به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از پایگاه اینترنتی «شؤون عربیه» (امور عربی)؛ روزنامه اسپانیایی «ال موندو» در گزارشی اعلام کرد دبی به عنوان شهر افسانه ای امارات که شیفته عظمت است با بحران شدیدی دست و پنجه نرم می کند و به سوی ورشکستگی پیش می رود. بهترین نشانه این بحران نیز پلاکاردهای «برای اجاره یا فروش» است که به شکلی گسترده روی شیشه برج های بلند دبی چسبانده شده است.
«ال موندو» در گزارش خود نوشت جیم کرانی تحلیلگر اقتصادی معتقد است «دبی چوب اشتباهاتی را می خورد که از بیش از یک دهه پیش مرتکب شده است، زمانی که برنامه ریزان با سرمایه گذاری در پروژه هایی تضمین نشده و بسیار پرهزینه، دست به خطر بزرگی زدند. لغو جشنواره سینمایی دبی که در گذشته با بریز و بپاش گسترده برپا می شد یکی از نشانه های بحران است.
به نوشته این روزنامه اسپانیایی، افتادن دبی در سراشیبی سقوط از اواخر قرن گذشته آشکار شد یعنی زمانی که امیرنشین ابوظبی به کمک دبی شتافت و آن را از ورشکستگی نجات داد. در آن زمان اقتصاد دبی به علت ترکیدن حباب مسکن در آستانه فروپاشی قرار گرفت ولی با کمک 20 میلیارد دلاری ابوظبی توانست از این بحران به طور موقت خارج شود.
ال موندو افزود: آمارهایی که مرکز مالی کویت منتشر کرده است نشان می دهد میزان فروش بناهای نوساز در دبی در سه ماهه نخست سال 2018 حدود 46 درصد کاهش یافته است. همچنین قیمت املاک در دبی از سال 2014 تاکنون 15 درصد کاهش نشان می دهد. نشانه های رکود را می توان در خیابان های دبی مشاهده کرد که حدود پنج میلیون و ششصد هزار خارجی از ملیت های مختلف در آنجا زندگی می کنند.
ال موندو نوشت اماراتی ها فقط 23 درصد ساکنان دبی را تشکیل می دهند و بقیه ساکنان آن عمدتا هندی، پاکستانی و فیلیپینی هستند. این افراد عمدتا کارگران ساده هستند و در شرایط وحشتناک زندگی می کنند که سازمان های مدافع حقوق بشر آن را به بردگی تشبیه می کنند.
افزایش موارد اخراج کارکنان و مراجعه کارگران به دادگاه برای تقاضای حقوق خود در دبی از نشانه های ضعف و ناکامی در این امیرنشین به شمار می رود. ال موندو به نقل از جیم کرانی تحلیلگر دانشگاه رایس در تگزاس نوشت: ابوظبی که پسرعموهای آل مکتوم بر آن حکومت می کنند و 90 درصد نفت امارات متحده عربی را در اختیار دارد کاری کرده است که دبی بخش بزرگی از استقلال خود را از دست بدهد. همچنین خاندان آل مکتوم مجبور شده است تحت نظارت بسیار شدیدتر دولت مرکزی امارات قرار گیرد که مقر آن در ابوظبی است.
به نوشته ال موندو: یکی از پیامدهای کمک های نجات بخش ابوظبی به دبی این بوده که دبی «بیطرفی سیاسی» خود را از دست بدهد. در این خصوص جیم کرانی گفت: عاملی که موجب شد دبی به شهری تجاری تبدیل شود آمادگی آن برای همکاری با همه طرف ها بود اما اکنون به علت فشارهای ابوظبی و واشنگتن، دبی مجبور شده است بخش مهمی از تجارت خود را با ایران متوقف کند.
این روزنامه با اشاره به کاهش سطح رفاه و آسایش در دبی از به تعویق افتادن جشنواره سینمایی سال 2018 دبی که از 14 سال پیش همیشه در ماه دسامبر برگزار شده است به عنوان نشانه مشکلات اقتصادی خبر داد و افزود: رسانه های عربی به طور مستمر عقبگرد دبی را دنبال می کنند و از تعطیلی هتل ها و رستوران ها خبر می دهند. همچنین برخی شرکت های عمومی پرداخت حقوق کارگران را به تعویق انداخته اند و چک هایی که با ضمانت دولت صادر شده است نقد نمی شود. خالی بودن بازار طلای دبی و کاهش فروش در فروشگاه های بزرگ مانند «دبی مال» که بزرگترین فروشگاه جهان به شمار می رود و در کنار برج خلیفه به عنوان بلندترین برج جهان قرار گرفته است، به همراه تعویق طرح توسعه فرودگاه بین المللی آل مکتوم، از دیگر نشانه های رکود اقتصادی در دبی است.