تحليل پایگاه اینترنتی النشره:
ادامه سیاست باج دهی عربستان در عرصه بین المللی
نويسنده النشره: شاید اردوغان تجربه ترامپ را تکرار کند و مطالبات مالی از عربستان در ازای پشت سر گذاشتن پیامدهای ناشی از بحران خاشقچی را مطرح کند.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما پایگاه اینترنتی النشره در یادداشتی به قلم ماهر الخطیب نوشت: در حالی که عربستان همچنان در باتلاق یمن غرق می شود به نظر می رسد در مرحله بعدی این کشور چالش های بزرگی را به ویژه در عرصه بین المللی، در پیش رو خواهد داشت که علت این امر بحران پیچیده ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار است.
چشم پوشی از مسئولیت ریاض در ماجراي خاشقجي به نفع آنکارا نیست
با وجود آنکه بسیاری فکر می کردند پیامدهای این بحران تنها بر روابط عربستان و ترکیه تاثیرگذار خواهد بود، به نظر می رسد این مسئله به همین جا ختم نخواهد شد، خاشقجی نه یک شهروند عادی سعودی، بلکه شخصیتی سرشناس بود. از همین رو بسیاری تلاش می کنند بدانند چه بر سر او آمده است. همانطور که آنکار تلاش می کند خیلی زود به نتایج قطعی دست یابد و در صورتی که اثبات شود دولت عربستان در این حادثه دست داشته است، چشم پوشی از مسئولیت ریاض در این ماجرا به نفع آنکارا نیست و این همان چیزی است که با توجه به روابط کنونی عربستان و ترکیه به سبب بحران موجود بین ریاض و دوحه، حمایت ترکیه از قطر و اینکه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه بر این باور است مقامات عربستان و همتایان اماراتی آنان در تلاش ناکام برای کودتای نظامی در کشورش دست داشتند، در رسانه های ترکیه مطرح می شود.
پیامدهای خطرناک برای نقش عربستان در خاورمیانه
با توجه به روابط تیره عربستان و ایران، اکنون ریاض با دو کشور مهم منطقه تنش دارد و این امر پیامدهای خطرناکی برای نقش عربستان در خاورمیانه در بر خواهد داشت. این مسئله علنا پس از بحران سوریه نمود یافت به گونه ای که نقش ریاض به ویژه با پیروزی ارتش سوریه و تسلط مجدد آن بر غوطه شرقی که تحت کنترل جیش الاسلام (گروه تروريستي تکفيري مورد حمايت سعودي) که یکی از همپیمانان ریاض بود، به شدت کاهش یافت. در همین زمینه، نمی توان باج خواهی های رئیس جمهور آمریکا از ریاض را نادیده گرفت، به گونه ای که او اخیرا بارها اعلام کرده است از سلمان بن عبد العزیز پادشاه عربستان درخواست کرده هزینه حمایت از کشورش را بپردازد. این امر موجب شد محمد بن سلمان ولیعهد عربستان به طور غیرمستقیم واکنش نشان دهد و تاکید کند عربستان در ازای خرید سلاح به آمریکا پول می دهد و با توجه به اوضاع کنونی ریاض به سبب کاهش بهای نفت این امر می تواند برای عربستان پیامدهای عظیمی در عرصه داخلی داشته باشد؛ به ویژه اینکه ترامپ از پرداخت هزینه حفظ امنیت عربستان چیزی نگفته، بلکه از حفظ امنیت شخص پادشاه سخن گفته است.
گزینه های محدود سعودي
با توجه به این اوضاع که با بحران های مختلف داخلی همزمانی دارد، به نظر می رسد ریاض گزینه های محدودی خواهد داشت که مهمترین آن به چالش کشیدن یا تسلیم شدن در برابر فشارهایی است که به عربستان وارد می شود. شاید هم اردوغان تجربه ترامپ را تکرار کند و با ادله محکمی مبنی بر دست داشتن مسئولان کنسولگری عربستان در استانبول حتی به طور غیرمستقیم مطالبات مالی از عربستان در ازای پشت سر گذاشتن پیامدهای ناشی از بحران خاشقچی را مطرح کند به ویژه اینکه رئیس جمهور ترکیه با توجه به تیرگی روابط کشورش با آمریکا با بحران های داخلی سختی روبروست، در حالی که به نظر نمی رسد همتای آمریکایی وی از دستیابی به پولهای عربستان چشم پوشی کند اما سئوال اینجاست که ریاض تا چه زمان به این سیاست ادامه خواهد داد؟ سیاستی که سرفصل باج خواهی ها در عرصه بین المللی است.