطلوبتری پیش رود.
وی با بیان اینکه نکته مهم درباره تشکیل دادگاههای اطفال و نوجوانان بحث قضات است، گفت : مهم ترین رکن دادگاه های اطفال قضات هستند چون اگر به دنبال این هستیم که این امر محقق شود و از نظر مشاوران در دادگاه اطفال در صدور رای استفاده شود باید قضات به این نتیجه برسند که به صورت واقعی از حضور و نظر مشاوران در کنار خود استفاده کنند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه افزود : از زمان تصویب این قانون با این مشکل مواجه هستیم که مشاور به عنوان عضو رسمی در جلسه دادگاه شرکت می کند یا اولویت صرفا حضور مشاور در جلسه است و هنوز این را به صورت رسمی نتوانستیم تبیین کنیم.
وی گفت : باید تلاش کنیم این رویه را در بین قضات جا بیندازیم که حضور مشاور میتواند نقش خوبی را در رسیدگیها ایفا کند و می تواند فرد بزهکار را به جامعه بازگرداند.
الفت افزود: اغلب نظر مشاور در دادگاه های اطفال نظری مشورتی است و نمی تواند به نظر دادگاه یا قاضی تحمیل شود و یا نظر دادگاه یا قاضی را تغییر بدهد.
وی ادامه داد: تا وقتی ما پایبند استقلال نظر قاضی هستیم ، حضور مشاور نمی تواند آن را متقاعد به تغییر رای کند و در واقع قاضی خود را از گرفتن مشورت مستقل می داند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه گفت : قاضی باید از نظام مراقبت ، اطلاع کافی داشته باشد و باید بتواند ارتباط خوبی با طفل بزهکار و خانواده او برقرار کند و قاضی باید بتواند از نظر روانی کودک را تحلیل کند.
وی افزود: در واقع قضات ما به همان اندازه که به امور آشنایی و اشراف ندارند به همان میزان نیازمند مشاوران در جلسات دادگاه در کنار خود هستند.
الفت گفت : یک قاضی باید به مشاور میدان دهد که در صدور حکم دادگاه به او کمک کند. دادرسیهای ما باید تخصصی باشد تا بتواند به خوبی نیازهای بزهکار را شناسایی و بر اساس آن حکم صادر کند.
وی ادامه داد : در نظر برخی از مدیران مجمتعهای قضایی این تصور وجود دارد که قاضی دادگاه اطفال باید مهربان و دلسوز باشد. قاضی دادگاه اطفال باید به عنوان طبیب در دادگاه حاضر باشد و باید بتواند دارو را متناسب با بزه و بزهکار تجویز کند.
الفت در ادامه به ویژگی های قضات دادگاه اطفال اشاره کرد و افزود: باید دلسوز و رقیق القلب باشد و تصمیماتش متناسب با شرایط باشد و این تصمیمات متناسب وقتی بوجود بیاید که بتوانیم از نظر مشاور استفاده کنیم و مشاور را در کنار قاضی قرار دهیم.
وی گفت : تناسب میان جرم و مجازات در دادگاههای اطفال زمانی بوجود میآید که مشاوران در دادگاهها حضور داشته و نقش پررنگی ایفا کنند.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه افزود: ظرف دو تا سه سال گذشته فعالیت های خوبی در دادگستری های سراسر کشور شاهد هستیم و احکام صادره در این محاکم قابل دفاع هستند ضمن اینکه دادگاه اطفال یک دادگاه درجه دو و سه قضایی نیست بلکه باید بهترین قضات و شایسته ترین قضات در دادگاه اطفال فعالیت کنند.
الفت گفت: درصدد هستیم از قضاتی که احکام شایسته ای را صادر کردند و گزارش دادرسی های آن به ما رسیده است ، تقدیر کنیم.