در انتقاد از مواضع رئيس جمهور آمريکا ؛
سناتور سندرز: حاکمان خودکامه در جهان از ترامپ الهام می گیرند
سناتور سندرز از ایالت ورمونت از مواضع کنونی ترامپ در سیاست خارجی انتقاد کرد و گفت رئیس جمهور آمریکا الهام بخش رهبران خودکامه در سرتاسر جهان شده است.
به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صداوسيما به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری سی ان ان، برنی سندرز سناتور مستقل آمریکایی گفت رهبران خودکامه در سرتاسر جهان از دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا الهام می گیرند.سناتور سندرز از ایالت ورمونت -- یکی از چند قانونگذار آمریکایی که جزو نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 محسوب می شوند -- از مواضع کنونی ترامپ در سیاست خارجی انتقاد کرد و گفت رئیس جمهور آمریکا الهام بخش "رهبران خودکامه در سرتاسر جهان" شده است.
سندرز در نطقی که موضوع اصلی آن مقابله با خودکامگی بود گفت :"هر چند روند خودکامگی با دونالد ترامپ آغاز نشده است، تردیدی نیست که دیگر رهبران خودکامه در سرتاسر جهان از این حقیقت الهام گرفته اند که رئیس جمهور قدیمی ترین و قدرتمندترین دموکراسی جهان در حال در هم شکستن هنجارهای دموکراتیک ، و تهاجم شریرانه به رسانه های مستقل و قوه قضاییه مستقل ، و سپر بلا قرار دادن ضعیف ترین و آسیب پذیرترین اعضای جامعه ماست."
سندرز با پیوند زدن مضامین آشنایی همچون نابرابری اقتصادی، عدم افزایش حقوق و دستمزدها و مسئله تغییرات اقلیمی -- یعنی همان مسائلی که وی در کارزار تبلیغاتی خود برای کسب نامزدی حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 مورد تاکید قرار می داد -- به اقدامات و مضامین جدیدتر که دولت ترامپ در سال گذشته در پیش گرفت، دو آینده متفاوت پیش بینی کرد.
وی گفت :"از یک طرف، ما شاهد یک حرکت جهانی رو به رشد به سوی خودکامگی ، جرگه سالاری (اولیگارشی) و دزدسالاری هستیم. از طرف دیگر، ما شاهد حرکت به سمت تقویت دموکراسی، برابری خواهی، و عدالت اقتصادی، اجتماعی، نژادی و زیست محیطی هستیم."
در زمان سخنرانی سندرز در تالار کنفرانس کندی در مدرسه مطالعات بین المللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز در واشنگتن دی سی همه صندلی ها پر بود، اما جمعیت آرام حاضر در این سخنرانی تفاوت چشمگیری با مخاطبان پرشوری داشت که سندرز در گردهمایی عموما بزرگ خود با آنها روبرو می شود.
سندرز گفت دولت عربستان سعودی "کشوری است که آشکارا از ترامپ الهام گرفته است." وی در این خصوص به بیزاری دولت عربستان سعودی از ناراضیان و جنگ در یمن استناد کرد.
سندرز همچنین به ماجرای اخیر ناپدید شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار برجسته عربستانی اشاره کرد و گفت اگر گزارش ها درباره کشته شدن وی در کنسولگری عربستان در استانبول حقیقت داشته باشد، "آمریکا باید با صراحت آن را محکوم کند." سندرز معتقد است محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی "با پشتیبانی بی تردید دولت ترامپ احساس جسارت می کند."
عربستان سعودی در ماه مه 2017 نخستین مقصد سفر خارجی ترامپ پس از ورود او به کاخ سفید بود.
سندرز هشدار داد که قرابت ترامپ با رهبرانی چون ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه و رودریگو دوترته رئیس جمهور فیلیپین باید پرچم های قرمز را بالا ببرد و این روابط "بدون ضرورت تنش ها را با متحدان اروپایی دموکراتیک ما بالا می برند."
سندرز همچنین به ثروت شخصی و امور مالی ترامپ نیز حمله و به گزارش اخیر روزنامه نیویورک تایمز استناد کرد که در آن گفته شده بود ترامپ و خانواده اش در چند دهه گذشته در امپراتوری املاک و مستغلات خود مرتکب کلاهبرداری مالیاتی گسترده شده اند. ترامپ در یک توییت این اتهامات را رد کرد اما به طور مستقیم یافته های این گزارش را مورد مناقشه قرار نداد.
سندرز به جای رویکرد کنونی دولت ترامپ در سیاست خارجی پیشنهاد کرد "برای آینده ای مبارزه شود که در آن سیاست عمومی و فناوری و ابتکارات نوین به نفع همه مردم باشد، نه فقط عده ای معدود." سندرز به مسئله تغییرات اقلیمی به عنوان نمونه ای بارز از حوزه ای اشاره کرد که در آن باید یک رویکرد چندملیتی اتخاذ شود. وی گفت :"اروپا به تنهایی نمی تواند کاری بکند. چین به تنهایی نمی تواند کاری بکند. آمریکا هم به تنهایی نمی تواند کاری از پیش ببرد. این بحرانی است که همکاری بین المللی محکم ما را می طلبد تا بتوانیم برای فرزندان و نوادگان خود سیاره ای را به میراث بگذاریم که سالم و قابل سکونت باشد."
سناتور ایالت ورمونت آمریکا سخنرانی خود را که حدود 45 دقیقه طول کشید با درخواست برای اقدام بین المللی به پایان رساند و گفت :"اجازه دهید فقط بگویم که برای مبارزه موثر با نیروهای جرگه سالاری و خودکامگی در جهان، ما به یک جنبش بین المللی نیاز داریم که در پشت چشم اندازی از نیکبختی، امنیت و شان و منزلت مشترک برای همه مردم بسیج شود، و به مسئله نابرابری گسترده در جهان که نه فقط در ثروت، بلکه در قدرت سیاسی نیز وجود دارد، بپردازد. "