فضاسازي رسانه هاي بيگانه براي دلسرد کردن از شرکت در راهپيمايي اربعين
رسانه هاي بيگانه با اين ادعا که با افزايش نرخ ارز سفر زيارتي اربعين در سبد زندگي مردم جايگاهي ندارد در تلاشند از حضور گسترده مردم در اين مراسم چند ده ميليوني بکاهند.
در حاليکه کمتر از سه هفته به مراسم اربعين حسيني مانده و از هم اکنون زائران از اقصي نقاط جهان براي حضور در راهپيمايي عظيم آن آماده مي شوند، رسانه هاي بيگانه فارسي زبان درصددند به بهانه هاي مختلف از جمله اوضاع اقتصادي در ايران مانع حضور گسترده مردمي در اين مراسم شوند.
به گفته نصیف جاسم التمیمی رئيس شوراي استان کربلا سال 1396 بيش از 27ميليون نفر در مراسم اربعين شرکت کردند و بر اساس آمار حدود 2 ميليون و 320 هزار نفر نيز از ايران عازم اين مراسم شده بودند. اين حضور گسترده در حالي بود که رسانه هاي بيگانه در بازتاب مراسم اربعين رويکرد سکوت، سانسور و تخریب را در دستور کار داشتند و اکنون نيز که کمتر از سه هفته به اربعين مانده است اين دسته از رسانه ها به بهانه افزايش نرخ ارز در تلاشند مردم را از حضور در اين مراسم دلسرد نمايند.
تلويزيون ايران اينترنشنال که پيش از اين بطور آشکار از عاملان حمله تروريستي به مراسم رژه سالروز دفاع مقدس در اهواز دفاع کرده بود اين بار مراسم راهپيمايي اربعين را هدف گرفته و مدعي است که با افزايش نرخ ارز و اوضاع اقتصادي، ديگر اين سفر زيارتي در سبد زندگي مردم جايگاهي ندارد.
اين رويکرد براي کم رنگ کردن حضور در راهپيمايي اربعين تازگي ندارد سال گذشته نيز عليرغم حضور نزديک به 30 ميليون نفري مردم در مراسم اربعين، بیشتر رسانه هاي بيگانه از کنار آن بی تفاوت عبور کردند و برخی رسانه ها نیز همسو با سیاست های مداخله گرایانه امریکا در منطقه کوشیدند که این تجمع میلیونی مسالمت آمیز را در زوایای تنگ فرقه ای و مذهبی محصور کنند.
به نظر می رسد این رویکرد رسانه های بیگانه ناشی از ظرفیت ها وکارکردهای برجسته مراسم اربعین است که در ذیل به آنها اشاره می شود و بیشتر اندیشمندان نیز بر آن صحه گذاشته اند.
1/ فرامذهبی بودن مراسم اربعین: این مراسم تنها اختصاص به شیعیان ندارد، بلکه در این مراسم بسیاری از پیروان اهل سنت، مسیحیت، یهودیت و ایزدی ها وصائبی های عراق نیز شرکت می جویند و این نشانگر این است که شرکت کنندگان در این مراسم باشکوه، اباعبدالله الحسین (علیه السلام) را سمبلی برای آزادی، و شخصیتی جهان شمول می دانند.
2/ فراملي بودن مراسم اربعين: در مراسم اربعين هزاران نفر از کشورهاي مختلف اروپايي، امريکايي، آسيايي وافريقايي با مليت ها ونژادهاي گوناگون شرکت مي کنند و صلح وهمزيستي مسالمت آميز بر پايه ارزش هاي انساني والهي را در زير پرچم امام حسين عليه السلام به نمايش مي گذارند.
3/ امکان تغذیه واسکان جمعیت: آنچه که حیرت ناظران جهانی را در این روز بزرگ برانگیخته چگونگی امکان تغذیه و اسکان جمعیت نزديک به 30 میلیون نفر است. آن هم در شرایطی که فقط در چند هزار متر مربع متمرکز شدهاند بیشتر ایشان خدمات مردمی در موکب ( هیئت)های حسینی راکه خالصانه با اصرار و التماس به زائران انجام میشود.
4/قدرت نرم مسلمانمان: این حضور نشان میدهد که مکتب حسینی از قابلیت و قدرت بسیج بالایی برخوردار است که مشابه آن را در جهان امروز (که در معرض هجوم افسارگسیخته فرهنگ غرب قرار گرفته و باعث تکه تکه شدن هویتهای جمعی شده است) نمیتوان سراغ داشت.
5/ نماد ظلم ستیزی مکتب حسینی: این حضور باعث آشنایی افکارعمومی بینالمللی با ماهیت ظلم ستیزی مکتب حسینی و نمادهای عینی آن تاسوعا ـ عاشورا و اربعین میشود و در عین حال با بازخوانی واقعه جانسور عاشورا چهره عاملان و مسببان این واقعه را در چهره داعش و دیگر افراد و گروههای تکفیری برای افکار عمومی بینالمللی معرفی میکند. در واقع همان کسانی که جنایت عاشورا را آفریدند امروزه در چهره داعش دوباره ظهور و بروز یافتهاند. در این میان اگر داعش با قتل و خونریزی و ارتکاب انواع جنایات شنیع وجهه اسلام و مسلمانان را تخریب میکند اما 30میلیون زائر با مذاهب و مليت هاي مختلف باحضور مسالمتآمیز خود در مراسم اربعین ضمن تأکید بروحدت و همبستگی خود بر این واقعیت صحه میگذارند که ظلم ستیزی در مکتب اسلام قدمتی بیش از 1400 ساله دارد.
6/تقریب مذاهب: حضورمیلیونها نفر از مسلمانان جهان اعم از شیعه وسنی در این مراسم نشان می دهد که راهپیمایی اربعین ظرفیت تقریب مذاهب را نیز در بر دارد که این مسئله خود می تواند بخش اعظم تبلیغات رسانه های بیگانه در اختلاف افکنی میان شیعیان واهل تسنن را خنثی نماید.
7/ اهمیت نیروهای مردمی یا حشدالشعبی: حضور میلیونها زائر در اربعین از سویی نمایشگر کارکردهای نیروهای مردمی است که در عین مبارزه با تروریسم با کمک به دولت عراق توانستند امنیت را برقرار کنند ودر واقع مراسم اربعین این ظرفیت و کارکرد های این نیروها را نیز به نمایش گذاشت و به نظر می رسد هجمه رسانه های بیگانه از جمله بی بی سی به این نیروها با توجه به تجربه ای است که این رسانه ها از کارکرد بسیج مردمی در ایران در دفاع از انقلاب اسلامی داشته اند.
8/ رابطه مستقیم بومی بودن امنیت با دوام آن: روند تامین امنیت ميليون ها زائر نشان میدهد که هرچه عوامل و زمینههای تامین امنیت بومی باشد به همان میزان ضریب، دوام و قوام آن نیز افزایش مییابد. از این رو حضور نظامیان خارجی و پایگاههای امریکایی در منطقه بیش از اینکه باعث ثبات باشد به ناامنی دامن می زند همانطور که تاکنون در عمل دخالت های امریکا در منطقه این موضوع را به اثبات رسانده است.
9/ روشنگری در جهان: نمود جهانی و به نوعی تبلیغ اربعین در جامعه جهانی تأثیرگذار است. غرب بهخصوص طی دو دهه گذشته تلاش زیادی بکار بسته تا اسلام را عامل تفرقه دشمنی میان ملتها معرفی کرده و پیروان آن را در حال سرخورده شدن از آن و رها کردن دین جلوه دهد. غرب طی سالهای اخیر با برجستهسازی جایگاه گروههای تروریستی نظیر داعش وانمود میکرد اسلام در حال منزوی و مطرود شدن در جغرافیای خود است چه رسد به اینکه بخواهد در جغرافیای غیر اسلامی توجهی را برانگیزد. راهپیمایی چند ده میلیونی اربعین در عراق که در مقیاسهای دیگری در بعضی دیگر از کشورهای اسلامی منطقه تکرار شده است، نشان داد که «اسلام بالنده» به شکلی توفنده در صحنه حضور دارد و از قضا در کشوری که بیش از سایر کشورها با دو مقوله اشغال نظامی غرب و تروریزم دست به گریبان بوده و فدائیان بیشتری داده است، توفندهتر است.
10/ بالندگی بیداری اسلامی: راهپیمایی عظیم اربعین به خوبی بالندگی بیداری دینی مردم را به تصویر کشیده است و از این رو باید گفت برخلاف آنچه تصور و تبلیغ میشود، جوامع اسلامی در مسیر بیداری اسلامی دچار تردید و سستی نشدهاند و آنچه در خیال غرب خلجان میکند، توهمی است که با تبلیغات رسانهای، واقعیت معرفی میشود.
11/ حرکت اربعین از سویی با الگوگیری از حرکت امام حسین (ع) ناظر بر عزتطلبی و ذلتگریزی ونفی استکبار خارجی و استبداد داخلی است.
12/ در حالي که در ماههاي اخير حجم تبليغات مسموم رسانه هاي بيگانه براي اختلاف افکني ميان دو ملت ايران و عراق به اوج خود رسيده است، مراسم اربعين خنثي کننده اين فضاي دروغين و نمايانگر وحدت و برادري دو ملت و دو دولت ايران وعراق است.
با این اوصاف روشن است که چرا رسانه های بيگانه مایل نیستند پیام این واقعه بزرگ به جهان منتقل گردد، به راستی اگر پیام اربعین به همه برسد و بدین وسیله آتش اختلاف در میان مذاهب مختلف فروکش کند، استکبار جهانی و وسایل ارتباط جمعی اش چگونه خواهند توانست اهداف خود را در منطقه پیگیری کنند؟
اینجاست که مشخص می شود چرا رسانههای خبری دنیا که گاهی سخیفترین موضوعات را به خبر تبدیل و به دنیا مخابره میکنند در برابر اربعین با همه ارزشهای خبریاش، رویکرد سکوت و سانسور را اختیار مي کنند. باید پی برد که اربعین برای آنها چقدر نگرانکننده است و تا چه حد بیم دارند از اطلاع افکار عمومی دنیا از این رویداد؛ و این ترس و دلواپسی از ظرفیتسازی این رویداد است.
--------------------------------------------------
رضا محمدمراد